Yargıtay’dan “Allah belânı versin” kararı

"Beddua ve kaba hitap tarzı sözlerin, mağdurların onur, şeref ve itibarını rencide edici boyutta olmaması sebebiyle..."

Haberler 17.06.2019 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tartt kiilere Allah belnz versin diyen genç eden genç, Asliye Ceza Mahkemesince, hakaret suçundan mahkum edildi. Devreye giren Yargtay, bu sözün hakaret saylamayacana hükmetti.

Tartt kiilere, Allah belnz versin diyen genç hakknda Asliye Ceza Mahkemesinde hakaret suçundan dava açld. Mahkeme, sank gence hakaret suçundan ceza verdi. Sank avukat karar temyiz edince devreye Yargtay 18. Ceza Dairesi girdi. Emsl bir karara imza atan daire, hakaret fiilinin cezalandrlmasyla korunan hukuk deerin kiilerin eref ve itibar olduuna dikkat çekti.

ALLAH BELANI VERSN

Hakaret suçunun oluabilmesi için, davrann kiiyi küçük düürmeye mtuf olarak gerçeklemesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmad baz durumlarda nisp olup, zamana, yere ve duruma göre deiebilmektedir. Kiilere yönelik her türlü ar eletiri veya rahatsz edici sözlerin hakaret suçu balamnda deerlendirilmemesi, sözlerin açkça, eref, ve saygnl rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isndn veya sövmek fiilini oluturmas gerekmektedir. Olay günü sann madurlara söyledii kabul edilen Allah belnz versin eklindeki beddua ve kaba hitap tarz sözlerin, madurlarn onur, eref ve itibarn rencide edici boyutta olmamas sebebiyle hakaret suçunun unsurlarnn olumad gözetilmeden mahkumiyet karar verilmesi yasaya aykrdr. Mahkemece verilen hükmün bozulmasna oy birlii ile karar verilmitir.

Ana Sayfaya Git