Yaptırım Başladı

Dünya uyardı, Barzani duymadı referanduma karşılık, yaptırımlar başladı. Bağdat Kerkük'ü askeri güç konuşlandırırken, İran sınırı kapattı, Türkiye Habur'la ilgili karar aşamasına gelirken, bu bölgeye seyahat uyarısı yapıldı.

Haberler 26.09.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBY Bakan Barzani, srail dndaki tüm uluslararas toplumun referandumu iptal et çarlarna kulak asmamasnn yaratt uluslararas kriz, referandum oylamasnn yapld gün pe pee yaptrmlar gelmeye balad. Irak, ran ve Türkiye üçgeninde, bir dizi yaptrmlar hayata geçirilirken, Badat referandumu Irak halkna kar sava olarak nitelerken, Kerküke askeri güç gönderme karar ald.

IRAK HALKINA KARI SAVA

Irak Cumhurbakan Yardmcs Nuri el-Maliki, Badatta düzenlenen referandum kart etkinlik srasnda yapt konumada, Referandumun Irak geneli ve Kürdistan bölgesi özelinde tehlikeli yansmalar olacak. Hükümet referandumu iddia edenleri tamamen boykot etmeli. dedi. Referandumun gayri meru olduunu vurgulayan Maliki, Tüm taraflarn ve mercilerin yasal olmadna karar verdii bu referandum Irak halknn birliine kar açlm savatr. ifadelerini kulland.

Iraka komu ülkelerin referanduma kar tavrnn net olduunu belirten Maliki, bu ülkelerin IKBYye kar ekonomik, siyasi ve güvenlik tedbirleri almasn istedi. Maliki, Arap, Kürt ve dier bileenler, srailin bu ayrlk projesine kar durmal. Hükümet de Kerkük ve dier tartmal bölgelerdeki Türkmen, Arap, Ezidi ve dier bileenlerin can güvenliini salamal. diye konutu.

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykr bularak durdurulmasna karar verdii referanduma Badat yönetiminin yan sra Birlemi Milletler, ABD, komu ülkeler ve tüm uluslararas toplum kar çkarken sadece srail açktan destek vermiti.

KERKÜKE ASKER GÜç BULUNDURMA

Irak meclisinin ilk yaptrm Kerkük ve tartmal dier bölgelerde askeri güç bulundurma karar oldu.

Meclis Bakanlndan yaplan yazl açklamada, Meclis, Kerkük ve tartmal dier bölgelerde vatandalarn güvenliini korumak için hükümetin askeri güç bulundurmas gerektii karar ald. denildi. Meclisin ayrca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) denetimindeki tüm snr kaplarnn da kapatlmasna karar verdii kaydedildi.

BADDEN KORUMA TALMATI

Öte yandan Irak Babakan Haydar el-badi de IKBYdeki bölgelerde yaayan vatandalarn korunmas talimat verdi. badi yapt yazl açklamada, Güvenlik güçlerine, IKBYnin hakimiyeti altnda bulunan bölgelerdeki vatandalarn tehdit ve cebirden korunmas talimat verdim. ifadelerini kulland.

PETROL GELRLER VE BANKA HESABI

Iraktaki merkezi hükümetin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve baz Kürt yetkililerin petrol gelirlerinin incelenmesi yönünde talimat verdii bildirildi.

Öte yandan Irak Salk Bakanlndan yaplan yazl açklamada, ülkenin kuzeyindeki brahim Halil Snr Kapsnda görev yapacak bakanla bal memurlarn belirlendii belirtildi. Merkezi yönetim, IKBYnin tüm snr kaplarn Badata teslim etmesini istemiti.

Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Bakan Hakim Zamili de meclisin Kerkükteki petrol kuyularnn merkezi yönetime teslim edilmesine karar verdiini açklamt.

SONUCU DONDURMA çARISI

Irak Meclis Bakan Selim el-Cuburi, meclis oturumunda yapt konumada Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) referandum karar yasal deildir. Hükümeti ülkenin birliini korumak için gereken önlemleri almaya çaryoruz. dedi.

