Yargıda süreler 15 Haziran’a ertelendi

Yargıda dava açma, başvuru, şikayet, itiraz ve ihtar gibi süreler, hak düşürücü süreler ve bir hakkın doğumu, kullanımı veya sona ermesine ilişkin tüm süreler 15 Haziran 2020'ye kadar ertelendi.

Haberler 30.04.2020 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yarg Alanndaki Hak Kayplarnn Önlenmesi Amacyla Getirilen Durma Süresinin Uzatlmasna Dair Cumhurbakan Karar, Resmi Gazetede yaymlanarak, yürürlüe girdi.

Kararda, Kovid-19 salgn hastalnn Türkiyede yaylmasn ve yarg alannda doabilecek hak kayplarn önlemek amacyla 7226 sayl Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun geçici 1. maddesinin 1. fkrasnda düzenlenen durma süresinin, 4734 sayl Kamu hale Kanununda öngörülen zorunlu idari bavuru yoluna ilikin süreler hariç olmak üzere, 1 Mays 2020den 15 Haziran 2020ye kadar, salgn hastaln yaylma tehlikesinin daha önce ortadan kalkmas halinde yeniden deerlendirilmek üzere uzatld belirtildi.

7226 SAYILI KANUN

Koronavirüs ile mücadeleye ilikin hükümler içeren 7226 sayl kanun, 26 Mart 2020de yürürlüe girmiti. Kanunla, yeni tip koronavirüsün Türkiyede görülmesi sebebiyle yarg alanndaki hak kayplarnn önlenmesine yönelik düzenlemeler yaplmt.

Kanunla, dava açma, icra takibi balatma, bavuru, ikayet, itiraz, ihtar, bildirim, ibraz ve zamanam süreleri, hak düürücü süreler ve zorunlu idari bavuru süreleri de dahil olmak üzere bir hakkn doumu, kullanm veya sona ermesine ilikin tüm süreler, dari Yarglama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren dier kanunlarda taraflar bakmndan belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim tarafndan tayin edilen süreler ile arabuluculuk ve uzlatrma kurumlarndaki süreler 13 Mart 2020den 30 Nisan 2020ye kadar durdurulmutu.

Yine cra ve flas Kanunu ile takip hukukuna ilikin dier kanunlarda belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim veya icra ve iflas daireleri tarafndan tayin edilen süreler, nafaka alacaklarna ilikin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takipleri, taraf ve takip ilemleri, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alnmas, ihtiyati haciz kararlarnn icra ve infazna ilikin ilemlerin 22 Mart 2020den itibaren 30 Nisan 2020ye kadar durdurulmas düzenlenmiti.

Kanunda, Salgnn devam etmesi halinde Cumhurbakan durma süresini alt ay geçmemek üzere bir kez uzatabilir ve bu döneme ilikin kapsam daraltabilir hükmü de bulunuyordu.

Ana Sayfaya Git