Yargıtaydan "hukukta teknoloji" kriteri

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, zorunlu haller dışında SEGBİS'le savunma alınmasını hukuka aykırı buldu

Haberler 14.01.2022 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay, ayn ehirdeki cezaevinde tutulmasna, talebi olmamasna ve zorunluluk bulunmamasna ramen video konferansla savunmas alnan sana verilen mahkumiyet hükmünü bozdu.

Hukuktaki yüz yüzelik ilkesi hatrlatlan kararda, Hiçbir mikrofonun teknik özellikleri veya kamerann çözünürlüü, insann gözünden, kulandan daha duyarl olamaz. ifadesine yer verildi.

Yargtay 6. Ceza Dairesinin kararnda, adil yarglanma hakk kapsamnda yüz yüzelik ve silahlarn eitlii ilkelerinin önemi hatrlatlarak, sann mahkemede hazr bulunmasnn, savunma hakknn önemli bir parças olduu belirtildi.

Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 196/4 maddesiyle bu ilkeye istisna olacak ekilde SEGBS ile ifade alma imkan getirildii anmsatlan kararda, bununla birlikte bizzat mahkeme huzurunda savunma yapmak isteyen sann SEGBSle savunma yapmaya zorlanmamas gerektii kaydedildi.

SEGBSLE SAVUNMA ALINMASI

Kararda, öyle denildi:

Hiçbir mikrofonun teknik özellikleri veya kamerann çözünürlüü, insann gözünden, kulandan daha duyarl olamaz. Teknoloji ne kadar gelimi olursa olsun SEGBSte mekan farkllndan dolay kamera ve mikrofon araclyla iletiim kurulmas nedeniyle, brakalm san, hakim dahi tam olarak durumaya hakim deildir. Zira, dier mekanda kamerann görü açs dnda neler olup bittiini hakim, savc, katip, mübair, sank, madur, tank ve bilirkii dahil hiç kimsenin tam olarak bilmesine imkan yoktur.

Yol tutuklamas ile yakalanan ancak 24 saat içinde mahkeme huzuruna çkarlamayacak birinin veya mahkemeye gelemeyecek kadar hasta olanlarn SEGBS ile dinlenebilecei aktarlan kararda, ayn ekilde, sann istemesi veya zorunluluk halinde, avukatnn hukuki yardm bata olmak üzere uygun ekilde hareket edilmesi kouluyla sann savunmasnn SEGBSle alnabilecei vurguland.

Kararda, ancak sank SEGBSle savunma yaparken avukat yardmndan mahrum braklmsa, yokluunda tank dinlenmise veya tana dorudan soru sorma imkan verilmemise savunma hakknn kstlandnn kabul edilmesi gerektii ifade edildi.

SAVUNMA HAKKININ KISITLANMASI...

Kovid-19 salgn dolaysyla 2020de kapanma tedbirlerine bavurulduu anmsatlan kararda, ancak uzunca süredir maske, mesafe ve hijyen kurallarna riayet edilerek ve yüz yüzelik ilkesine uygun biçimde durumalarn yapldna dikkat çekilerek, unlar kaydedildi:

Somut olay deerlendirildiinde, sann tensip ara kararyla durumada hazr olmas cezaevinden talep edilmesine ve yargland mahkeme ile bulunduu cezaevi zmirde olmasna ramen, sann ifadesinin SEGBS ile alnmasn gerektiren zorunlu hallerin neler olduu belirtilmeden ve sana mahkemede ifade vermek isteyip istemedii hatrlatlmadan yarglama yaplarak, tek celsede mahkumiyet hükmü kurulmas suretiyle sann savunma hakknn kstlanmas, 5271 sayl CMKnn 289/1-h maddesi uyarnca resen dikkate alnmas gereken hukuka kesin aykrlk hali olup, kurala aykr hareket edilmesi bozmay gerektirmitir.

Ana Sayfaya Git