Yargı merkezi oluyor!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Diyarbakır'da Bölge Adliye Mahkemesi'nin kurulmasına ilişkin, "Adli yılda Diyarbakır bir yargı merkezi, inşallah daha büyük bir cazibe merkezi haline gelecek.

Haberler 10.07.2019 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çeitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakra gelen Bakan Gül, tarihi çkaledeki Valilik makamn ziyaret etti. Gül, Diyarbakrda bulunmaktan duyduu memnuniyeti dile getirerek, kentin peygamberler, sahabeler ehri ve kadim medeniyetin önemli bir merkezi olduunu söyledi.

Diyarbakr halknn her zaman hem bölgeye hem ülkeye çok büyük bir katma deer saladn vurgulayan Gül, Bölge Adliye Mahkemesinin Diyarbakrda hizmete girmesi çerçevesinde gelinen noktay bizzat görmek, bu konuda yarg mensuplar, avukatlar ve vatandalarla bulumak üzere kentte geldiini bildirdi.

Gül, Adli ylda Diyarbakr bir yarg merkezi, inallah daha büyük bir cazibe merkezi haline gelecek. Bizler de ilgili arkadalarmzla eksiklikleri ve bu konuda gelinen noktay yerinde göreceiz. nallah mahkeme yarg alanndaki hizmetlere vesile olacak. Sayn Cumhurbakanmzn, talimatlaryla, Diyarbakrdaki mahkemenin bu yl hizmete alnmas noktasnda büyük destekleri oldu.

DYARBAKIR-Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Diyarbakr temaslar kapsamnda, Diyarbakr Adliyesinde Basavc Ahmet Yavuz ve Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn ziyaret etti, Bölge Adliye Mahkemesinde incelemelerde bulundu.

Diyarbakr Yarg merkezi oluyor

Bakan Gül, gazetecilere yapt açklamada, Cumhurbakan tarafndan açklanan yarg paketi ile 4 ayr ehirde istinaf mahkemesi kurulmasna karar verildiini, Diyarbakrn da Bölge Adliye Mahkemesi kurulmasna karar verilen illerden biri olduunu anmsatt.

Adli yl ile bu mahkemenin Diyarbakrda hizmet vermeye balayacan dile getiren Gül, bu sayede kentin birçok alanda olduu gibi hukukun ve yargnn da merkezlerinden birisi haline geleceini, bu dorultuda gerekli atamalarn, personel ve bina hazrlklarnn yapldn bildirdi. Alnan bu karardan Diyarbakrdaki tüm taraflarn memnuniyetlerini ifade ettiklerini aktaran Gül, bundan sonra Diyarbakrn yarg anlamnda da çok büyük bir merkez olmaya devam edeceini söyledi.

Diyarbakrn adaletin datm konusunda daha güzel hizmetler yapacana iaret eden Gül, özellikle yarg reformu çerçevesinde de adaletin daha fazla yaand, özgürlüklerin yine geni bir ekilde yayld ve herkesin adaletle hakkn ald, adaletin, özgürlüün ve hukukun üstün olduu çalmalar hep beraber gerçekletireceklerini kaydetti.

Pendikteki araca saldr olay

Pendikte içinde bebek bekleyen kadnn bulunduu araca saldr olayna ilikin soru üzerine Gül, dün mahkemenin, hukukun gereken karar verdiini, hukuk ve hakkn yerini bulduunu vurgulad.

Bir hukuk devleti olan Türkiyede herkesin emin ve güvende hissettii bir iklimin zaruret olduuna dikkati çeken Gül, hukuk devletinin bunun için var olduunu belirtti.

ster arabada ister trafikte ister çarda pazarda nerede olursa olsun hukukun üstünde hiçbir güç yoktur. Kimse kendisini trafik polisi, kolluk, hakim, savc yerine koymasn. Yaanan hadisede de bir hanmefendinin araç içerisinde yaad bu vakay asla hiçbir vicdan kabul edemez. ifadelerini kullanan Gül, nitekim hakim, savc ve yarg makamlar ile kolluun derhal gereini yaptna iaret etti.

Yargnn karar beklenilmelidir

Gül, sözlerini öyle sürdürdü: Türkiyede hukuk devleti vardr. Hukuk ilemektedir. Hiç kimse kendisini yetkili merciler yerine koymasn, hukuk bunu yapanlar için elbette ileyecektir ve gereini yapacaktr. ster çarda ister pazarda ister gece ister gündüz, özellikle kadna, çocua, dezavantajl gruplara, kimsesizlere, yaam tarz, inanc, cinsiyetinden dolay hiçbir ekilde ayrmc iddete dair bir olay tasvip edemeyiz. Bu anlamda yargnn verdii karar esasen her zaman beklediimiz milleti tatmin eden toplumda infial uyandran konularda milletin yannda duran hukuku güçlendiren kararlar anlamnda önemli bir gelimedir. Biz de bandan sonuna kadar takip ettik. Hukukun üstünde hiçbir güç yoktur. Hukuk üstündür. Herkesin, tüm vatandalarn buna göre davranmas lazm. Aksi takdirde yarg mercileri de gereken cezay verecektir. Magandalar trafik teröristleri sokaktaki kaba saba birtakm eylemlerle vatandamzn huzurunu bozmaya kimsenin hakk yok. Bozarlarsa yarg elbette gereini yapacaktr.

Diyarbakr Barosuna ziyaret

Diyarbakr Barosunu ziyaret ettiini belirten Gül, Diyarbakr Baro Bakanlarndan Tahir Elçiyi de rahmetle anyorum. Tahir Elçi hukukun, demokrasinin daha iyi olmas için gayret gösteren hukuk adamyd. Savclk soruturmas devam etmektedir. Yargsal bir süreç olduu için hepimiz titiz ve özenli ekilde sürdürülerek sonuçlandrlacak soruturmay bekliyoruz. Elbette savclk makam soruturmas tamamlannca kamuoyuyla paylaacaktr. eklinde konutu.

