Yargı adli yıla yeniliklerle giriyor

İnfaz aşamasındaki tüm kararların infaz hakimlerince alınmasına yönelik düzenleme ile asliye ceza mahkemelerinde duruşma savcısı dönemi yeni adli yılla birlikte başlayacak.

Haberler 29.08.2020 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl, 1 Eylülde balayacak adli ylla hayata geçirilecek uygulamalara ve yasal düzenlemelere yönelik çalmalar tamamlad.

Bu kapsamda, infaz hakimliklerine yeni görevler veren kanuni düzenlemenin balatlmasyla infaz hakimleri, bulunduklar il veya ilçenin adyla anlacak.

nfaz aamasndaki tüm kararlar alacak infaz hakimlikleri, cumhuriyet savcsnn ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazna ilikin verdii kararlara yönelik ikayetleri deerlendirecek.

Hükümlü ve tutuklular hakknda idarece yaplan ilemlere ilikin ikayetler bakmndan da yetkili olan infaz hakimleri, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazna ilikin mahsup, ceza zaman am ve hükümlünün ölümü hallerinde verilecek kararlar da dahil olmak üzere hakim veya mahkeme tarafndan verilmesi gerekli kararlar alacak ve ileri yapacak.

9 YIL SONRA ASLYE CEZA MAHKEMELERNDEK DURUMALARA KATILACAKLAR

Yeni adli ylla birlikte, 2011de kaldrlan asliye ceza mahkemelerindeki duruma savcs uygulamas yeniden balatlacak. Cumhuriyet savclar, 9 yllk arann ardndan asliye ceza mahkemelerindeki durumalara tekrar katlabilecek.

Öte yandan Adalet Bakanlnn 3 Haziranda Resmi Gazetede yaymlanan kararyla kurulan Adana Bölge dare Mahkemesi, 1 Eylül itibaryla faaliyete geçirilecek. Böylece, ülke genelinde hizmet veren bölge idare mahkemesi says 8 olacak.

HEDEFLERE ULAMAK çN çALIMALAR DEVAM EDECEK

Adalet Bakanl, yeni adli ylda Yarg Reformu Strateji Belgesindeki hedeflere ulalmas için çalmalarn sürdürecek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini de sürekli takip edecek.

Bakanlk ayrca, test çalmalar baaryla süren, avukatlarn hukuk mahkemelerinde taraf olduklar durumalara video konferansla katlmasn salayacak e-durumay pilot olarak balatacak. Uygulama daha sonra da ülke genelinde kullanlacak.

Hazrlklar devam eden nsan Haklar Eylem Plannn da tamamlanarak kamuoyuna açklanmas hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git