"Vurulduk ey halkım, unutma bizi..."

Araştırmacı gazeteci ve yazar, "Türkiye'nin cesur kalemi" Uğur Mumcu ve Emniyet Müdürü, “Diyarbakır’ın babası” Gaffar Okkan, 8 yıl arayla 24 Ocak günü hedef oldukları kanlı saldırılarla hayattan koparıldı. Geçen yıllar, zihinlerdeki izlerini silemedi. Faillere hala ulaşılamamış olması vicdanları kanatmaya devam ediyor.

Haberler 25.01.2021 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UUR MUMCU VE GAFFAR OKKAN 24 OCAKTA KATLEDLD:

Uur Mumcu 24 Ocak 1993de, Gaffar Okkan 24 Ocak 2001de kanl saldrlarla yaamdan koparld. Devlet-mafya ilikileri, Kürt sorunu, tarikat ve cemaatler, yolsuzluk davalar gibi birçok konuda aratrmalar yapanrak köe yazlar, makaleler ve kitaplar yazan Mumcu, 24 Ocak 1993te, evinin önünde park halinde olan otomobiline yerletirilen C-4 tipi plastik bombann patlamas sonucu hayatn kaybetti.

DELLLER YOK EDLD

Suikastn hemen ardndan olay yerinde inceleme yapan uzmanlarn hiçbir delil bulamad, patlamayla etrafa dalan ve cmbzla toplanmas gereken delillerin süpürgeyle süpürüldüü belirtildi. Hatta evinin 50 metre ilerisinde bulunan polis kulübesinde nöbet tutan polislerin sokakta Uur Mumcunun oturduundan dahi habersiz olduu ortaya çkt. Suikast slami Hareket, BDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlendi. Suikastn arkasnda Mossadn ve kontrgerillann olduu da iddia edildi.

MOSSAD LKLER

Uur Mumcu öldürülmeden 17 gün önce kaleme ald köe yazsnda PKK Barzani MOSSAD ilikisini açklamt. Mumcunun bu balantlar ortaya çkard için öldürüldüü ve dinci örgütlerin de taeron olarak kullanld en çok konuulan iddialar arasnda yer ald.

SALDIRI AYDINLATILAMADI

Cesur kalem Mumcu, her yl 24 Ocakta Ankarada bombal saldryla katledildii evinin önünde sevenleri tarafndan anlrken; üzerinden geçen 28 yla ramen, kanl saldr hala aydnlatlamad. Mumcunun kz Özge Mumcu Aybars, davayla ilgili aldklar yeni bir tebligatta, sank Ouz Demirin dosyadan çkarldnn yazdn söyledi. Mumcu Aybars, yaad üzüntüyü öyle dile getirdi:

Anneme, abime ve bana Ankara Ar Cezadan 5 Mays 2021deki bir duruma için tebligat geldi. Sank Ouz Demir. Yani firari sank, babamn arabasna bombay koyan kii. Bir an umutlandm açkças. Belki 28 yln ardndan belki dava sonuçlanr, emri verenlerde bulunur biz bir rahat nefes alrz diye. Ouz Demir dosyas Umut Davas ana dosyadan ayrlm. Bunun tebligatym. Yllardr krmz bültenle aranyor sözümona. Ama yok.

DYARBAKIRIN BABASI GAFFAR OKKAN

Gaffar Okkan, Kars Emniyet Müdürü iken, Diyarbakr gibi yllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve ar göçün ar sonuçlarn yaayan bir ile emniyet müdürü olarak atand. Hüseyin Veliolunun stanbul Beykozdaki villasna yaplan basknda büyük rolü vard. Gaffar Okkan, Hizbullahn çökertilmesinde çok önemli bir rol oynad.

Diyarbakrda tüm yurttalarn sayg ve sevgisini kazanan Gaffar Baba lakanyla anlan Okkan, görev yapt her yerde halka, devletin scak, adaletli yüzünü gösterdi.

CNAYET HALA çÖZÜLEMED

24 Ocak 2001 tarihinde saat 17.30 sralarnda makamndan çkp valilie giden Emniyet Müdürü Okkan, ehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarnda urad silahl saldr sonucu korumalar Mehmet Kamal, Selahattin Baysoy, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmu ve Sabri Kün ile birlikte ehit oldu.

Cenaze günü Diyarbakrda hayat durdu. Esnaf dükkanlarn açmad bütün Diyarbakr, Okkan birlikte uurlad. Ölümünden sonra Gaffar Okkann ad, Diyarbakrl pek çok çocua verildi. Hizbullah tarafndan ilenildii iddia edilen cinayet hala çözülemedi.

Ana Sayfaya Git