Yarg Reformu Strateji Belgesi

Yarg Reformu Strateji Belgesine ilikin soru üzerine Gül, bunun 5 yllk yarg reformuna yönelik öneriler olduunu, birinci yarg paketiyle ilgili Bakanln önerilerinin de paylaldn, özellikle düünce ve ifade özgürlüklerinin daha da güçlendirilmesine yönelik vurgularn çok önemli olduuna inandklarn bildirdi.

Eletiri ve haber snrn amamak üzere hiçbir düünce açklamasnn suç olumamas hususundaki düzenleme çok önemli. Bu konuda elbette düzenlemenin yaplmas gerektiine inanyoruz. Bu konuda AK Parti döneminde çok önemli kanunlar, yasal düzenlemeler çkt ancak uygulamada baz eksikliklerin bu mevzuatlarn da gerisinde kald baz örnekleri görüyoruz. diyen Gül, tutuklanmann çok uzun olmas, iddianamenin geç hazrlanmas gibi birtakm durumlar asla tasvip edemeyeceklerini vurgulad.

Gül, bu nedenle tutuklulukta da azami bir sürenin öngörülmesinin, en azndan uygulamada birtakm yanllarn ya da hakszlklarn ortadan kalkmasn salayacana inandklarn belirterek, unlar kaydetti:

Tutukluluk süresiyle ilgili tartma

Bu nedenle tutuklamada bir azami sürenin öngörülmesi, düünce ve ifade özgürlüünden dolay cezalarn bir Yargtay yoluyla da yine bir Yargtay incelemesinin geçirilmesinin doru ve gerekli olduuna inanyoruz. Böylece Türkiyede farkl mahkemelerde farkl istinaflarda farkl kararlarn çkarak hukuka güvenin zedelenmemesi gerektiine inanyoruz. Düüncesinden dolay eletiri ve haber verdiinden dolay da bu fiillerin bu açklamalarn suç olumamas gerektiine inanyoruz. Elbette iddet ve terörü öven bir eylem, hiçbir açklama tasvip edilemez. Ancak bir düünce, ifade haber verme amacyla olan snrlarda da bunlar elbette özgürlük olarak da deerlendirilmelidir. Bu konudaki paketin kanunlamas, uygulamada da yine yarg reformunun hukukun gelimesine, üstünlüüne katk salayacak ekilde bir an önce uygulanmasna yönelik tüm gelimeleri hep beraber takip edeceiz.

Gül, gazetecilerin, FETÖ eleba Gülenin iadesi noktasndaki sürece ilikin sorusu üzerine, bu konuda ABDde Adalet Bakanyla görüme yaptklarna deinerek, süreci tüm bürokrat arkadalaryla takip ettiklerini aktard.

Babacann istifa etmesi

Ali Babacana ilikin soruyu Gül, öyle yantlad:

Hukuk, insan ve haklarn koruyan bir müessese. Bu çerçevede çok önemli bir düzenlemeyi 2 yl önce AK Parti olarak getirdik. Bir vatanda hakknda FETÖcü ya da bir baka suçlamayla iftira atyorsunuz, çamur at izi kalsn. Hukuk çamur atanlarn iziyle uraacak deildir. Hukuk çamur atanlarn, çamur atmasn önlemek zorunda. Bu mekanizmalar kurmak zorundayz. Kii lekelendikten sonra, pardon demenin hiçbir anlam yoktur. te bu lekelenmemenin hakk bu çerçevede getirilmitir. Bir kiiyle ilgili kapsna, evine polis gitmeden önce savclk bu çerçevede soruturma açlp açmamasna, buna gerek olup olmadna, dosya çerçevesine bakp karar vermektedir. Bu olayda da savclk soruturma açmaya dahi gerek görmeden, bir soruturma yapmasna gerek olmadna dair karar verdi.

Gül, bunun AK Partinin özgürlükçü, reformcu ve vatandalar iftiradan korumaya, lekelenmemelerini salamaya yönelik önemli bir adm olduuna iaret ederek, bu çerçevede bir karar verildiini aktard.

Kimsenin yargy kendi ithamlarna ve iftiralarna alet etmemesi gerektiini dile getiren Gül, yargnn buna asla prim vermeyeceini ifade etti.

Yargy kendi ithamlarna alet

Gül, u deerlendirmelerde bulundu:

Esasen geçmi zamanlarda örneini gördünüz. Ergenekon gibi bir yarglamada, herkesi Ergenekoncu diye bir çuvala koyup sonrasnda, o çuvaln içerisinde deliller üreterek, yargy ne hale getirenleri gördük. te bizim farkmz bu olmal. Hakim ve savclarmz da bunu yapmaya çalyor. Hiçbir ekilde FETÖ mücadelesi dahil, sulandrmaya asla müsaade edilmeyecek en hayati, en milli meseledir, en hukuki konudur. Bu çerçevede bu mücadelenin sulandrlmamas, kimsenin lekelenmemesi, gerçek suçlularn açkça ortaya çkmas, masumlarn ayrlmas hususunda yargnn titizlii elbette sürecektir. Bizim beklentimiz de budur.

Bakan Güle, ziyaretlerinde Vali Hasan Basri Güzelolu, l Emniyet Müdürü Tacettin Arslan, AK Parti l Bakan Süleyman Serdar Budak ve zmire atanan eski Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre de elik etti.

Ana Sayfaya Git