Yargıya yapay zeka geliyor

Yargıtayda yapay zeka sistemi 2023'te devreye girecek. Sistemle kullanıcıların bireysel özelliklerine göre en güncel kararlara önem sırasına göre kolayca ulaşabilmesi hedefleniyor.

Haberler 08.01.2022 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Yargtayda emsal nitelikteki kararlara daha kolay eriilebilmesi ve içtihat tutarlln salama amacyla gelitirilen yapay zeka sisteminin 2023te hizmet vermeye balamas planlanyor.

Avrupa Konseyi ile yürütülen Yargtayn Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamnda yapay zeka tabanl gelitirilen sistemle, güncel ve emsal kararlarn yaygnlatrlmasnn kolaylatrlmas ve adli kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor.

effaflk ve hesap verebilirlik ilkesi gerei 2015ten bu yana Yargtayn tüm kararlar kamunun eriimine açld. Bu süreçte ilan edilen 6 milyondan fazla karar, güncel ve yol gösterici deeri yüksek kararlarn tespit edilmesinde zorluklar yaanmasna sebep oldu.

Yargtay, bunun önüne geçebilmek için yapay zeka tabanl sistem gelitirerek kullanclarn bireysel özelliklerine göre en güncel kararlara önem srasna göre kolayca ulamasn hedefliyor.

hale süreci tamamlanan sistemin devreye girmesiyle, arama yaplan konudaki emsal kararlarn ve yasa deiiklii sonras çkan kararlarn öncelikli olarak kullancya sunulmas planlanyor.

Ayrca sistemle, 200-300 sayfalk dava dosyalarnn özetlerinin de hazrlanabilmesi, böylece savclk ve müzakere süreçlerinin de hzlandrlmas salanacak.

Sistemin, 2023te devreye girmesi planlanyor.

- Yargtay Bakan Akarca açklamt

Yargtay Bakan Mehmet Akarca, Yargtayn 2021 deerlendirme toplantsnda yapay zeka tabanl sistemlerin dünyann çeitli ülkelerinde kullanldn söylemi, bunun Yargtayda da kullanlmas gerektiini bildirmiti.

Akarca, ücretsiz olmasn planladklar sistemin oturmas halinde özellikle hukuk davalarnda vatanda ve avukatlarn elindeki delil ve verileri sisteme girerek davay kazanma ihtimalini de örenebileceklerini, buna göre dava açp açmama karar verebileceklerini ifade etmiti.

Ana Sayfaya Git