Yargı hükümetin partinin değil!

Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni çifte standart uygulamakla suçladı. Bakan Gül ayrıca "Yargı, bir hükümetin, partinin yargısı değil" dedi.

Haberler 10.03.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel bir televizyon kanalnda gazetecilerin sorularn yantlayan Adalet Bakan Abdulhamit Gül, kadna yönelik iddet, katalog suçlar, AHM kararlar ve yarg bamszl ile ilgili deerlendirmeler yapt.

Bakan Gül, AHMnin çifte standartlarn da görüyoruz. Bir yerdeki terör eylemlerine kar sessiz kalmay bile demokratik toplum için tehdit olarak görürken, Türkiyede siyasi maddelerle faaliyetler yapld gibi asla kabul edemeyeceimiz kararlar da veriliyor dedi.

Yarg, bir hükümetin, partinin yargs deil diyen Adalet Bakan Gül, Mahkemenin önüne gittiinde, hakimin karsna çktnda hangi partiden olursa olsun, hangi yaam tarznda olursa olsun bir ey aryor, adalet ifadelerini kulland.

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, katalog suçlarla ilgili somut delillere dayanma koulunu öngördüklerini belirterek, Katalog suçlar olduunda uygulayclar otomatik olarak artk delil vardr yaklamnda. Burada, somut delil bulunma art tutuklama için bir gerekliliktir, diye düzenleme düünüyoruz. Somut delil olacak, ondan sonra tutuklanacak gibi genel ilkelerle mevzuata dönük çalmalar yapacaz dedi.

Samsun ve Ankaradaki kadna yönelik iddet olaylarnn hatrlatlmas üzerine Gül, iddet eylemlerini knadn belirterek, kadna yönelik suçlarn insanla kar ilenmi suçlar olduunu, bu konuda en etkin mücadelenin toplumun her kesimi olarak kararl bir ekilde sürdürülmesi gerektiini söyledi.

Gazetecilere yönelik iddet

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, gazeteci Levent Gültekine yönelik saldrnn hatrlatlmas üzerine de, geçmi olsun diyerek, iddetin tasvip edilemeyeceini söyledi.

Basn özgürlüünün Anayasada güvence altna alndn ifade eden Gül, gazeteci güvenliini nsan Haklar Eylem Plannda önemli bir balk olarak alndn dile getirdi.

Gazeteci Müyesser Yldz 3 yln üzerinde hapisle cezalandrld. Bir milletvekiline saldranlar ise 20 gün yatp çktlar. 2 yaz yazp 5 ay hapiste yatyorsunuz, 3 yl ceza alyorsunuz, bir milletvekilini ateli silahla tehdit ediyorsunuz, sopalarla dövüyorsunuz, 20 gün sonra çkyorsunuz. Benzer eyler twit atanlarda da oluyor. Bu çifte standard insan haklar paketiyle ortadan kaldrmak mümkün olacak m? sorusuna Gül, u yant verdi:

Davalarn, dosyalarn içeriini yarg mensuplar bilir. Yarg mensuplar da delilden sana ular. Bu somut konularla ilgili yargç olmadm için bir yorum yapmam doru olmaz. Bir kiinin serbest kalmas, yapt fiillerin cezasz kalaca anlamna gelmez. O kii tutuksuz yarglanyordur. Yarglama devam ediyordur. Mahkeme mahkumiyet verirse, cezann infaz için cezaevine girer. Tutuklanmayla ilgili sebeplere mahkeme karar veriyor. Biz burada ne yaptk. Katalog suçlarla ilgili somut delillere dayanma koulunu öngörüyoruz. Katalog suçlar olduunda uygulayclar otomatik olarak artk delil vardr yaklamnda. Burada somut delil bulunma art tutuklama için bir gerekliliktir diye düzenleme düünüyoruz. Otomatik olarak katalog suç varsa tutuklanyor. Burada hayr, somut delil olacak, ondan sonra tutuklanacak gibi genel ilkelerle mevzuata dönük çalmalar yapacaz.

Hukukta, ekonomide reform dönemine girdik

Abdulhamit Gül, Türkiyede herkesin düüncesini açkça ifade edebilme özgürlüüne sahip olduunu vurgulayarak, farkl görü, düünce ve eletirilerin hukukun korumas altnda olduunu söyledi.

Bir gazeteci yaz yazdktan sonra hemen tutuklanyor eklindeki soru üzerine Gül, Yakn tehdit, açkça bir hakaret, terör gibi telafisi mümkün olmayan zarar yoksa tutuklama zaten istisnadr. Bu tür fillerde, deliller toplanm, neyse yazsn yazm, bu konuda artk tutuklamaya bavurmann doru olmadn, tutuklamann istisna olduu hususundaki tavrmz açktr dedi.

çplak arama iddialar

Gül, çplak arama iddialar konusunda, Uaktaki emniyetteki bir olayla ilgili gündeme geldi ve onu çileri Bakanlmz tüm belgeleriyle böyle bir iddiann aslsz olduunu ispat etti. Bu konuda Özlem Hanma da büyük hakszlk yapld. Bir kadn olarak, bir siyasetçi olarak Özlem Hanmn bu konudaki tutumu özgürlükçüdür, bir hukuk insandr. çok ar bir linçe tabi tutuldu. Bizim gerek kollukta, gözaltnda gerek cezaevlerinde mevzuatlarmz uluslararas standartlardadr. Kii onuruna, haysiyetine aykr hiçbir faaliyet, eylem kabul edilemez. Mevzuatn düzenledii alann dnda keyfilik varsa sonuna kadar bunun soruturmasn, takibini, teftiini, incelemesini yapyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git