Yargıda 5. paket!

AK Parti milletvekilleri, 5'inci Yargı Paketi'ni içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni, Meclis Başkanlığına sundu.

Haberler 03.11.2021 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti milletvekilleri, 5inci Yarg Paketini içeren cra ve flas Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Teklifini, Meclis Bakanlna sundu.

AK Parti Grup Bakanvekili Mahir Ünal, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, daha önce 5inci Yarg Paketi olarak TBMMye geleceini ifade ettii kanun teklifinin detaylarn, Mecliste gazetecilerle paylat.

Yarg Reformu Strateji Belgesinin 2019da, nsan Haklar Eylem Plannn ise Mart 2021de kamuoyuna açklandn hatrlatan Ünal, bugüne kadar 4 yarg paketini TBMMde yasalatrdklarn söyledi.

Ünal, 8 ayr kanunda deiiklik yapan cra ve flas Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Teklifinin, 54 maddeden olutuunu bildirdi. Ünal, teklifte, teknolojiyi dikkate alarak icra ve iflasta elektronik satn düzenlenmesi ile uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan çocuk teslimine ilikin, çocuklarn icrann konusu olmaktan çkarlmasn içeren hükümlerin bulunduunu anlatt.

HACZL MALIN MEZAT SALONLARINDA SATII KALDIRILACAK

cra ve flas Kanununda yaplmas öngörülen deiikliklerle, alacakl ve borçlu arasndaki hassas menfaat dengesinin daha güçlü ekilde korunmasn ve bu sürecin daha hzl, daha az masrafl ekilde yürütülmesini salamay amaçladklarn belirten Ünal, cra sistemimizde mevcut olan hacizli maln mezat salonlarnda satna ilikin uygulamay kaldryoruz. dedi.

Hacizli maln satnda önce elektronik ortamda pey sürüldüünü ancak sürecin tamamlanmasnn, mezat salonlarnda yaplan satla mümkün olduunu hatrlatan Ünal, bu ekilde sat nedeniyle uygulamada pek çok ikayetin dile getirildiini aktard.

Ünal, kanun teklifiyle, biliim sisteminin ve teknolojinin gelitii günümüzde, mezat salonlarndaki ihaleden vazgeçileceini ve sürecin elektronik ortamda balatlp bitirileceini, böylece hacizli maln deerinde satlacan kaydetti.

Artk internete eriimin olduu her yerde, dileyen kiinin, diledii yerden elektronik sata dahil olabileceini anlatan Ünal, Mesela Vanda oturan biri Edirneden araç satn alabilecek. Mallar, lisansl yediemin depolarnda güvenle tutulduu için tereddüt yaanmadan bu alm gerçekletirilebilecek. haleye katlm saysnn fazla olmas sebebiyle alnan mallar rayiç deerinden satlabilecei için borçlunun da mal elden deerinde çkm olacak. bilgisini verdi.

Bir baka önemli düzenlemenin ise borçluya hacizli maln satabilme imkan tannmas olduunu açklayan Ünal, borçlunun, bu sayede hacizli maln, cebri sat yerine, kendi rza ve ihtiyaryla diledii kiiye satabileceini ifade etti.

Ünal, icra sistemiyle ilgili bir baka önemli sorunun ise ihalenin feshi talebinin kötüye kullanlmas nedeniyle alacakl, borçlu ve ihale alcsnn sistem içinde madur olduunu anmsatarak, Bunu da ortadan kaldryoruz. Milli servet olan bu araçlarn oralarda birikmesine yol açan mekanizmadaki aksaklklar tespit edilerek, hzlca ihaleden satn alanlar tarafndan tekraren kullanlmasn salayacak düzenlemeleri getiriyoruz. diye konutu.

