Yargı dur dedi!

Diyarbakır'ın silüetine hançer olarak görülen Kırlar Dağı'ndaki konutların yıkımına, 1'inci İdare Mahkemesi "durdurma" kararı aldı. Gözler karara karşı belediyelerin sergileyeceği tavıra çevrilirken, mahkeme 15 gün itiraz süresi tanıdı.

Haberler 10.01.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 10.01.2018 - 10:38

Merkez Sur ilçesinde türkülere konu olan ve tarihi Krklar Danda yllardr sürekli tartma konusu olan ve kent halknn büyük tepki gösterdii, beton yaplanmann tartmalar devam ederken, 6 yl önce yapmna balanansonra mahkemelik olan 725 lüks konutun ilk etabnn ykm, mahkeme tarafndan durduruldu. Krklar Da Turizm irketi avukat Mehmet Sddk Kayann bavurusu üzerine Diyarbakr 1inci dare Mahkemesince, belediyenin ykm kararnn telafisi güç zararlara yol açabileceini belirtilerek, yürütmenin durdurulmasna hükmedildi.

BELEDYE YIKIM KARARI ALIRKEN

Ykm kararnn, Sur lçe Belediye Meclisinin 11 Austos 2017 tarihli ve Diyarbakr Büyükehir Belediye Meclisinin 15 Eylül 2017 tarihli imar plannn iptali kararna dayandrld belirtilen yazda, çevre ve ehircilik Bakanlnn imar plannn iptal edilmesi ve yeniden onaylanma ihtimalinin bulunmad yönünde görü bildirdii de vurgulanmt. Yazda, 4 ayr parsel üzerindeki 80 konutluk yapnn kaçak ve ruhsatsz saylmas nedeniyle 10 gün içinde yklmas istenmi, aksi takdirde gerekli ilemin belediye tarafndan yaplaca ve masraflarn yüzde 20 fazlasyla inaat irketinden tahsil edilecei belirtilmiti.

Ahmet DEMR/Tahir KARAKEç

DYARBAKIR-Merkez Sur ilçesinde türkülere konu olan ve tarihi Krklar Danda yllardr sürekli tartma konusu olan ve kent halknn büyük tepki gösterdii, beton yaplanmann tartmalar devam ederken, 6 yl önce yapmna balanansonra mahkemelik olan 725 lüks konutun ilk etabnn ykm, mahkeme tarafndan durduruldu. Krklar Da Turizm irketi avukat Mehmet Sddk Kayann bavurusu üzerine Diyarbakr 1inci dare Mahkemesince, belediyenin ykm kararnn telafisi güç zararlara yol açabileceini belirtilerek, yürütmenin durdurulmasna hükmedildi.

Merkez Sur ilçesinden geçen Dicle Nehrine hakim tepede bulunan ve türkülere konu olan tarihi Krklar Danda, 6 yl önce yapmna balanan daha sonra mahkeme kararyla inaat durdurulan 725 konutun ilk etabnn ykmna 29 Aralk 2017 tarihinde baland. Konutlar yapan Krklar Da Turizm irketinin avukat Kaya, Sur Belediyesinin, ykm kararn tebli ettii 27 Aralkta ykmn durdurulmas için dare Mahkemesine bavuru yapt. Kaya, Diyarbakr 1inci dare Mahkemesine gönderdii dilekçede, Krklar Danda bulunan 4 parsel üzerindeki 80 daireden oluan 4 blokun mühürlenmesini ve 10 i günü içinde yklmasn, aksi takdirde yklaca yönündeki Sur Belediye Bakanl ileminin iptali ile yürütmenin durdurulmasn talep etti.

