Yargı Reformu teklifi yasalaştı

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Haberler 18.10.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda belirlenen amaç ve hedefler dorultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Baz Kanunlarda Deiiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalat.

- Yasaya göre, haber verme snrlarn amayan veya eletiri amacyla yaplan düünce açklamalar suç oluturmayacak.

- Baroya kaytl, en az 15 yllk avukatlara yeil pasaport verilebilecek.

- 21 Temmuz 2016da ilan edilen OHAL kapsamnda terör örgütlerine üyelii, iltisak ya da bunlarla irtibat nedeniyle pasaportlar iptal edilen ya da pasaport talepleri reddedilenlere, pasaportlar çileri Bakanlnca yaplan inceleme sonras verilecek.

- Avukatlk staj ve noterlik staj bavurularnda, Hukuk Mesleklerine Giri Snavnda baarl olma artlar aranacak.

- dari yargda da ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla duruma yaplabilecek.

- Soruturma aamasnda tutukluluk süresi, ar ceza mahkemesinin görevine girmeyen ilerde 6 ay, görevine giren ilerde 1 yl geçemeyecek.

- Seri muhakeme usulü ile basit yarglama usulü, yarg sistemine dahil ediliyor.

- Suçun sübutuna dorudan etki edecek mevcut bir delil toplanmadan düzenlenen, soruturma veya kovuturma yaplmas izne veya talebe bal olan suçlarda izin alnmakszn veya talep olmakszn düzenlenen iddianameler iade edilecek.

- ve çalma hürriyetinin ihlali; güveni kötüye kullanma; suç eyasnn satn alnmas veya kabul edilmesi suçlar da uzlatrma kapsamnda olacak.

- Uzlatrma ve ön ödeme kapsamndaki suçlar hariç, cumhuriyet savcs, üst snr 3 yl veya daha az süreli hapis cezasn gerektiren suçlarda, kamu davasnn açlmasn 5 yl süreyle erteleyebilecek.

- Cinsel istismar maduru çocuklarn soruturma evresindeki beyanlar, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde cumhuriyet savcsnn nezaretinde uzmanlar araclyla alnacak.

- Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin temyiz edilebilecek kararlarnn kapsam geniletiliyor.

- Hakaret, halk arasnda korku ve panik yaratmak amacyla tehdit, suç ilemeye tahrik, halk kin ve dümanla tahrik veya aalama, cumhurbakanna hakaret, devletin egemenlik alametlerini aalama, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve devletin kurum ve organlarn aalama, silahl örgüt, halk askerlikten soutma suçlar nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararlar temyiz edilebilecek.

- Kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine ilikin hapis cezalarnn üst snr 15 yan doldurmam çocuklar bakmndan 5 yl olarak uygulanacak.

Ana Sayfaya Git