89 YILLIK UYGULAMA KALDIRILACAK

Kanun teklifinde yer alan önemli konulardan birinin de kamuoyunda çocuk haczi olarak da ifade edilen çocuk teslim usulüne yönelik düzenleme olduunu belirten Ünal, öyle devam etti:

1932den beri uygulanan çocuk teslimine veya çocukla kiisel iliki kurulmasna dair ilam veya tedbir kararlarnn yerine getirilmesine ilikin usul, icra sistemi dna çkarlacak ve çocuk Koruma Kanunu kapsamna alnacak. çocuk teslimi ve kiisel iliki kurulmasna dair ilemlerde öncelikli olarak çocuun örselenmemesini ve o yata bir çocuun herhangi bir polis zoru ya da müdahalesiyle yüz yüze gelmemesi ve bir travma yaamamas bizim için öncelikli. çünkü bu, çocuun ruhsal ve bedensel geliim sürecinde son derece önemli. çocuun; annesini, babasn veya akrabalarn görmek en temel hakk. Teklifle, bu hakkn yerine getirilmesindeki usul ve esaslar yeniden düzenlenecek. Böylece çocuk teslimine veya çocukla kiisel iliki kurulmasna ilikin görev icra dairelerinden alnacak ve Adalet Bakanlnn hizmet birimi olan Adli Destek ve Madur Hizmetleri Dairesi Bakanlna tevdi edilecek.

çOCUK TESLM MERKEZLER HAYATA GEçRLECEK

AK Parti Grup Bakanvekili Ünal, çocuk teslimine veya çocukla kiisel iliki kurulmasna dair ilemlerin, çocuun üstün yarar gözetilerek psikolog, pedagog, sosyal çalmac, çocuk geliimci ve rehber öretmen gibi uzmanlar eliyle gerçekletirileceine iaret ederek, unlar kaydetti:

çocuun anne veya babasyla görütürülmesine ilikin ilemler ise ücretsiz hale getirilecek. Bu kapsamda artk harç alnmayacak ve yaplacak tüm masraflar, devlet bütçesinden karlanacak. çocuk teslimine veya çocukla kiisel iliki kurulmasna dair ilemler, çocuun örselenmesine neden olmayacak ekilde okul ve kre gibi mekanlarda gerçekletirilecek. Dolaysyla çocuk teslim merkezleri hayata geçirilecek. çocuun ailesiyle görütürülmesinde uygulanan zor kullanma usullerinin tamam kaldrlacak. lam veya tedbir kararlarnn icra marifetiyle zorla yerine getirilmesi srasnda zaman zaman istenmeyen görüntüler ortaya çkmakta, bu durum hem kamuoyunun vicdann hem de çocuun bizzat varln örseleyen bir durum ortaya koymaktayd. Bunu da ortadan kaldryoruz. çocuk teslimi veya çocukla kiisel iliki kurulmasna dair ilam veya tedbir kararnn yerine getirilmesini engelleyenler disiplin hapsiyle cezalandrlacak. Kiisel iliki kurulmasna dair karara aykr davranlmasnn önlenmesi amacyla kiisel iliki kurulmasna dair kararn gerekleri yerine getirilmezse, çocuun menfaatine aykr olmamak kaydyla velayet hakk deitirilebilecek. Bu husus kiisel iliki kurulmasna dair kararda taraflara ihtar edilecek.

çOCUK, CRANIN KONUSU OLMAKTAN çIKARILACAK

Bir gazetecinin, velayet hakknn deitirilmesi konusundaki sorusuna Ünal, öyle karlk verdi:

Mevcut uygulamada velayetin üzerinde bulunduu ebeveyn, çocuun, dier ebeveyn tarafndan görülmesine izin vermiyorsa çocuk, görüme süresi ve mahkeme kararnn hayata geçirilmesi için polis zoruyla alnp, icra eliyle dier ebeveyne veriliyordu. Yeni düzenlemeyle çocuk teslim merkezine getirilmesi, gün ve saati ile bildiriliyor. Eer çocuk, teslim merkezine getirmezse burada tutanak tutuluyor ve bu tutanak, ilgili mahkemeye tevdi ediliyor. lgili mahkemede bu durumda, disiplin hapsi ya da velayetin deitirilmesini yeniden deerlendirip karara balyor. Burada çocuun icrann konusu olmaktan çkarlp, çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde psikolog, pedagog, sosyal çalmac gibi profesyoneller eliyle artk bu sürecin yürütülmesi hedefleniyor.

cra ve flas Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Teklifinin, bu hafta komisyon aamasnn tamamlanarak, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesini planladklarn vurgulayan Ünal, nsan Haklar Eylem Plan kapsamnda dier yarg paketleri de bundan sonraki süreçte Meclis gündemine gelmeye devam edecek. dedi.

Ana Sayfaya Git