YIKIM DURDURULDU

Dosya, Diyarbakr 1inci dare Mahkemesince incelendi. Mahkeme tarafndan dava konusunun, yaplarn ykmna yönelik ilem olduu dikkate alndnda, uygulamayla etkisi tükenecek ilem niteliinde bulunduunun ve icras halinde telafisi güç zararlara yol açabileceinin açk olduu belirtilerek, yürütmenin durdurulmasna karar verildi. Mahkeme heyeti, Sur Belediyesine savunma ve evrak göndermesi için 15 gün süre verilmesine de hükmetti. Kararn gerekçesinde, ayrca bu aamada yürütmenin durdurulmasna karar verilebilmesi için gerekli koullarn olutuu kaydedildi. Kararda, öyle denildi:

Daval dareden, dava konusu ilemin ve dayana tüm bilgi ve belgelerin asl veya onayl örneklerinin gönderilmesinin, ayrca, dava dilekçesinde ileri sürülen hususlar da göz önünde bulundurularak, dava konusu ilemin hukuki ve maddi nedenlerinin yürürlükteki mevzuat çerçevesinde açkla kavuturulmasnn istenilmesine, yap tatil tutana, ykma ilikin encümen karar ve ayrca davacnn yap ruhsat yenileme bavurusu hakknda bir karar verilmi ise bu kararn bir örneinin gönderilmesinin istenilmesine karar verilmitir. Davann durumu ve olayn niteliine göre daval idarenin birinci savunmas ile ara kararna cevabn gelmesinden ya da savunma ve ara kararna cevap verme süresinin geçmesinden sonra yeniden bir karar verilinceye kadar dava konusu ilemin yürütmesinin durdurulmasna, ara karar gereinin yerine getirilmemesi halinde dosyadaki bilgi ve belgelere göre karar verilebileceinin daval idareye bildirilmesine, savunma ve ara karar gereinin yerine getirilmesi için daval idareye bu kararn bildirimini izleyen günden balamak üzere 15 gün süre verilmesine oy birliiyle karar verildi.

SUR BELEDYESNCE 10 GÜN SÜRE VERLMT

Öte yandan 27 Aralkta, Sur Belediyesi mar ve ehircilik Müdürlüü Yap Kontrol eflii tarafndan yaz gönderilerek, ilk etab oluturan 80 konutluk 4 blokun yklmas için Krklar Da naat irketine 10 günlük süre tannd bildirilmiti. naat irketine gönderilen yazda, 4 ayr parsel üzerinde, 31 Aralk 2010 tarihinde alnan inaat ruhsatlarnn geçerlilik sürelerinin dolmas sebebiyle konutlarn 15 Kasm 2017de mar Kanunu gerei mühürlendii kaydedilmiti. Ykm kararnn, Sur lçe Belediye Meclisinin 11 Austos 2017 tarihli ve Diyarbakr Büyükehir Belediye Meclisinin 15 Eylül 2017 tarihli imar plannn iptali kararna dayandrld belirtilen yazda, çevre ve ehircilik Bakanlnn imar plannn iptal edilmesi ve yeniden onaylanma ihtimalinin bulunmad yönünde görü bildirdii de vurgulanmt. Yazda, 4 ayr parsel üzerindeki 80 konutluk yapnn kaçak ve ruhsatsz saylmas nedeniyle 10 gün içinde yklmas istenmi, aksi takdirde gerekli ilemin belediye tarafndan yaplaca ve masraflarn yüzde 20 fazlasyla inaat irketinden tahsil edilecei belirtilmiti. Yaznn gönderilmesinden 2 gün sonra ise belediyesi ekipleri, konutlarn 4 bloktan oluan 80 dairesinin ykmna balam, Büyükehir Belediye Bakan Vekili Cumali Atilla da bölgeye gidip, incelemelerde bulunmutu.

SOSYAL TESSLER DE YER ALACAKTI

Daha önce kapatlan Bavar Belediyesi snrlarnda bulunan Krklar Da, 2001 ylnda imara açlm ve imarda eitim tesisi olarak gösterilmiti. mar plan, 2008 ylnda revize edilmi ve 2009 ylnda da yap için ruhsat verilmiti. Merkez Sur Belediyesince verilen onayla Krklar Dana ilk etapta 1+1 ve 2+1 olarak 10 katl, 4 blokta, 80 konut yaplmas ikinci etapta ise 15 katl bloklarda toplam 600 konut ile birlikte 27 katl otel, yüzme havuzu, tenis kortu, sentetik buz pisti, 2 büyük süs havuzu, amfitiyatro, örenci yurdu, alveri merkezi, cami, gezi alanlar ve park orman yaplmas planlanmt.

Ana Sayfaya Git