Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun "ByLock" gerekçesi

FETÖ'nün gizli haberleşme sistemi "ByLock" kullanımının, kişinin örgütle bağlantısını gösteren delil olacağına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararını onayan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gerekçeli kararının yazımı tamamlandı.

Haberler 03.12.2017 - 12:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 16. Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesi sfatyla yarglad, Paralel Yap soruturmalar kapsamndaki tutuklularn tahliyesini kararlatran ve meslekten ihraç edilen eski hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Baere ByLock kullanmn da gerekçe yaparak silahl terör örgütü üyelii ve görevi kötüye kullanma suçlarndan 10ar yl hapis cezas vermiti.

Baer ve Özçelik, dairenin kararna itiraz ederek, dosyay Yargtay Ceza Genel Kuruluna tad.

Terör örgütü FETÖnün gizli haberleme sistemi ByLock kullanldnn, her türlü üpheden uzak, kesin kanaate ulatracak teknik verilerle tespiti halinde, kiinin örgütle balantsn gösteren delil olacana hükmeden Dairenin kararn onayan Kurulun, gerekçeli kararnn yazm tamamland.

Yargtay Ceza Genel Kurulunun 76 sayfalk gerekçesinde, sank eski hakimlerin Paralel Yap soruturmalar kapsamndaki tutuklularn tahliyesine ilikin verdikleri kararlar ve ardndan yaanan süreç anlatld.

ByLockun delil niteliine ilikin hukuki incelemenin yapld gerekçede, mukayeseli hukuk ve Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) kararlar balamnda elektronik delillerin nitelii ve hukukilii irdelendi.

Gerekçede, AHMin, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) 8. maddesinde herkesin kendi özel yaamna sayg gösterilmesi hakkna sahip olduunun açk bir ekilde belirtilmesine karn, terörle mücadelede terör saldrlarn engellemeye yardmc olabilecek bilgilerin toplanmas terör üphelilerinin yakalanp yarglanmas amacyla özel gözetleme yöntemlerini kullanlmasna izin verdii vurguland.

Soruturma yürütülmesi zorunludur

Devlet stihbarat Hizmetleri ve Milli stihbarat Tekilat Kanununa göre, MTin, terör suçlaryla ilgili olarak telekomünikasyon kanallarndan geçen her türlü bilgi ve veriyi toplama, analiz etme gibi görevlerinin bulunduuna iaret edilen gerekçeli kararda, elde edilen materyallerin adli makamlara iletilmesinin soruturma ve kovuturma evrelerinde delil olarak kullanlmas için yaplan bir paylam olarak deerlendirilmesi gerektiine vurgu yapld.

MTin, ByLock verilerini temin etme ve bu verilerle ilgili teknik aratrma yapma konusunda görev ile yükümlülüe sahip olduunun altnn çizildii gerekçeli kararda, MTin yasal yetkileri çerçevesinde elde ettii ByLock iletiim sistemine ilikin dijital materyaller ve bu materyallere ilikin düzenlenen teknik analiz raporunun ilgili Cumhuriyet Basavclna ulatrlmas üzerine ceza muhakemesi hükümlerine göre soruturma ilemlerinin yürütülmesi zorunludur. Bu aamada, ByLock iletiim sistemindeki veri tespitlerinin hangi koruma tedbiri kapsamnda incelenmesi gerektii üzerinde de durulmas gerekmektedir. denildi.

Gerekçede, iletiim kaytlarnn yan sra gizli, ifreli, silinmi dosya ve klasörlerin de delil saylmasnn mümkün olduu ifade edildi.

ByLock kullanm için sadece program indirmenin yeterli olmadnn bildirildii gerekçeli kararda, özel bir kuruluma ihtiyaç duyulduu, iletiimin kriptolu olarak saland bir tasarma sahip olduu belirtildi.

Programa ancak özel ad ve kodlarla girilebildiinden...

Program üzerinden iletiim kurulabilmesi için kullanclarn önceden temin ettikleri kullanc adlarn, kodlarn eklemek zorunda olduuna vurgu yaplan gerekçede, bunlarn yapld takdirde mesajlamann balad aktarld.

Büyük bir kullanc kitlesine sahip ByLock iletiim sisteminin, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekletirilen darbe giriimi öncesinde Türk ve yabanc kamuoyu tarafndan bilinmediine iaret edilen gerekçede, ByLock üzerinden yaplan iletiimin çözümlenen içeriinin tamamna yaknnn FETÖ mensuplarna ait örgütsel temas ve faaliyetlere ilikin olduu bildirildi.

Kuvvetli belirti vurgusu

Darbe giriimini gerçekletiren FETÖnün çok sayda yönetici ve üyesine ByLock iletiim sisteminin çözülmesiyle ulaldnn belirtildii gerekçede, unlar kaydedildi:

MTin yasal yetki çerçevesinde temin ettii ByLock veri taban üzerinde CMKnn 134. maddesi gereince geçmie dönük olarak uygulanan arama tedbirinin, demokratik bir ülkede gereklilik ve orantllk ilkelerine uygun olduu kukusuzdur. Nitekim, Anayasa Mahkemesi 20 Haziran 2017 günü Aydn Yavuz ve dierleri kararnda, darbe teebbüsüyle veya FETÖ/PDY silahl terör örgütü ile ilgili olarak yürütülen soruturmalarda, soruturma makamlarnca veya tutuklama tedbirine karar veren hakimlik veya mahkemelerce ByLock kullanlmasnn, kullanlmak üzere elektronik/mobil cihazlara yüklenmesinin somut olayn koullarna göre, suçun ilendiine dair kuvvetli belirti olarak kabul edilmesinin, anlan programn özellikleri itibaryla temelsiz ve keyfi bir tutum olarak deerlendirilemeyecei sonucuna varlmtr.

Gerekçede, ByLock sisteminde balant tarihinin, balanty yapan IP adresinin, hangi tarihler arasnda kaç kez balant yapldnn, haberlemelerin kimlerle gerçekletirildiinin ve içeriinin tespitinin mümkün olduu ifade edildi.

Yargtay Ceza Genel Kurulunun gerekçeli kararnda, u tespitlere yer verildi:

ByLock iletiim sisteminin FETÖ/PDY silahl terör örgütü mensuplarnn kullanmalar amacyla oluturulan ve münhasran bu terör örgütünün bir ksm mensuplar tarafndan kullanlan bir a olmas nedeniyle örgüt talimat ile bu aa dahil olunduunun ve gizlilii salamak için haberleme amacyla kullanldnn, her türlü üpheden uzak, kesin kanaate ulatracak teknik verilerle tespiti, kiinin örgütle balantsn gösteren bir delil olacaktr.

Ana Sayfaya Git