Yanlış mesleğe ceza geliyor

Kayıt dışılıkla mücadele için yeni bir döneme giriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na çalışanlarının meslek kodlarını yanlış bildirenlere temmuz ayı itibarıyla ceza uygulanmaya başlayacak. Bu uygulama ile belli meslek gruplarında asgari ücret üzerinden prim yatırılmasının engellenmesi hedefleniyor.

Haberler 12.06.2019 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayt dlkta yeni dönem temmuz ay itibariyle balyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, temmuz ayndan itibaren çalannn mesleini doru bildirmeyen iverenlere ceza kesmeye balayacak. çalanlarn meslek kodlarnn bildirilmesi uygulamas daha önce balam, ancak iverene yanl bildirim nedeniyle ceza kesilmesi uygulamas Temmuz 2019a ertelenmiti.

KAYIT DIILIK OLUTURUYOR

Meslek koduyla bildirim yaplmas uygulamas, ücretlerin eksik bildirilmesi ve çalanlarn büyük bölümünün asgari ücret üzerinden sigortalanmasna kar bir önlem olarak gündeme geldi. Böylelikle orta vadede, belli meslek gruplarnn asgari ücret üzerinden primlerinin yatrlmasnn engellenmesi ve denetimler yaplrken mesleklerdeki asgari gelir seviyelerinin de dikkate alnmas amaçlanyor.

2016DA YASALATI AMA

Söz konusu düzenleme, 2016 ylnda çkan 6728 sayl kanunla yapld. Bu yasaya eklenen maddeye göre, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortallarn iyerlerinde fiilen yaptklar ie uygun meslek ad ve kodunu, gerçee aykr bildiren her bir iyeri için, aylk asgari ücreti geçmemek üzere, meslek ad ve kodu gerçee aykr bildirilen sigortal bana, asgari ücretin onda biri tutarnda idari para cezas uygulanacak. Yasann uygulamaya geçmesinin ardndan ise, yanl meslee ceza uygulamasnn, muhtasar ve prim hizmet beyannameleriyle birlikte, 2018 yl banda uygulamaya girecei açkland. Ancak muhtasar ve prim hizmet beyannameleriyle ilgili uygulama tarihi son anda deitirilerek, Temmuz 2019a ötelendi. Böylece yanl meslee ceza uygulamas da otomatikman, Temmuz 2019a ötelenmi oldu.

SON 20 GÜN

Yeni bir deiiklik karar alnmazsa, Temmuz itibariyle yanl meslee ceza uygulamas da yürürlüe girecek. Bu tarihten sonra, her çalan için asgari ücretin onda biri kadar ceza kesilecek. Ayrca denetimlerde bu durumun ortaya çkmas durumunda da ceza uygulanacak. verenlerin temmuz ay bana kadar ise, meslek kodu deiikliini ceza ödemeksizin yapma hakk bulunuyor. Böyle bir durumda, Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe ile bavurup, deiiklik talebinin iletilmesi gerekiyor.

ELEKTRONK DENETM SSTEM KURULACAK

2019 yl Cumhurbakanl programna göre de, bu yln öncelikli konularndan biri ücreti eksik bildirilen kalifiye çalanlar olacak. Programa göre bu yl içinde sosyal güvenlikte, ilgili kurumlarla veri paylam protokolleri imzalanarak elektronik ortamda alnan verilerin kapsam geniletilecek, kurumlardan alnan verilerden de yararlanlarak yaplacak analizler neticesinde riskli olduu belirlenen sektör ve iyerlerine yönelik planl ve risk odakl denetimler yaygnlatrlacak. Ücreti eksik bildirilen kalifiye mesleklerdeki kiilerin meslek kodu uygulamasndan faydalanlarak tespitine yönelik çalmalara devam edilecek. Belirlenecek sektörlerde kaytl istihdam konusunda rehberlik ve bilgilendirme eitimi yaplacak. Denetimlerin tek bir elektronik altyap üzerinden takibini salamak amacyla da elektronik denetim takip sisteminin kurulmas salanacak.

çALIANLARIN YÜZDE 40I ASGAR ÜCRETTEN SGORTALI

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn 2017 yl verilerine göre, Türkiyede çalanlarn büyük bir bölümü asgari ücret üzerinden sigortal bulunuyor. Türkiyede çalanlarn yüzde 40.3ü, bir baka deyile 5.8 milyon kii, asgari ücretle çalyor. çalanlarn yüzde 42.7si ise asgari ücretin iki katna kadar maa alyor. Buna göre çalanlarn yüzde 83ü (12 milyon kii), asgari ücret kadar veya iki katna kadar ücret alarak çalyor.

Ana Sayfaya Git