Virüsün anketi!

KONDA'nın korona virüsü anketine göre toplumun yüzde 97'si konu hakkında duyuma sahip. Yüzde 86,5'i virüsün nasıl yayıldığını ve yüzde 85'i de tedbir amaçlı olarak neler yapılması gerektiğini biliyor. Ancak sadece yüzde 55'i yapılması gerekenleri yapıyor.

Haberler 17.03.2020 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KONDA ilk Koronavirüs (COVID-19) salgn konusunda yapt saha aratrmasn açklad. Buna göre toplumun yüzde 45i Salk Bakanl ve devlet kurumlarn yeterli önlem aldna ve topluma doru bilgi verdiine inanmyor.

7-8 Mart tarihlerini arasnda yaplan aratrmann sonuçlar toplumun yüzde 97sinin Koronavirüsün ne olduu konusunda duyuma sahip olduunu gösteriyor. Yüzde 86,5i virüsün nasl yayldn ve yüzde 85i de tedbir amaçl olarak neler yaplmas gerektiini biliyor. Buna ramen toplumun yüzde 55i sadece yaplmas gerekenleri yapyor.

KONDAnn bir dier bulgusu da Salk Bakanl ve devlet kurumlarnn Koronavirüs konusunda yaptklar açklamalarn toplumdaki algsyla ilgili. Buna göre toplumun yüzde 45i Salk Bakanl ve devlet kurumlarnn Koronavirüse kar yeterli önlem aldna ve yine yüzde 45i ilgili kurumlarn topluma doru bilgi verdiine inanmyor.

KONDAnn bulgulardan yola çkarak yapt tespit öyle:

Riskin ne olduu ve tedbir amaçl olarak neler yaplmas gerektii bilinmekte ve fakat toplumun yarya yakn pratikte bu tedbirleri almamakta veya uygulamamaktadr.

Ülkedeki siyasi kutuplamann ve buna bal olarak da devlet kurumlarna olan güvenin böylesi bir toplum sal ve salgn meselesinde bile etkili olduu anlalmaktadr.

Virüs ve salgnn ne olduuna dair bilgi amaçl çabadan daha çok tedbirlerin uygulanmas amaçl çabalarn younlatrlmas ve hatta sorumlu olduumuz alanlarda tedbir amaçl uygulamalarn zorunlu hale getirilmesi daha yararl olacaktr.

Salgna kar güvenli ortam salamann yolunun çalanlarn, katlmclarn, yani tüm paydalarn arzulu ve gönüllü gayretlerinin ön koul olacandan hareketle güven ortamnn salanmas, effaflk, açklk ilkelerinin esas alnmasnn elzem olduu hatrdan çkarlmamaldr.

Ana Sayfaya Git