Yargıdaki yeni adım "hakim ve savcı yardımcılığı"nın detayları belli oldu

Hakim ve savcı yardımcıları, eğitici hakim ve savcıların bulunduğu adliyelerde "usta-çırak" ilişkisinde görev yapacak, 3 yıllık yardımcılık sürecinin sonunda yapılacak sınavda başarı sağlayanlar hakim ve savcı olabilecek.

Haberler 14.04.2022 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yarg sistemine kazandrlacak ve Türkiyede ilk kez uygulanacak yeni sistemle hakim ve savc yardmclar, usta-çrak ilikisinde eitici hakim ve savclar yannda görev alacak, 3 yllk yardmclk sürecinin sonunda baarl olanlar hakim ve savc olarak atanacak.

Adalet Bakanlnn hakim ve savc yardmclna ilikin teknik çalmasnda sona gelindi. AK Parti milletvekillerinin de üzerinde çalt kanun teklifinin TBMMde yasalamasyla, hakim ve savc adayl kaldrlacak. Süresi 2 yl olan adaylk süreci yerine 3 yl süreli hakim ve savc yardmcl getirilecek.

Yardmcla girite mezunlar için adaylkta olduu gibi 35 ya snr korunacak, avukatlktan hakim ve savcla alnacaklar için ya üst snr 45ten 40a düürülecek. Hakim ve savc yardmcl süreci, temel eitim, görev ve son eitim olmak üzere üç ksma ayrlacak.

Temel eitim ve son eitim, Türkiye Adalet Akademisinde yaplacak. Ayrca hakim ve savc yardmclar, görev dönemini atandklar yarg mercilerinde, eitici hakim ve savclarn nezaretinde fiilen görev yaparak tamamlayacak. Bunun yan sra hakim ve savc yardmclar, görev dönemi içinde Türkiye Adalet Akademisinde 2er aylk ara eitime alnacak.

Görev döneminde hakim yardmclar, asliye derecesinde bir hukuk ve ceza mahkemesinde ayr ayr en az 6 ay, savc yardmclar ise Cumhuriyet savcsnn yannda en az 10 ay, idari yarg hakim yardmclar idare ve vergi mahkemesinde ayr ayr en az 6 ay görev yapacak.

Hakim yardmclar ile savc yardmclar ilgisine göre Yargtay ve Dantay ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde de bu dönem içinde görev alacak.

Hakim yardmclar ve savc yardmclar görev döneminde, sadece eitici hakim ve savclarn bulunduu adliyelere atanacak.

Her eitici hakim ve savcya en fazla 2 hakim yardmcs ve savc yardmcs verilecek, böylece hakim ve savc yardmclarnn usta-çrak ilikisiyle iyi yetimeleri salanacak.

- Hakim ve savc yardmclarnn görevleri

Hakim yardmclar, tevdi edilen dosya veya evrak inceleyerek hakime sunmak, duruma ve keif ilemlerinde hakime yardmc olmak, yaz ileri müdürlüünce hazrlanan evrak hakime sunulmadan önce kontrol etmek, tensip ve gerekçeli karar taslaklarn hazrlamak, ara kararlarn icrasna dair i ve ilemleri yapmak, hakimin istedii konular hakknda hukuki aratrma yapmak, mevzuatta belirtilen dier görevler ile hakim tarafndan verilen benzeri görevleri yerine getirmek görevlerini yerine getirecek.

Savc yardmclarnn görevleri arasnda ise savc tarafndan tevdi edilen dosya veya evrak inceleyerek savcya sunmak, soruturma ilemleri ile kovuturma aamasnda savcnn görev alanna giren ilerde savcya yardmc olmak, yaz ileri müdürlüünce hazrlanan evrak savcya sunulmadan önce kontrol etmek, soruturma evrakna ilikin karar taslaklar ile soruturma ve kovuturma aamasnda kanun yollarna bavuru taslaklarn hazrlamak, her türlü yazma taslan hazrlamak, savcnn istedii konular hakknda hukuki aratrma yapmak, mevzuatta belirtilen görevler ile savc tarafndan verilen benzeri görevleri yerine getirmek yer alacak.

Görev döneminin sonunda hakim yardmclar ve savc yardmclar Türkiye Adalet Akademisinde 3 aylk son eitime tabi tutulacak. Bu eitimin sonunda yazl ve sözlü snav yaplacak.

Hakim ve savc yardmcl sonunda baarl olanlar Bakanlk tarafndan meslee kabul ilemleri yaplmak üzere Hakimler ve Savclar Kuruluna teklif edilecek. Kurul tarafndan meslee kabul edilenler ad çekmek suretiyle görev yerlerine atanacak.

- Adalet Bakan Bozda: Hakim ve savc yardmcln getirmekte kararlyz

Adalet Bakan Bekir Bozda, katld programlarda hakim ve savc yardmcln hayata geçirme konusunda kararl olduklarn vurgulamt.

Bozda, yasa teklifinin mays aynda Meclise sunulabileceini, yeni uygulamann da 1 Ocak 2023ten itibaren yürürlüe girmesinin planlandn belirtmiti.

Ana Sayfaya Git