Yasa değişmeli!

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Meclis Başkanı Şentop'un katıldığı yemin töreninde dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Haberler 26.07.2019 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM) Bakan Zühtü Arslan, yüksek mahkemenin yeni üyesi Selahaddin Mentein yemin töreninde konuma yapt. yüküyle baa çklmasnn sadece Anayasa Mahkemesinin vazifesi olmamas gerektiini belirten Arslan, Geldiimiz noktada birtakm yasal deiiklikler kaçnlmaz hale geldi dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan Anayasa Mahkemesi üyeliine seçilen Selahattin Mente için Yüce Divan Salonunda yemin töreni düzenlendi.

Törene, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, TBMM Bakan Mustafa entop, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Yargtay Bakan smail Rütü Cirit, Dantay Bakan Zerrin Güngör, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, çileri Bakan Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Salk Bakan Fahrettin Koca, YSK Bakan Sadi Güven, Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altun, Türkiye Barolar Birlii Bakan Metin Feyziolu, yüksek yarg üyeleri ve çok sayda davetli katld.

Anayasa Mahkemesi Bakan Zühtü Arslan, bakanvekilleri ve yeni üye Selahattin Mente, konuklar kapda karlad. Törendeki konumada Mentei tebrik eden Arslan, engin mesleki birikimiyle Anayasa Mahkemesine önemli katklar yapacana inandn belirtti.

EMSAL KARARLARLA HAK HLALLERNN KAYNAI KURUTULMALI

Arslan, 2010 Anayasa deiikliiyle hukuk sistemine dahil edilen bireysel bavurunun, Türkiye yargsnda yaplan en büyük reform olduunu söyledi. Bize yaplan bavurular dikkate aldmzda bunun altndan kalkma kapasitesine sahip dünyada herhangi bir anayasa mahkemesinin olmadn rahatlkla anlarz diyen Arslan, bireysel bavurunun amacnn ülkedeki her bir hak ihlalini tek tek ele almak suretiyle gidermek deil, hak ihlallerinin kaynan kurutmaya yönelik kararlar vermek olduunu kaydetti. Arslan, böylelikle hukuk düzeninin, hak ihlali üretmeyecek bir hale gelmesinin salanacan ifade etti.

YÜKÜMÜZ ARTTI

Zühtü Arslan, giderek artan bireysel bavuru says nedeniyle Anayasa Mahkemesinin i yükünün de arttn belirterek, Bireysel bavuru hakknn tannd 23 Eylül 2012den bugüne kadar toplam 236 bin civarndaki bavurudan 190 binini mahkememiz karara balamtr. u ana kadar derdest bavuru says 46 bin kadardr. Bu 46 bin rakamnn ne kadar büyük olduunu anlamak için 47 ülkeden Avrupa nsan Haklar Mahkemesine yaplan bavuru saysn da söylemek gerekiyor, 56 bin. Bununla karlatrdmzda Anayasa Mahkemesi önündeki i yükünün hangi boyutlara ulatn daha iyi anlayabiliriz diye konutu.

BREYSEL BAVURU, GELECEK KUAKLARA GURURLA BIRAKABLECEMZ EN ÖNEML KURUM

Anayasa Mahkemesi olarak gitgide artan ve yllk 40-45 bin bandna ulaan bavuru saysyla baa çkabilmek için gerekli tedbirleri aldklarn anlatan Arslan, öyle devam etti: Ancak takdir edersiniz ki bu i yüküyle baa çkmak, sadece Anayasa Mahkemesinin yapabilecei bir i olmad gibi sadece Anayasa Mahkemesinin de vazifesi olmamal. çünkü bireysel bavuru bu ülkenin temel meselesi ve gelecek kuaklara gururla brakabileceimiz en önemli kurumlarndan birisidir. Bireysel bavurunun etkili bir hak arama yolu olarak devam etmesi ve gelecek kuaklara aktarlmas bu ülkede yaayan herkesin temel vazifesi.

YASAL DEKLKLER KAçINILMAZ HALE GELD

Yedi yllk tecrübe bize unu gösterdi, geldiimiz noktada, bireysel bavurunun ileyiine yönelik birtakm yasal deiiklikler kaçnlmaz hale geldi. Bu kapsamda öncelikle eksiklik bildirimi sisteminin gözden geçirilmesi, hatta kaldrlmas gerekiyor. stisnalar öngörülebilir ama eksiklik bildirimi mahkememize inanlmaz ekilde zaman, emek kaybettiriyor. kinci olarak önemsiz, fazla zarara uranmam bireysel bavurular daha hzl ekilde ayklayabilmek ve mahkemenin zamann, emeini daha çok anayasal öneme sahip bavurulara ayrabilmesi için, tek bana kabul edilemezlik kriterini müstakil, bamsz bir kriter olarak benimsemek gerekiyor. Son olarak uzun yarglama ikayetlerinin Adalet Bakanl bünyesinde oluturulan komisyona devredilmesine yönelik bir deiikliin yaplmas gerek.

