Yargıda "hedef süre" uygulaması eylülde başlıyor

Adalet Bakanlığınca hazırlanan, dava ve soruşturmaların ne zaman biteceğinin önceden bilineceği "hedef süre" uygulaması, 1 Eylül'de başlayacak.

Haberler 27.08.2017 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargda Zaman Yönetimi projesinin tamamlanmasnn ardndan, Soruturma, Kovuturma veya Yarglama Hedef Sürelerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasna likin Yönetmelik geçen haziranda Resmi Gazetede yaymland.

Yönetmeliin 1 Eylülde yürürlüe girmesiyle dava ve soruturmalarn ne zaman biteceini öngören hedef süreler, taraflara bildirilecek.

Hedef süreler, soruturma ilemlerinde suç üphesinin yetkili mercilerce örenildii, ceza mahkemelerinde iddianamenin kabul edildii, hukuk, idare ve vergi mahkemelerinde davann esas kaydnn yapld andan itibaren balayacak.

Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde dosyann daireye geldii tarihte balayacak hedef süre, soruturma evresinde soruturmay bitiren kararla kovuturma veya yarglamalarda da gerekçeli kararn yazmyla son bulacak.

Savclk aamasnda bavuru halinde süre bildirilecek. Ceza mahkemelerinde sanklara iddianame ekinde, ikayetçi ve madura duruma gününü bildiren çar kadyla süreler hakknda bilgi verilecek.

Hukuk mahkemelerinde ise hedef süre, davacya dava açlrken verilen tevzi formunda, davalya dava dilekçesi ekinde bildirilecek.

Katk ve destek notu

Yarglamaya ilikin olarak ilgililere verilecek tevzi formlarnda veya yaplacak bildirimlerde, Belirtilen sürede soruturmann/yarglamann sonuçlandrlmas hedeflenmekte olup, bu hedefin gerçekletirilmesinde taraflarn ve avukatlarn katk ve destei büyük önem arz etmektedir. Taraflardan kaynaklanan sebeplerle meydana gelen gecikmelerin hedef sürenin hesabnda dikkate alnmad da göz önünde bulundurularak, bu hususlara hassasiyet göstermenizi rica ediyoruz. notu yer alacak.

Böylece taraflarn ve avukatlarn yarglamalarn ksa sürede tamamlanmasna katk sunmalar, yarglamalara daha etkin katlmalar salanacak.

Soruturma, kovuturma veya yarglamann hedef sürede tamamlanmas hakim ve cumhuriyet savclarnn performanslarnn deerlendirilmesinde dikkate alnacak.

Hedef süreler

Hedef sürelerle ilgili örneklere bakldnda, kasten öldürme suçundan bir soruturma en geç 150 gün, dava ise 390 gün içinde tamamlanacak.

Savclar, cinsel saldr suçunda 120, nitelikli dolandrclkta 365, uyuturucu ve uyarc madde imal veya ticaretinde ise 150 gün içinde soruturmay tamamlayacak. Bu suçlarn yarglama süreleri en fazla 390 gün olacak.

çekimeli boanma davalarnn ise 450 gün içinde tamamlanmas hedefleniyor.

Adalet Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Alpaslan Azapaas, hedef sürelerin, dava ve soruturmann ne kadar sürede sonuçlanabileceini, süreye uyulmamas halinde sorunlarn tespitiyle dava ve soruturmalarn daha ksa sürede sonuçlandrlmas için gerekli önlemlerin alnmas amacyla gelitirildiini belirtti.

Hedef sürelerde, hakim ve cumhuriyet savcsyla taraflarn ortak sorumluluu olduuna vurgu yapan Azapaas, zamann öngörülebilir olmasnn mahkemelere zaman adil kullanma imkan vereceini aktard.

Yeni uygulamayla taraflara yarglama makam önünde geçirecei sürenin yaklak olarak hesaplama ve buna göre günlük yaamn planlama imkan salanacana dikkati çeken Azapaas, Uygulama, kamuoyunda Cumhuriyet savcs veya hakimin adil karar verdiine yönelik inanc ve hakkaniyet duygusunu pekitirecek, yargda effaflk ile hesap verilebilirlii güçlendirecektir. deerlendirmesinde bulundu.

Hedef sürelere uyulup uyulmadnn takip edileceini bildiren Azapaas, muhtemel gecikmelerin önlenmesi için de çalmalar yaplacan dile getirdi.

Azapaas, gecikmelerin önlenmesi için hakim ve cumhuriyet savcsnn müdahalede bulunabileceini, Bakanlk ya da Hakimler ve Savclar Kurulu (HSK) tarafndan önlem alnmasnn mümkün olabileceini ifade etti.

UYAP uyaracak

Ulusal Yarg A Platformunda (UYAP) da yeni döneme ilikin düzenleme yaplacan, hedeflenen sürelerde sonuçlanmayan dosyalarla ilgili sistemin uyar vereceini bildiren Azapaas, öyle devam etti:

Hedeflenen sürede sonuçlanmayan her dosyaya ilikin gecikme nedenleri hakim veya Cumhuriyet savcs tarafndan UYAPta ilgili ekrana iaretlenecek. Cumhuriyet basavclklar ve adalet komisyonu bakanlklar, ocak ay sonunda yaanan gecikmelerin sebepleri ile çözüm önerilerine ilikin yetki çevresini de kapsayacak ekilde bir rapor hazrlayacak.

Erzurum, Amasya ve Ankarada pilot olarak seçilen mahkemeler ve Cumhuriyet savclklarnda Yargda Zaman Yönetimi uygulamasnn yapldn hatrlatan Azapaas, pilot uygulamada yüzde 80in üzerinde baar salandn kaydetti.

- Soruturma sürecinde hedef süre dünyada ilk

çeitli ülkelerde dava ve kovuturma aamasnda hedef süre uygulamasnn yapldn bildiren Azapaas, dünyada ilk kez Türkiye tarafndan soruturmalar için süre belirlendiini ifade etti. Azapaas, Soruturma, Kovuturma veya Yarglama Hedef Sürelerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasna likin Yönetmelikin yürürlüe girdii tarihten itibaren 10 gün içerisinde hedef sürelerin Adalet Bakan Abdulhamit Gülün talimatyla yönetmelik hükümlerine göre ilan edileceini aktard.

Azapaas, Bölge Adliye ve Bölge dare Mahkemeleri ile Cumhuriyet basavclklarnca uygulanacak hedef sürelerin ise yönetmeliin yürürlüe girdii tarihten itibaren 2 yl içinde belirlenerek ilan edileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git