Yargılamalar askıya alındı

HSK Genel Kurulu, "tam kapanma süreci"nde acil işler dışındaki davaların ertelenmesi yönünde tavsiye kararı aldı.

Haberler 28.04.2021 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Hakimler ve Savclar Kurulu (HSK) Genel Kurulu, Kovid-19 önlemleri kapsamnda, 29 Nisandan 17 Maysa kadar sürecek tam kapanma döneminde acil iler dndaki durumalar ile müzakere ve keiflerin ertelenmesi yönünde tavsiye karar ald.

Genel Kurul, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan tam kapanma sürecine geçileceinin açklanmas üzerine bugün olaanüstü toplanarak maduriyet yaanmamas için yargsal ilemlerle ilgili yaplmas gerekenleri görütü.

Buna göre, tutuklu ve acil iler, dava zamanam yakn olan soruturma ve kovuturma dosyalar, yürütmenin durdurulmas ilemleri ile ivedi saylacak dier i ve ilemler haricindeki ilk derece adli ve idari yarg mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin yarg yerlerinde icra edecei duruma, müzakere ve keifler, 29 Nisan Perembe günü saat 19.00dan 17 Mays Pazartesi günü saat 05.00e kadar ertelenecek.

Duruma, müzakere ve keiflerin ertelenmesine yönelik ilemler, evrak üzerinden ve duruma açlmadan gerçekletirilecek, yeni duruma günü ile keif saati, masraflar gider avansndan ya da kamu bütçesinden karlanmak ve her türlü iletiim vastalarndan istifade edilmek suretiyle uyumazln taraflarna bildirilecek.

Ceza Muhakemesi Kanununa göre, tutukluluk deerlendirmesinin zorunlu olduu durumlarda, tutuklu ve müdafi Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) üzerinden dinlenecek.

Tutukluluk deerlendirilmesinde, duruma açlp açlmamas hakim veya mahkeme heyetinin takdirine braklacak.

Tutuklulua itiraz, yürütmenin durdurulmas kararlarna itiraz ve infaz hakimliine yaplan itirazlar ile müzakereler, öncelikle UYAP imkanlar kullanlarak, uygun görülmesi halinde dier iletiim vastalarndan istifade edilerek gerçekletirilebilecek.

Tam kapanma önlemleri kapsamnda ertelenmesine karar verilen duruma ve adli iler, uyumazlk konusu iin taraflarnn zarar görmesini engelleyecek ekilde, mümkün mertebe, sokaa çkma kstlamasnn bittii tarihten sonraki i günlerine braklacak.

Erteleme süresince salgnn önlenmesine yönelik tedbirlere riayet edilmek suretiyle ihtiyati tedbir ve bu ileme yönelik itirazlar deerlendirilebilecek.

- Adli hizmetlerin tamamen durmas söz konusu olmayacak

Erteleme süresince, yargda hedef sürelere uyulamamas, terfi incelemesinde ve tefti srasnda aleyhe kullanlamayacak. Ayrca erteleme süresi, hakim ve cumhuriyet savclarnn terfilerinde aleyhe deerlendirilemeyecek.

Erteleme süresince, adli hizmetlerin tamamen durmas gibi bir durum söz konusu olmayacak, suç ve suçlulara ilikin ihbar ile ikayetler alnabilecek.

dari izin konusunda daha önce alnan kararlar uygulanacak. dari izinli saylanlarn bakt mahkeme ve iler için komisyon bakanlar ve cumhuriyet basavclar tarafndan nöbetçi hakim ve cumhuriyet savcs belirlenecek.

Erteleme süresince, hakim ve cumhuriyet savclar i ve ilemleri, mümkün olduunca uzaktan çalma, dönüümlü çalma gibi esnek çalma yöntemlerini kullanarak takip edecek, bu çerçevede dava dosyalarnn incelenmesi, kararlarn süresi içerisinde yazlmas ve dier zorunlu adli hizmetlere ilikin yükümlülükler, imkan dahilinde evden yerine getirilebilecek.

Salgnn boyutu ve adliyelerin ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak komisyon bakanlar ve basavclar görev ve yetkileri kapsamnda gerekli ilave tedbirleri alabilecek.

Ana Sayfaya Git