Virüste yeni mutasyon!

Dr. Çamlı, Hastalarda henüz tanımlanamayan yeni bir mutasyon görülmeye başladı Dr. Lütfi Çamlı, koronavirüs vakalarında İzmir ile Türkiye'deki farklı illerde henüz kesinliği tam sağlanamasa da tanımlanamayan yeni bir mutasyon görülmeye başladığını söyledi. Çamlı, İzmir'de tanımlanamayan grubun başlangıçta yüzde 20'lerde iken son günlerde yüzde 40'lara kadar yükseldiğini kaydetti.

Haberler 26.08.2021 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüsü tanmak için yaplan PCR testlerinin balangçta pozitif ya da negatiflik durumunu gösterdiini belirten zmir Tabip Odas Bakan Lütfi çaml, zamanla gelitirilen birtakm kitler sayesinde mutasyonlara da bakldna dikkat çekip, zmirde yaplan testlerde Alfa, Beta, Gama ve Delta varyantlarnn dnda tanmlanamayan farkl bir mutasyona rastladklarn açklad. çaml, son dönemde yaplan testlerde özellikle Delta varyant basknken, bu 4 varyantn dnda bu mutasyonlar göstermeyen farkl bir grubun giderek arttn anlatt.

zmirde tanmlanamayan grubun balangçta yüzde 20lerde iken son günlerde yüzde 40lara kadar yükseldiini anlatan çaml, Rizede ise bu orann yüzde 50-60 seviyesinde olduunu belirti, Bu yeni bir varyant mdr yoksa testin kendi içindeki yetersizliinden yalanc negatiflik durumu mudur bunu bilmiyoruz. Bu vakalara önce PCR testi yaplyor ve pozitif çkyor. Ancak detayl klinik bilgileri konusunda bir verimiz yok. Bu bilgiler Salk Bakanlnn kaytlarnda var. Yeni bir varyant olup olmad kesinletirildikten sonra bu yönde aratrmalarn yaplmas lazm dedi.

MUTASYONA URAMI

PCRn bir tarama testi olduunu ifade eden Dr. Lütfi çaml, yeni varyant konusunda kesinliin Ankarada Halk Sal Genel Müdürlüü laboratuvarlarnda yaplan genomik testler ile salanabileceini vurgulad. Bu durumun farkl illerde de ortaya çkmasyla birlikte örneklemeler istendiini söyleyen çaml, Bizim talebimiz bu testler yaplmadysa yaplmal. Yapldysa da bunun sonuçlar açklanmal. Sonuçlar kamuoyuyla paylalmal ki yeni bir varyant m yoksa testin kendi içindeki bir yalanc negatiflik durumu mu bunu örenelim. Eer yeni bir varyant ise buna yönelik birtakm tedbirlerin alnmas lazm. Kamuoyunun bilgilendirilmesi ve stratejik planlama yaplmas lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git