Yargıda koronavirüs önlemleri

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hakimler Savcılar Kurulu'nun (HSK) almış olduğu yeni öneri çerçevesinde bugün itibarıyla tüm adliyelerde acele işler hariç duruşmaları ertelemişlerdir" dedi.

Haberler 17.03.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlnda, Bakan Abdulhamit Gül bakanlnda, adalet hizmetlerinde koronavirüse kar alnacak tedbirlere ilikin koordinasyon toplants yapld. Toplantya HSK Bakanvekili Mehmet Ylmaz, HSK Birinci Daire Bakan Halil Koç, Türkiye Barolar Birlii Bakan Metin Feyziolu, Türkiye Noterler Birlii Bakan Dursun Cin ve Bakan Yardmclar Cengiz Öner, Zekeriya Birkan, aban Ylmaz katld.

Bakan Gül, toplantnn ardndan açklamada bulundu. Bakan Gül, Cumhurbakanl bakanlnda, Salk Bakanl koordinasyonunda ve bilim kurulunun tavsiyeleriyle bütün tedbirleri büyük bir titizlikle ele aldklarn söyledi. Bakan Gül, HSKnn alm olduu yeni öneri çerçevesinde bugün itibaryla tüm adliyelerde acele iler hariç durumalar ertelemilerdir.

Yeni dava açma, icra takibi gibi talepleri UYAP üzerinden yapma imkan vardr. Ertelenen durumalar UYAP üzerinden duyurulacak. 60 ya ve üzeri için izin müessesi hakim ve savclarmz için de yürürlüe girmitir diye konutu.

CEZAEVLERNDE GÖRÜLER ERTELEDK

Bakan Gül, tüm adliyelerde dezenfekte ilemlerinin titizlikle yapldn ve çalmalarn artarak devam edeceini belirterek, Cezaevi kurumlarna yeni girilerde ön muayene ve salk kontrolü yaplmaktadr. Eer herhangi bir hastalk belirtisi var ise, kesinlikle kuruma kabul edilmemekte, tedavisi için salk kurulularna gönderilmektedir. Ayrca cezaevlerine yeni girmi kii, Salk Bakanlnn öngördüü sürede ayr bir yerde tutulmaktadr, herhangi bir problem çkmad görüldüünde dier yerlere alnmaktadr. Bilim kurulunun tavsiyesiyle görüleri ertelemitik, avukatlarn da bu süreçte asgari oranda görümelerini öneriyoruz. Acil ve çok gerekli hallerde, kapal görü konusunda karar aldk. Tüm kurumlara girilerde maske ve eldiven verilerek görümeler salanmaktadr. Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sal devlete emanettir. Bu konuda büyük bir titizliin gösterilmesi hepimizin ortak beklentisidir ifadelerini kulland.

YURTLARI FAALYETLERNE 2 HAFTA ARA VERLD

Bakan Gül, alnan tedbirler kapsamnda cezaevi ziyaretlerinin durdurulduunu anmsatarak, bu görü hakknn sakl olduunu, riskin ortadan kalktktan sonra bu hakkn kullanlabileceini kaydetti. Bakan Gül, yurtlar faaliyetlerine de 2 hafta ara vermi durumdayz. Cezaevlerinden darya çalmaya giden uygulamalara da son verilmi durumdadr. Denetimli serbestlik kapsamnda hükümlülerin toplu olarak yapt faaliyet ve çalmalar sona erdirilmitir. Cezaevlerinde mektup ve kitaplarn da 24 saat bekletildikten sonra ilgililere teslim edilmesi salanacaktr. Ceza infaz kurumlarnda u ana kadar pozitif koronavirüs vakasna rastlanmamtr dedi.

Ana Sayfaya Git