Cuburi ayrca meclisteki Dileri, Maliye, Petrol ve Doalgaz, Güvenlik ve Savunma, ller ve Hukuk komitelerini referanduma kar gerekli kararlar almalar için toplantya davet etti.

Öte yandan Irak Cumhurbakan Yardmcs yad Allavi de IKBY Bakan Mesut Barzaniye seslenerek sorunlarn yapc diyalog ve görümelerle çözülmesi için referandum sonucunu dondurmasn istedi.

Allavi düzenledii basn toplantsnda, Kerkük ve tartmal bölgeler sorununun 140.maddeye göre çözülmesi gerektiini belirterek Ulusal Koalisyon (ii) ile Kürt gruplar, intikam ve askeri müdahale içerikli atmalardan vazgeçmeli. Kürt dostlarmzla sadece Ulusal Koalisyonun diyalog sürecinde bulunmasn kabul etmiyoruz. Bu süreci yürütmek için ulusal bir komite kurulmal. dedi.

Irakl Cumhurbakan Yardmcs Allavi ayrca Bölge ülkelerini Irakn iç ilerine karmamas için uyaryorum. Hükümet de ilgili ülkeleri uyarmal. ifadelerini kulland.

RAN SINIRLARI KAPATTI

ran Dileri Bakanl Sözcüsü Behram Kasmi, bakent Tahranda düzenlendii basn toplantsnda, Irak devletinin toprak bütünlüünü destekliyoruz. Irak devletinin talebi üzerine hava sahamz ve kara snrlarmz IKBYye kapattk. dedi. Kasmi, rann bundan sonraki admlarnn ne olaca yönündeki soruya, Bu konuda daha sonra açklama yaplacaktr. karln verdi.

ran Ulusal Güvenlik Yüksek uras Sözcüsü Keyvan Husrevi, dün ran hava sahasnn IKBYye kapandn duyurmutu.

SURYE SÜREC REDDEDYORUZ

Suriye Dileri Bakan Velid Muallim, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) yaplan referandumu tanmadklarn söyledi. Muallim, Suriye resmi haber ajans SANAya yapt açklamada, Biz sadece birleik bir Irak tanyoruz. Irakn bölünmesine yol açacak herhangi bir süreci reddediyoruz. dedi. Muallimin bu ifadesi, IKBYdeki referandumla ilgili Suriyeden yaplan ilk resmi açklama olma özellii tayor.

ANKARADAN SEYHAT UYARISI

Dileri Bakanl, Irakn, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) dndaki vilayetleri için daha önce yaplan seyahat uyarsnn IKBY kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniyeyi de içerecek ekilde geniletildiini bildirdi.

Bakanlk tarafndan yaplan Son gelimeler çerçevesinde Irakta bulunan veya Iraka seyahat etmeyi öngören Türk vatandalarna yönelik seyahat ve güvenlik duyurusunda, Iraktaki hassas güvenlik koullar dorultusunda bu ülkeye seyahat edecek veya halihazrda Irakta olan Türk vatandalarna yönelik son uyarnn 18 Ekim 2016 tarihinde yapld hatrlatld.

Vatandalarn, ihtiyaç duyduu takdirde Badat Büyükelçilii, Erbil Bakonsolosluu, Süleymaniye Konsolosluk Ajanl ve Bakanlk Konsolosluk çar Merkezine bavurabilecei bildirilen duyuruda, bu birimlerin iletiim bilgileri öyle sraland:

Badat Büyükelçilii 7/24 telefon: 0790 190 94 06-0750 072 39 31, Erbil Bakonsolosluu 7/24 sabit telefon: +964 066 224 62 33, nöbet telefonu: +964 750 921 56 77, e-posta adresi: consulate.erbil@mfa.gov.tr, Süleymaniye Konsolosluk Ajanl 7/24 sabit telefon: +964 053 329 27 12, nöbet telefonu: +964 770 790 90 97, e-posta adresi: consulate.sulaymaniyah@mfa.gov.tr, Konsolosluk çar Merkezi 7/24 telefon: +90 312 292 29 29.

Ana Sayfaya Git