Yargıda dönem neler değişir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Yeni adli yılda hem adalet teşkilatımızı hem de yargı reformu çalışmalarımızı hızlandıracağız’ sözlerinin ardından gözler yeni dönemde atılacak adımlara çevrildi.

Haberler 04.09.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl tarafndan hazrlanan Yarg Reformu Stratejisi ve nsan Haklar Eylem Plan dorultusunda atlan admlar kapsamnda yeni dönemde önemli balklar gündeme gelecek. Edinilen bilgilere göre, yargda yeni dönemde hkim ve savc yardmcl faaliyete geçecek, disiplin süreçleriyle yeni düzenlemelerin yan sra, yarglamalarn uzamas önlenecek ve yeni ihtisas mahkemeleri kurulacak. Bugüne kadar Yarg Reformu Stratejisinde yer alan 256 faaliyetten 133ü hayata geçirildi. Yani, Yarg Reformu Stratejisinin uygulanma oran yüzde 50den fazla. Yeni dönemde ise, yeni bir anayasa deiiklii söz konusu olacak. Hkim ve savclarn disiplin süreçlerindeki haklarnn geniletilmesi öngörülürken, Hkimler ve Savclar Kurulunun (HSK) kararlarna kar yargsal denetim mekanizmasnn geniletilmesi planlanyor. HSK Kanununda yer alan disiplin cezalar da daha objektif ölçütlerle yeniden belirlenecek. Ayrca, belirli görevlere atanabilmek için asgari mesleki kdem artlar yeniden belirlenecek.

YEN MODEL OLUTURULACAK

Yine, yarglamalarn uzamasna neden olan adli ve idari yargdaki görevsizlik ve yetkisizlik kararlarnn önüne geçecek bir model oluturulacak. Makul sürede yarglanma hakknn ihlali konusundaki bavurular incelemek ve tazmin etmek üzere etkili bir mekanizma oluturulacak. Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde uygulanacak hedef süreler belirlenecek. Adli Tp Kurumunda hedef süre uygulamas hayata geçirilecek.

ÖZEL MAHKEMELER GELYOR

htisas gerektiren çevre, imar ve enerji gibi alanlarda özel mahkemeler kurulacak. Hkimlerin meslek hayatlar boyunca ceza ve hukuk hkimi olarak ayrmalar ve bu yönde ihtisaslamalar salanacak. Bünyesinde ceza, infaz, özel, idare ve mukayeseli hukuk gibi bölümlerin yer alaca bir enstitü kurulacak. Ayrca, yllardr tartma konusu olan avukatlk stajyla ilgili de önemli admlar atlacak. Yeni dönemde, stajyerler avukatlarn staj süresince sigortal olarak çalabilmelerine ilikin düzenlemeler yaplacak.

Ana Sayfaya Git