Yargıtay'daki "Selam Tevhid kumpası" davasında mütalaa açıklandı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının mütalaasında, aralarında futbolda şike davasına bakan eski hakim Mehmet Ekinci, kamuoyunda eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u tutuklayan hakim olarak bilinen Vedat Dalda ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran eski savcı Sadrettin Sarıkaya'nın da bulunduğu 24 sanık hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi

Haberler 23.09.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasnn (FETÖ/PDY), Selam Tevhid soruturmasnda kumpas kurmasyla ilgili, binlerce kii hakknda usulsüz dinleme karar vermekle suçlanan 56 eski hakim ve savcnn yargland davada esas hakkndaki mütalaa açkland.

lk derece mahkemesi sfatyla Yargtay 16. Ceza Dairesince Yargtay ek binadaki salonda görülen durumaya tutuksuz sanklardan eski savclar Mustafa çavuolu ve Rasim Ikaltn ile taraf avukatlar katld. Tutuklu sank Meneke Uyar ise durumaya cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla baland.

Mahkeme heyetine bakanlk eden Daire Üyesi Mehmet Öztunç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle sanklarn çarlan günlerde durumaya katlarak savunma yapmalarnn kararlatrldn belirtti.

Dosyaya gelen belgeleri okuyan Öztunç, firariyken Ankarann Pursaklar ilçesindeki bir evde 10 Temmuzda yakalanan eski hakim Meneke Uyara söz verdi.

Savunma yapmak için süre talep eden Uyar, FETÖyle balants bulunmadn ileri sürdü.

Durumada daha sonra Yargtay Cumhuriyet Savcs, esas hakkndaki mütalaasn açklad.

Mütalaada, sanklar Abdullah Mirza Cokun, Mustafa çavuolu, Rasim Ikaltn, Yakup Kaya, Hakan Karaali ile Murat namn Türk Ceza Kanununun 257/1. maddesi uyarnca görevi kötüye kullanma suçundan 6 aydan 2 yla kadar hapisle cezalandrlmasn, bu sanklar hakknda dier suçlardan beraat karar verilmesi istendi.

Sanklar Mehmet Erdoan, Dursun Ali Gündodu, Mehmet Hamzaçebi, Abdullah Öztürk, Ayhan Bedirhan, Birol Bilen, smail Ik, Kazm Kayhaolu, futbolda ike davasna bakan eski hakim Mehmet Ekinci, Muzaffer ren, Osman Kaya, Rüstem Erylmaz, Salim Duran, Ümit Zafer çolak, kamuoyunda eski Genelkurmay Bakan lker Babuu tutuklayan hakim olarak bilinen Vedat Dalda, Adnan çimen, Bülent Knay, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Ali Uysal, Hikmet en, Nalan Can ile MT Bakan Hakan Fidan ifadeye çaran eski savc Sadrettin Sarkayann, TCKnin 312/1. maddesi uyarnca Cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevlerini yapmasn ksmen veya tamamen engellemeye teebbüs etme suçundan arlatrlm müebbet, FETÖ üyeliinden 7 yl 6 aydan 15 yla kadar, görevi kötüye kullanma suçundan ise 6 aydan 2 yla kadar hapisle cezalandrlmalar talep edildi.

- Özçelik ve Baere arlatrlm müebbet istemi

Yarglandklar baka bir davada FETÖ üyeliinden hapis cezasna çarptrlan eski hakimler Mustafa Baer ile Metin Özçelikin de Cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevlerini yapmasn ksmen veya tamamen engellemeye teebbüs etme suçundan arlatrlm müebbet, görevi kötüye kullanmadan ise 6 aydan 2 yla kadar hapse mahkum edilmesi istendi.

Yargtay Cumhuriyet Savcs, 25 Aralk kumpasnda da yer alan eski hakim Süleyman Karaçöle Cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevlerini yapmasn ksmen veya tamamen engellemeye teebbüs etme suçundan 2 kez arlatrlm müebbet, FETÖ üyeliinden 7 yl 6 aydan 15 yla kadar, görevi kötüye kullanmadan 6 aydan 2 yla kadar hapis cezas verilmesi talebinde bulundu.

Ayrca mütalaada sank Sarkayaya, MTte irtibat görevlisi olarak çalan gazeteciyi deifre edip hedef göstermesi nedeniyle TCKnin 330/1 maddesi kapsamnda Devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan nitelii itibaryla gizli kalmas gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadyla açklama suçundan müebbet, görevi kötüye kullanma suçundan 6 aydan 2 yla kadar, kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçundan ise 2 yldan 7 yla kadar hapis cezas verilmesi talep edildi.

Mütalaada sanklarn suç uydurma, suç delillerini yok etme, gizleme veya deitirme, resmi belgede sahtecilik suçlarndan beraatlerine karar verilmesi istendi.

Savc, tutuklu sanklarn mevcut durumlarnn devamn, sanklardan Abdullah Öztürk, Ayhan Bedirhan, Birol Bilen, Dursun Ali Gündodu, smail Ik, Kazm Kahyaolu, Mehmet Ekinci, Mehmet Erdoan, Mehmet Hamzaçebi, Muzaffer ren, Osman Kaya, Rüstem Erylmaz, Salim Duran, Ümit Zafer çolak ve Vedat Daldann tutuklanmasn talep etti.

- Sanklardan 24ü firari

Mahkeme heyeti bakan Öztunç, daha sonra taraf avukatlarna söz verdi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Bilal Erdoan ve MT Bakan Hakan Fidann avukat Abdulsamet Aydn, sanklarn cezalandrlmalarn istedi.

Cumhurbakanl avukat Mehmet Faruk Öztürk ise usulsüz arama ve dinleme kararlaryla FETÖnün amac dorultusunda hareket edildiini belirtti.

Baz suçlardan sanklarn beraatine ilikin talebe katlmadklarn ifade eden Öztürk, örgütün Anayasaya ve yasalara aykr ilemler tesis ederek meru hükümeti ortadan kaldrmaya teebbüs ettiini vurgulad.

Davann mütekilerinden TRT Genel Müdürü brahim Erenin avukat Demet Dayba da sanklarn cezalandrlmalarn talep etti.

Mahkeme heyeti, sank Uyarn tutukluluk halinin devamna hükmederek durumay yarna brakt.

Sanklardan 24ü firari olarak aranyor.

Davada mütekiler arasnda Cumhurbakan Erdoan, Bakanlar Albayrak ve Varank ile MT Bakan Hakan Fidann yan sra Anadolu Ajans Genel Müdürü enol Kazanc da yer alyor.

Ana Sayfaya Git