Yargıtay, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki kararını verdi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Evren ve Şahinkaya hakkındaki davaların ölüm nedeniyle düşmesi ile malvarlıklarına el konulması ve TSK'den çıkarılarak rütbelerinin geri alınmasına yer olmadığına ilişkin yerel mahkeme kararını onadı

Haberler 01.06.2022 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 3. Ceza Dairesi, 12 Eylül darbesine ilikin davada, eski Genelkurmay Bakan ve 7. Cumhurbakan Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutan Tahsin ahinkaya hakkndaki ölüm nedeniyle davann dümesi ile mal varlklarna el konulmas, Türk Silahl Kuvvetlerinden (TSK) çkarlarak rütbelerinin geri alnmasna yer olmadna dair kararlar onad.

Daire, Ankara 10. Ar Ceza Mahkemesinin, Evren ve ahinkaya hakkndaki 12 Nisan 2019da kurduu hükme ilikin temyiz incelemesini tamamlad.

Yargtay 3. Ceza Dairesi, Evren ve ahinkaya hakkndaki kamu davasnn ölüm nedeniyle ortadan kaldrlmasna ilikin karar ile malvarlklarna el konulmas ve TSKden çkarlarak rütbelerinin geri alnmasna yer olmadna ilikin yerel mahkeme kararn onad.

Dairenin kararnda, mahkemece ayrntl ekilde açklanan gerekçede ve verilen kararda bir isabetsizlik bulunmad belirtilerek, Yargtay Cumhuriyet Basavclnn teblinamesindeki müsadere ve maddi menfaatlere ilikin bozma isteyen düüncesine de itirak edilmedii belirtildi.

Kararda, Sanklar Ahmet Kenan Evren ve Ali Tahsin ahinkaya hakknda açlan kamu davasnn ölüm nedeniyle 765 sayl TCKnin 96. maddesi gereince ayr ayr dümesine ve sanklar hakknda 1632 sayl Kanunun 30 ve 31. maddelerinin uygulanmasna yer olmadna ilikin hükümlerin onanmasna oy birliiyle karar verildi. ifadeleri yer ald.

DAVANIN GEçM

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yürürlüe giren, Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin yarglanamayacana dair Anayasann geçici 15inci maddesinin, 12 Eylül 2010 referandumu ile kaldrlmasyla, Evren ve ahinkaya yarg önüne çkt.

Ankara 12. Ar Ceza Mahkemesi, 18 Haziran 2014te Evren ve ahinkayay, 1979da verdikleri muhtrayla anayasa ve TBMMyi ortadan kaldrmaya ve görevini yapmasn engellemeye teebbüs, 1980de de cebren anayasay tayir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teekkül eden TBMMyi skat ve cebren men suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrd, takdiri indirimle cezay müebbet hapse çevirdi. Evren ve ahinkaya hakknda, Askeri Ceza Kanununun askeri rütbelerin sökülmesine ilikin 30. maddesinin de uygulanmasna karar verildi.

Kararn temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargtayda iken Evren, 10 Mays 2015te 98 yanda, ahinkaya da 9 Temmuz 2015te 90 yanda hayatn kaybetti.

Yargtay 16. Ceza Dairesi, temyiz incelemesinde, sanklarn ölümleri nedeniyle davann düürülmesine karar verdi.

Dosyay yeniden görüen yerel mahkeme, karara uyarak düme karar verdi ancak bu karar Yargtay tarafndan bu kez usul yönünden bozuldu.

Dosyay tekrar görüen yerel mahkeme, davann dümesine, sanklarn malvarlklarna el konulmas, TSKden çkarlmas ve rütbelerinin geri alnmasna yer olmadna hükmetmiti.

Ana Sayfaya Git