Vurgun büyük

Bir GSM şirketinin Diyarbakır'daki 20'e yakın bayiinde fatura yatıran binlerce kişinin dolandırıldığı ortaya çıktı. 15 milyon liralık vurgunun yapıldığı iddia edilirken, GSM bayileri kapatırken, işletmecilerin ise kayıplara karıştığı bildirildi.

Haberler 03.12.2017 - 12:44 Son Güncelleme : 03.12.2017 - 13:20

DYARBAKIR-Türkiyede mobil, internet, ev telefonu ve kurumsal servisler alannda hizmet veren bir GSM irketinin Diyarbakrdaki yaklak 20 bayisinde düzenli faturalarn ödeyen binlerce kii GSM operatörlerinden gelen borç bilgisi mesajyla oka urad. Her ay düzenli olarak yatrdklar fatura ödemelerinin ardndan GSM operatörlerinin mesajla teekkür ettii aboneler, ikinci oku iletiimlerinin kesilmesiyle yaad. GSM irketinin müteri hizmetleriyle görüen aboneler, 6-7 aydan bu yana faturalarn ödemedikleri belirtilince itiraz ederek, faturalar yatrdklar bayilere kotu.

GSM RKET BAYLER

Saylar henüz netlemeyen madurlar, kentte faaliyet yürüten GSM bayilerinin kapal olduunu görünce dolandrldklarn anlad. Diyarbakr Cumhuriyet Savcl, emniyet ve avukatlarn kapsn çalan aboneler, faturalarn bayilerden yatrdklarn, ellerinde buna ilikin dekont bulunduunu, taksitli cihaz kampanyasndan faydalanarak telefon da aldklarn ve bu süre içerisinde ikinci bir cihaz aldklarn belirterek ikayetçi oldu.

SSTEMTEK AçIK FARK EDLNCE

Yaplan ilk incelemede bayilerin sistematik olarak 7 ay önce GSM irketinin sistem açn fark ettikleri, abonelerin nakit olarak yatrdklar paralar, kendi kredi kartlarn kullanarak yatrdklar ve vatandaa dekont verdikleri, hemen ardnda ilemi iptal ettikleri belirlendi. Abonelerin nakit olarak yatrdklar paralar ise kendi hesaplarna geçiren ayn GSM irketine bal yaklak 20 bayi ve çalan ortadan kayboldu.

POLS SORUTURMA BALATTI

Diyarbakr Emniyet Müdürlüü, ikayetler üzerine kapsaml aratrma balatrken, ilgili GSM operatörünün ise konuyla ilgili abonelere açklama yapmad ve daha önce yatrdklar fatura bedellerini yeniden istedikleri, bir çouna da haciz ilemi balattklar ortaya çkt. lk belirlemelere göre kentte bayilerin ayn yöntemle yaklak 15 milyon liralk vurgun yapt öne sürülürken madur saysnn tam olarak tespitinin ardndan bu rakamn yükselebilecei belirtildi.

SSTEM AçIINI FARK ETMLER

Türkiye genelinde faaliyette bulunan GSM irketinin Diyarbakrda, teminat alarak verdii bayilerin madur ettii abonelerin bavurularn alan Avukat mran Gökdere, öyle dedi: Vatanda bu bayilere gidiyor, fatura rakamn nakit olarak yatryor. Bayi kendilerinin oluturduu bir kart sistemiyle bunun ödemesini gerçekletiriyor. Bu ekilde faturanzn ödemi olduunuzu zannediyorsunuz. Ama bayi GSM irketinin bir sistem açn yakalayarak yaklak 6-7 aylk bir süreçte abonelerin ödedikleri paralar kendi kartlaryla yatrdktan sonra iptalini gerçekletiriyor. Yaklak 7 ay bu ekilde devam etmiler. Bu bayiler klasik anlamda telefon satan bayiler deil. Bunlar GSM irketinin resmi bayisi, GSM irketinin bunlardan bamsz olarak, sadece kiilerin satc sfatyla açlan bayiler deil.

KURUMSAL YAPIYA UYGUN

Bu bayiler kurulurken, irketle yaplan anlama ve teminatlar vardr. Tamamen o kurumsal yapya uygun olarak, abonelik sözlemeleri, hem de fatura ve cihaz alm, sat sözlemeleri olsun bizzat GSM irketinin kendi tabelasyla görülür ve bu ekilde ilemleri yaparlar. Diyarbakrda 20den fazla bayi vard ama bizim örendiimiz u anda 2 veya 3 bayi kalm durumda, gerisinin tamam kapatm. Bize gelen madurlarn genellikle faturalarn yatrdklar, alverileri yaptklar bayiler kapal durumda. Ulamaya çalyor ancak, muhatap bulamyorlar. GSM bayisi ödeme yapp, geri çekme yöntemini kullanmlar. Ama 5-6 ay içerisinde bu durum ortaya çknca, tüm bayiler ayn anda ortadan kayboluyor. Hem de vatandalar bu ekilde ayn anda madur kalyor.

Gökdere, GSM irketinin bu maduriyeti giderebileceini ancak, abonelerin ellerindeki ödeme yaptklar dekontlar, eski fatura gibi belgelerle borçlu olmadklarnn ispatn isteyebileceini ifade ederek öyle devam etti:

MADURYETLERN GDERLMES

Diyarbakrda benim eim de dahil olmak üzere bu GSM irketinin abonesi olup da bu iten zarar görmeyen yoktur diye düünüyorum. Zarar görenlerin, zarar görmeyenlere göre daha fazla olduunu düünüyorum. Yüzde 70 vatandan madur olduunu ve saynn binleri atn söyleyebiliriz. Bize gelenlere beklemeleri yönünde telkinde bulunduk. Genel sayy netletirip ardndan bütün olay açklayp, döngüyü belirleyecek bir dilekçeyle bavuru yapmay düünüyoruz. Bir total sayy aldktan sonra, nihayetinde emniyet de bu ile ilgili çalma yürütüyor. Biraz daha sorunun büyüklüünü, neden kaynaklandn, varsa biliim sistemindeki eksiklerini ve gelecek olan kriminal bilirkii raporlar inceledikten sonra daha salkl bir çalma yapacaz. uanda sadece bana müracaat eden 30 kii var. Dier kentteki avukatlara da müracaat edenler var.

Ana Sayfaya Git