Yargıda değişim!

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kanunlarında değişiklik

Haberler 10.07.2018 - 12:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede yaymlanan 703 sayl KHK ile Anayasa Mahkemesinin kurulu kanununda deiiklik yapld

Buna göre, Yüksek Mahkeme, Cumhurbakanl kararnamelerinin Anayasaya aykrl iddiasyla açlan iptal davalarna da bakacak, cumhurbakan yardmclarn Yüce Divan sfatyla yarglayacak

KHK ile Dantay Kanununda yaplan deiiklie göre, cumhurbakan yardmcl ve bakan yardmcl görevini yürütenler Dantay üyesi seçilebilecek

Anayasa deiikliklerine uyum salanmas amacyla baz kanun ve KHKlerde deiiklik yaplmasn içeren 703 sayl KHK ile Anayasa Mahkemesi ve Dantay kurulu kanunlarnda deiiklik yapld.

Anayasada Yaplan Deiikliklere Uyum Salanmas Amacyla Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazetenin bugünkü mükerrer saysnda yaymland.

KHK ile Anayasa Mahkemesinin Kuruluu ve Yarglama Usulleri Hakkndaki Kanunda da düzenleme yapld.

Yeni düzenlemeyle Anayasa Mahkemesinde Genel Kurul üyelerinin says 17den 15e, bireysel bavurular hakknda karar verme yetkisine sahip kuruldakilerin says da 7den 6ya düürüldü. Genel Kurulun toplanmas için yeter üye says 12 yerine 10 oldu.

Yeni düzenlemeye göre, 45 yan doldurmu olmak, yükseköretim görmek ve hakimlik mesleine alnmaya engel halinin bulunmamas kaydyla bakan yardmclar da Anayasa Mahkemesi üyesi seçilebilecek.

Düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi, Cumhurbakanl kararnamelerinin Anayasaya aykrl iddiasyla açlan iptal davalarna da bakacak, cumhurbakan yardmclarn Yüce Divan sfatyla yarglayacak. Yüksek Mahkeme, cumhurbakan yardmclarnn dokunulmazlklaryla ilgili karar mercisi olacak.

Cumhurbakan, cumhurbakan yardmclar ve bakanlar hakkndaki Yüce Divan yarglamalar üç ay içinde tamamlanacak, yarglama bu süre içinde tamamlanamad takdirde ilave üç aylk süre içinde kesin olarak tamamlanacak.

Kanunda yüksek mahkemeye iptal davas açabileceklerin sayld bölümde yer alan ktidar ve ana muhalefet partisi meclis gruplar ifadesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubundan her biri eklinde deitirildi. TBMMdeki üye saylarnda eitlik bulunmas halinde, iptal davas açabilecek siyasi parti gruplar, son milletvekili genel seçiminde alnan geçerli oy saysna göre belirlenecek.

Kanundaki geçici maddeye göre, birlikte yaplan ilk cumhurbakan ve milletvekili seçimi sonucunda cumhurbakannn göreve balad tarihten önce görev yapm Bakanlar Kurulu üyeleri, görevleriyle ilgili suçlardan dolay Yüce Divanda yarglanacaklar.

Kaldrlan Askeri Yargtay ve Askeri Yüksek dare Mahkemesi bakan ve üyeleri, basavclar ile Jandarma Genel Komutan da 27 Nisan 2017 tarihinden önce görevleriyle ilgili iledikleri suçlardan dolay Yüce Divanda yarglanacaklar.

- Dantay Kanununda yaplan deiiklikler

Yeni KHK ile 2575 sayl Dantay Kanununun baz maddelerinde de deiiklik yapld, baz hükümleri yürürlükten kaldrld.

Dantay üyelerinin kimler arasndan seçileceine ilikin maddeye, Cumhurbakan yardmcl, bakan yardmcl, Cumhurbakanl dari ler Bakanl ibaresi de eklendi. Buna göre, Dantay üyeleri, idari yarg hakim ve savcl, bakanlk, müstearlk, müstear yardmcl, elçilik, valilik gibi mesleklerin yan sra Cumhurbakan yardmcl, bakan yardmcl, Cumhurbakanl dari ler Bakanl görevlerini yapanlar arasndan da seçilecek.

703 sayl KHK ile ayrca Dantayn görevlerini düzenleyen 23. maddenin baz bentleri yürürlükten kaldrld. Buna göre, Dantayn, Babakanlk veya Bakanlar Kurulunca gönderilen kanun tasar ve teklifleri hakknda görüünü bildirir. Cumhurbakanl ve Babakanlk tarafndan gönderilen iler hakknda görüünü bildirir. Tüzük tasarlarn inceler. eklindeki görevleri kanundan çkarld.

lk derece mahkemesi olarak, Bakanlar Kurulu kararlarna kar açlacak iptal ve tam yarg davalarn karara balayan Dantay, artk Cumhurbakan kararlarna kar açlacak davalar karara balayacak.

Babakanlk, bakanlklar ve dier kamu kurum ve kurulularnn müstearlaryla ilgili müterek kararnamelere kar açlan davalarda da ilk derece mahkemesi olarak görev yapan Dantay artk Cumhurbakannca çkarlan Cumhurbakanl kararnameleri dndaki düzenleyici ilemlere kar açlan davalara bakacak. Bu maddenin yürürlüe girdii tarihten önce Dantayda açlan davalar Dantayca sonuçlandrlacak.

Ana Sayfaya Git