"Vurun" emrine rağmen "ateş etmeyelim" demiş

İddianamede, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapsi istenen Baysar'ın, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in emir ve talimatlarıyla TSK'ya sızan darbecilerin oluşturduğu sözde Yurtta Sulh Konseyince gerçekleştirilmeye çalışılan kanlı darbe teşebbüsünün içerisinde yer aldığı belirtildi.

Haberler 23.05.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakta Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriimiyle ilgili aralarnda görevden ihraç edilen çakrsöüt Jandarma Komando Tugay Komutan Tugeneral Ali Osman Gürcann da bulunduu 51i tutuklu 385 asker hakknda hazrlanan iddianamede, dönemin 23. Jandarma Snr Tümen Komutan Tümgeneral Abdullah Baysarn, yetersiz talimatlar verdii, darbecilerin kulland helikopteri Vurun emrini almasna ramen, Ate etmeyelim, gelenlere bir bakalm eklinde cevap vermesi gibi eylemleri nedeniyle darbenin seyrine göre hareket ettii aktarld.

FETÖnün darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda 385 askerle ilgili Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etme ve Silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan rnak 2. Ar Ceza Mahkemesinde açlan kamu davasnn, CMKnn 19/2 (Kovuturmann görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduu yerde yaplmas kamu güvenlii için tehlikeli olursa davann naklini Adalet Bakan, Yargtaydan ister) maddesi uyarnca Adana Ar Ceza Mahkemesine nakline karar verildi.

Adana 12. Ar Ceza Mahkemesine ulaan dava dosyasndaki 250 sayfadan oluan ve sanklar hakknda üçer kez arlatrlm müebbet ve 22 yla kadar hapis cezalar istenen iddianamede, dönemin 23. Jandarma Snr Tümen Komutan Tümgeneral Abdullah Baysarn sözde skyönetim atama listesinde Tümen Komutanl görevinin devamna ve rnak skyönetim komutan olarak atandna yer verildii belirtildi.

Baysarn, darbeci çakrsöüt Jandarma Komando Tugay Komutan Tugeneral Ali Osman Gürcann Ankaraya ulamamas için gerekli ancak yetersiz talimatlar verdiinin anlald ifade edilen iddianamede, unlar kaydedildi:

Tank ifadelerinden de anlald üzere, darbe gecesinde Baysarn öncelikle Vali Ali hsan Suyu aramad, Sunun kendisini aramas üzerine darbe kart olduunu belirttii, iki tabur askerin sanayi noktasna geldiinde hakknda gözalt karar bulunan tugay komutann teslim almaya gelmesi söylendii halde bizzat kendisinin gelmedii ve merkez komutann göndermesinin, üphelinin darbe giriiminin seyrine göre hareket edeceinin göstergesi olduunun kantdr. ki tabur askerin Tümen Komutanlna götürülmesinden sonra, öncelikle Tugeneral Gürcann gözaltna alnmak istendii, komutann gözaltna alndktan sonra kalkmann içerisinde yer alan dier üphelilerin de direncinin krlaca öngörülerek bunun talep edildii ve durumun Baysara iletildii ancak Baysarn öncelikle dier askeri personelin teslimini yapt ve son olarak Gürcan teslim ettii anlalmtr. Teslim esnasnda ube müdürünün darbedildii, ifade almak üzere Cumhuriyet Basavcsn tümene çard ve adliyenin olmad gibi bir beyanda bulunduu belirlenmitir. Van Jandarma Asayi Kolordu Komutan smail Hakk Temel, Hakkari yönünden helikopter geldiini söylemi ve rnaka gelmesi halinde vurmas emrini vermesine ramen, Ate etmeyelim komutanm, gelenlere bir bakalm eklinde cevap verdii gibi hususlar, üphelinin esasnda darbe giriiminin seyrine göre hareket edeceinin göstergesi olduu ve yine üphelinin skyönetim komutan olarak atanmasnn da bal bana Yurtta Sulh Konseyi ile fikir ve i birlii içinde olduunun kantdr.

Hakknda 3 kez arlatrlm müebbet ve 15 yla kadar hapis cezas istenen Baysarn, FETÖ eleba Fetullah Gülenin emir ve talimatlaryla TSKya szan darbecilerin oluturduu sözde Yurtta Sulh Konseyince gerçekletirilmeye çallan kanl darbe teebbüsünün içerisinde yer ald belirtildi.

ddianamede, Baysarn savunmasna da yer verildi. Baysar, darbe giriimi gecesinde çakrsöüt Jandarma Komando Tugay Komutan Tugeneral Ali Osman Gürcan askeri hattan ve cep telefonunundan aradn ayrca Vali Su ile de görütüünü belirterek, smim, skyönetim listesine haberim ve bilgim olmadan yazlm. Darbe giriimiyle bir ilgim yok, suçlamalar kabul etmiyorum. eklinde savunma yapt.

- Baysarn korumas yeni darbe giriimi için hazrlanm

Görevinden ihraç edilen ve tutuklanan 23. Jandarma Snr Tümen Komutanlnda görevli astsubay Mehmet Nur çelikin, tümen karargah binasyla ilgili herhangi bir görevi olmad anlalmasna ramen darbe giriimi gecesi buraya gelerek Baysarn korumaln yapt belirtilen iddianamede, çelikin Ankaradan talimat alarak koruma amacyla Baysarn yanna geldii yönündeki beyan ve üpheli tümgeneralin korumalna soyunmu olmas hususlar bir bütün olarak deerlendirildiinde, çelikin askeri darbe giriimine destek olduu ve özellikle olay günü olas tekrar olabilecek darbe giriimine katk vermek üzere üpheli Tümen Komutan Tümgeneral Baysarn yanna gittiinin tespit olunduu anlalmtr. denildi.

ddianamede çelikin, Bank Asyada hesabnn bulunduu ve üzerinde ele geçirilen 2 telefon kartna yönelik incelemenin sürdüü de belirtildi.

Üçer kez arlatrlm müebbet ve 22 yla kadar hapis cezalar istenen 385 sann yarglanmasna Adana 12. Ar Ceza Mahkemesinde, ilerleyen günlerde balanacak.

Ana Sayfaya Git