Yargıtaydan "Mobbing" kriterleri

Bir hukuk bürosunda sekreter olarak çalışan kadın, iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi istemiyle dava açtı. Davacı kadın, iş yerinde "mobbinge" maruz kaldığını da ileri sürerek manevi tazminat istedi.

Haberler 19.06.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Davaya bakan stanbul 12. Mahkemesi, i sözlemesinin iverence hakl neden olmadan feshedildiine karar vererek, davacnn kdem ve ihbar tazminatna hak kazandna hükmetti. Yerel mahkeme, davacnn görevi dahilinde olmayan ilerde çaltrlp mobbinge maruz kald sonucuna vararak, davacya manevi tazminat ödenmesine de karar verdi.

Kararn temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargtay 9. Hukuk Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararnn bozdu.

Yargtay 9. Hukuk Dairesinin bozma kararnda, çada i hukuku, uluslararas sözlemelerin ve Avrupa normlarnn, içinin huzur içerisinde iini görmesi, emeinin karln almas ve çalma ilikisinin karlkl güvene dayanan tam bir uyum içerisinde olmasn amaçlad vurguland.

Alman Mahkemesi kararna atf...

Kararda, i yerinde psikolojik tacizin, çada hukukun son zamanlarda mahkeme kararlarnda ve öretide dile getirdii bir hukuki kurum olduuna iaret edildi.

Alman Federal Mahkemesinin mobbingi, içilerin birbirine sistematik olarak dümanlk beslemesi, kasten güçlük çkarmas, eziyet etmesi veya bu eylemlerin içinin bata iveren olmak üzere amirleri tarafndan gerçekletirilmesi olarak tanmlad aktarld. Kararda, unlar kaydedildi:

Görülecei üzere içi, bir taraftan dier içiye, dier taraftan iverene kar korunmaktadr. çinin anlatt mobbing tekil eden olaylarn tutarlk tekil etmesi, kuvvetli bir emarenin bulunmas gerekmektedir. Kiilik haklar ve saln ar saldrya uramas mobbingin varlnn tartmasz kabulünü dourur. Öte yandan ispat kurallarnn zorlanan snrlar usul hukukunda yeni araylara yol açmtr. Emare ite bu anlayn bir sonucudur. Olaylarn tipik ak, tecrübe kurallar göz önüne alndnda verilecek sonuçla ispat gerçekleir.

Davac kadnn mobbing iddialar

Somut olayda davacnn, iverenin kendisine son yllarda kötü muamelede bulunduunu, görevi dahilinde olmayan ilerin yaptrldn, aalandn, azarlandn, hakarete, cinsel içerikli konumalara maruz kaldn ileri sürdüü belirtilen kararda, davacnn ruhsal salnn bozulmas nedeniyle manevi tazminat talebinde bulunduu, daval iverenin ise iddialar reddettii kaydedildi.

Kararda, yerel mahkemenin, davacnn iveren tarafndan görevi dahilinde olmayan ilerde çalmas yönünde baskya maruz kald, bu durumun tanklarn anlatmlar ile salk raporlarndan sabit olduu kansna vard aktrld.

Yerel mahkemenin, bu gerekçelerle mobbingi oluturan eylem, tutum ve davranlarn olu ekli, geliimi ve özellikleri, mobbinge maruz kalnan süre, taraflarn konumu gözetilerek davacya tazminat ödenmesine hükmettii hatrlatld.

Davacnn, kendisine iyerinde mobbing uygulandn ileri sürdüü, ispat yükünün bu iddiay ileri süren davacda olduu belirtilen kararda, ancak somut olayda, tank beyanlar ve dosya kapsam deerlendirildiinde davacnn mobbing iddiasn ispatlayamad sonucuna varld kaydedildi.

Kararda, tank beyanlarnn dorudan görgü ve bilgiye deil, davacnn söylemlerine dayal olduu, beyanlarda sistematik bir bask durumunun da ortaya konmad ifade edildi.

Bu durumda mobbingin ispatlandnn kabul edilemeyecei vurgulanan kararda, tank beyanlarnn kiilik haklarna saldr eylemini ispatlamada da yetersiz olduuna, bu konuda dosyada baka somut delilin de bulunmadna iaret edildi.

Ana Sayfaya Git