AYM BR KARAR VERDYSE MAHKEMELER BUNA BAKARAK KARAR VERMEL

Yasal deiikliklerin ötesinde, bireysel bavurunun asl baarsnn ihlale yol açan yapsal sorunlarn çözülmesine bal olduuna iaret eden Bakan Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararlarndaki, ihlalin giderimine ilikin deerlendirmelerinin ilgili mercilerce çok dikkatli ekilde deerlendirilmesi ve uygulanmas hayati derecede önemlidir. Eer ihlalin kaynan kurutmak, yeni ihlalleri engellemek istiyorsak öncelikle Anayasa Mahkemesinin ihlal kararnda ne söylediini anlamamz gerekiyor. Bazen mahkemelerimiz önündeki uyumazlkta karara varabilmek için yeni bir bireysel bavuru bekliyor. Halbuki benzer konuda Anayasa Mahkemesi bir ihlal karar verdiyse mahkemelerimiz yeni bir bavuru yaplmasn beklemeden, oradaki ilkeleri deerlendirerek karar verebilir. Bu da yeni ihlalleri, dolaysyla yeni bireysel bavurular engeller dedi.

YENDEN YARGILAMANIN SÖZ KONUSU OLAMAYACAI DURUM

Bakan Arslan, ihlalin yarg kararndan deil de açkça kanundan kaynaklanmas halinde yeniden yarglama yaplmasnn söz konusu olamayacan vurgulayarak, bu durumda ihlale neden olan kanun hükmünün kaldrlmas veya deitirilmesi amacyla kararn bir örneinin TBMMye gönderildiini hatrlatt.

HLAL EDEN KANUN KALDIRILMALI

hlalin kanundan kaynaklandnn tespit edilmesi halinde o kanunun deitirilmesi veya kaldrlmas gerektiini belirten Arslan, aksi takdirde ayn kanunun uygulanmasnn her geçen gün yeni ihlallere neden olacana iaret etti.

AYM BAKANI: CUMHURBAKANI DA HAKLARI KORUMALI, BUNUN çN YEMN ETT

Temel hak ve hürriyetlerin korunmas konusunda devletin kurumlar arasndaki i birliinin önemine de deinen Arslan, temel haklarn korunmasnn ortak bir hedef olduunu, sadece Anayasa Mahkemesi üyelerinin deil, devletin ba Cumhurbakan ve milletvekillerinin de temel hak ve hürriyetlerin korunmas ülküsünden ayrlmayacaklarna dair yemin ettiklerini kaydetti.

Arslan, Bu nedenle, temel haklarn korunmas, devletin ortak hedefidir hatta devletin varlk sebebidir. Bu hedefe doru evrilmek için kurumlar aras i birlii anayasal bir gereklilik olarak karmza çkyor diye konutu. Zühtü Arslann konumasnn ardndan yemin törenine geçildi. Öz geçmii okunan yeni üye Selahattin Mente yemin etti. Mentee kisvesi Bakan Zühtü Arslan tarafndan giydirildi.

YARGI PAKET BEKLENRKEN

Arslann Recep Tayyip Erdoan ve Meclis Bakan Mustafa entopun katld toplantda yapt yasal deiiklik çk, Cumhurbakannn 24 Haziran seçim sürecinde gündeme getirdii ancak Meclis gündemine alnmadan TBMMnin açl sonras belirsiz bir tarihe braklan yargda reform paketini akllara getirdi.

Bizzat Erdoann açklad Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda infaz süresinde deiiklik, denetimli serbestlik süresinin arttrlmas, tutukluluk süresinin 2 yl ile snrlandrlmas ve 5 yln altndaki suçlarda Yargtay yolunun açlmas gibi cezaevinden 80 bin kiinin tahliyesine yol açacak bir düzenleme hazrl büyük beklentiye yol açt. Muhalefetin söz konusu balklarda yasalar çkmadan Meclisin tatile girmemesi önerisi iktidar cephesinde karlk bulmam, binlerce kiinin maduriyetine ve tutuklu gazetecilerin maduriyetlerine ramen TBMM tatil edildi.

Ana Sayfaya Git