‘Yaşayan ölüler’e sıkı takip

Ölen yakınları üzerinden nemalanan fırsatçıların ortaya çıkarılması için harekete geçildi. 10 yıldır oturduğu yerden ”hareket etmeyenler” tek tek kontrol edilecek. 2 milyon 273 bin kişi mercek altında.

Haberler 25.12.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü, son 10 ylda bulunduu ikmetgahta hiç hareket etmeyen 2 milyon 273 bin kiiyi mercek altna ald. Hayatta olmad tespit edilenler, aile kütüklerine tescil edilecek. Ölmü kiilerin süresiz vekaletle maan almaya, arazisinin tapusunu ilemeye, tarm desteinden yararlanmaya devam edenler ortaya çkarlacak.

MERNSE YÜKLEND

Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü, 81 il valiliine ölüm tespiti konulu genelge gönderdi. Genelgede, Merkezi veri tabannda yer alan kaytlara göre uzun süre ilem görmeyen ve ya itibaryla ölü olmas muhtemel kiiler Nüfus Genel Müdürlüünce tespit edilir. Tespit edilen kaytlarn aratrlmas mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerine yaptrlr. Hayatta olmadklar tespit edilenlerin ölümleri tescil edilir fkras da yer ald. lemlerde sürat ve etkinlii salamak amacyla ölüm tespiti yaptracak kiilerin kimlik bilgileriyle bilgisine bavurulacak. Yaknlarnn yerleim yeri adresi dikkate alnarak oluturulan liste MERNS sistemine yüklendi.

80-90 YA ARALII

Listede yer alan ölü olmas muhtemel kiilerin bilgileri, mülki idare amirinin emriyle dorudan kolluk kuvvetlerine gönderilecek. Elde edilen bilgi ve alnan ifadelere göre kiinin ölmü olduunun tespit edilmesi halinde, kolluk kuvvetlerince kiinin ölü olduunu belirten ve muhtemel ölüm tarihini de içeren bir rapor düzenlenecek. Nüfus müdürlükleri bu rapora dayanarak ölüm olayn aile kütüklerine tescil edecek.

Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürü Sinan Güner, hareketsiz nüfusun genelinin 80-90 ya aralnda olduuna dikkat çekerek, bu kiilerin son 10 ylna bakldnda hiçbir adres deitirme, bir yere gidip gelme ilemi yapmadklarn belirtti.

KÖTÜ NYETL OLANLAR ARATIRILACAK

Sinan Güner, son 10 yldr nüfus kütüklerinde herhangi bir hareketi görünmeyen 2 milyon 273 bin kii olduunu belirterek, Bunlar ölmü olabilir. Yurtdna gitmi ve orada ölmü de olabilir. Kötü niyetli kiiler zamannda aldklar süresiz vekalet ile bu kiilerin maan almaya, arazisinin tapusunu ilemeye, tarm desteinden yararlanmaya devam ediyor olabilir. Bunlar aratrlacak eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git