Ya Demirtaş Ya Buldan!

Cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmalarını sürdüren HDP'de Demirtaş ve Buldan'ın adı öne çıkarken, MYK ve PM toplantılarından sonra belirlenecek ismin, önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

Haberler 22.04.2018 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan adayn belirleme çalmalarn sürdüren HDPde e genel bakanlar Selahattin Demirta ve Pervin Buldann ad öne çkarken, MYK ve PM toplantlarndan sonra belirlenecek ismin, önümüzdeki hafta açklanmas bekleniyor.

HDP, 24 Haziranda yaplacak cumhurbakanl ve milletvekili genel seçimine ilikin çalmalarn sürdürüyor.

çalmalar kapsamnda HDP içerisinde yer alan parti bileenleri ve partiye yakn kurumlarla ön deerlendirmeler yaplarak, strateji planlamalar gerçekletirildi.

Parti yönetimi, 22 Nisan Pazar günü MYK, 25 Nisan çaramba günü ise Parti Meclisini (PM) toplayacak. Somut planlamann yan sra yol haritasnn da belirlenecei toplantlarda, adaylk bavurularnn nasl yaplaca ve aday belirleme sürecinde hangi kriterlerin benimsenecei kararlatrlacak. Toplantlarda, ittifak çalmalar da gündeme gelecek. Parti yönetimi ittifak çalmalar ile bu gerçeklemezse, cumhurbakanlna ilikin kendi adayn belirleme çalmalarn e güdümlü ekilde yürütecek.

Seçimlere ittifak veya kendi adaylar ile girilip girilmeyeceinin de netleecei toplantlarda öne çkan isimler de ele alnacak. Toplantlarda ittifak çalmalar kapsamnda dier siyasi partilere ziyaretlere ilikin bir kararn da alnmas bekleniyor.

- Öne çkan isimler

Parti içerisinde ve tekilatlarda yaplan yoklamalarda ise eski HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta ve HDP E Genel Bakan Pervin Buldann ismi öne çkt.

Demirtan terör örgütü propagandas yapmak suçundan 5 yla kadar hapis cezas istemiyle yargland davann karar durumasnn 30 Nisanda görülecek olmas HDPyi farkl araylara da itiyor. Cumhurbakan adaynn ayn zamanda milletvekili olamamas dolaysyla Buldann da buna scak bakmad örenildi. Partide bir dönem milletvekillii de yapan deneyimli siyasetçilere de teklif götürülebilecei belirtiliyor.

Öte yandan, parti kulislerinde Demirtan adaylnn kesinlemesi ve karar durumasnda ceza çkmas durumunda ise Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açklayaca takvime göre cumhurbakan adaynn deitirilebilecei konuuluyor.

- Ceza alma riski olan milletvekilleri listeye alnmayacak

Cumhurbakan adayn belirleme çalmalarnn yan sra milletvekili listelerini oluturmak için de Genel Merkez bünyesinde bir komisyon oluturulacak. Komisyon, bavurular aldktan sonra belirli kriterlerle adaylar belirleyecek.

Milletvekillii düürülen ve siyasi yasak alan eski milletvekilleri yeni listede yer alamayacak. Bunun yan sra hala yarglamalar devam eden ve ceza alma olasl bulunan milletvekillerinin de yeniden aday gösterilmeyecei örenildi. Kayyum atanan belediyelerin, eski belediye bakanlarnn da milletvekillii için youn bavuru yapmas bekleniyor.

- Seçimler bir snav olacak

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, MYK ve PM toplantlarnda somut planlama ve yol haritasnn belirleneceini belirtti.

Seçimlerin demokratik deiimin en önemli mekanizmalarndan biri olduunu vurgulayan Bilgen, OHAL koullarnda seçime gidiliyor olmasnn asla standartlar idealize edilebilecek bir seçim kampanyasna imkan vermeyeceini savundu.

Bilgen, zorluklara ve olumsuz koullara ramen demokratik bir süreci ina etmek, toplumsal beklenti ile talebin sanda yansmasn salamak ve toplumsal iradenin yeniden sekillenmesini salayacak bir çalma yapmak durumunda olduklarn kaydetti.

Siyasetin uzlama, ortaklama ve birlikte yönetmeyi becerme sanat ve cumhur ittifak ile muhalefet açsndan bir snav olacan anlatan Bilgen, toplumun beklentilerini doru okumayan hiçbir hareket veya siyasi partinin gelecee güçlenerek gidemeyeceini bildirdi.

Bilgen, Türkiyede birlikte yaamn, barn, özgürlükçü ve eitlikçi bir hukuk düzeninin inas konusunu merkeze alan bir programla çalmalar yürüteceiz ve bu ekseni önemseyen kim olursa üphesiz onlarla da ortaklamaya açk hareket edeceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git