Yargıtaydaki temyiz incelemeleri duruşmasız yapılabilecek

OHAL kapsamında hazırlanan 696 sayılı KHK ile özellikle yüzlerce sanıklı darbe girişimine ilişkin davaların Yargıtaydaki temyiz incelemelerinin duruşmasız, dosya üzerinden yapılmasına olanak sağlandı.

Haberler 25.12.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü Hal (OHAL) kapsamnda hazrlanan 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile özellikle yüzlerce sankl darbe giriimine ilikin davalarn Yargtaydaki temyiz incelemelerinin durumasz, dosya üzerinden yaplmasna olanak saland.

OHAL kapsamnda hazrlanan 696 sayl KHK, Resmi Gazetede yaymland.

15 Temmuz darbe giriiminin ardndan Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmas (FETÖ/PDY) mensuplarnn yargland darbe davalarnda sank saylarnn fazlal nedeniyle Yargtaydaki temyiz incelemesi usulünde deiiklie gidildi.

Ceza Muhakemesi Kanununun durumal incelemeyi düzenleyen maddesinde KHK ile yaplan deiiklikle Yargtaydaki temyiz incelemesinin durumasz, dosya üzerinden yaplmasna olanak saland.

Mevcut düzenlemede Yargtaydaki temyiz incelemeleri 10 yln üzerinde hapis cezasn gerektiren suçlarda durumal görülüyordu.

Deiiklikle 10 yl veya daha fazla hapis cezasna ilikin hükümlerde, Yargtay, uygun görmesi halinde incelemeyi duruma yoluyla yapabilecek.

- Açk cezaevinde infaz 5 yl daha uzatld

696 sayl KHK ile ayrca 6352 sayl Yarg Hizmetlerinin Etkinletirilmesi Amacyla Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas ve Basn Yayn Yoluyla lenen Suçlara likin Dava ve Cezalarn Ertelenmesi Hakknda Kanunun geçici 3. maddesinin ikinci fkrasnda deiiklik yapld.

Terör suçlar, örgüt faaliyeti kapsamnda ilenen suçlar ile cinsel dokunulmazla kar ilenen suçlar haricinde, kastl suçlardan dolay üç yl veya daha az, taksirli suçlardan dolay be yl veya daha az hapis cezasna mahkum edilenler ile adli para cezasnn infaz sürecinde tazyik hapsine tabi tutulanlarn cezalarnn açk cezaevlerinde infaz edileceine ilikin kanun hükmünün 31 Aralk 2017ye kadar uygulanacana ilikin düzenleme, 31 Aralk 2022ye kadar uzatld.

Ana Sayfaya Git