Yasadışılığı dayatıyorlar

WhatsApp güncellemesiyle ilgili "kullanıcılar yasa dışı bir şekilde zorlanıyor" değerlendirmesi

Haberler 12.01.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Berrin Kalsn, verinin günümüzün petrolü olduunu belirterek, WhatsApp güncellemesi ile mesajlama servisini kullanmaya devam etmek isteyen kullanclarn, verilerinin ihlalini kabul etmeye yasa d bir ekilde zorlandn söyledi.

WhatsAppn Gizlilik lkesini güncellemesi ve yeni koullarn onay konusunda kullanclarna 8 ubata kadar süre vermesinin ardndan tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de tartmalar devam ediyor.

bn Haldun Üniversitesi letiim Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Kalsn, uçtan uca ifrelenmi mesajlama uygulamas sunan WhatsAppn imdiye kadar gizlilik özelliiyle hep ön planda olduunu belirtti.

Facebookun, 2014 ylndan beri WhatsApp bünyesinde bulundurduunu ve kullanclara imdiye kadar Facebook ile veri paylamaktan vazgeçme seçenei sunulduunu hatrlatan Kalsn, Ancak imdi kullanclara Facebookun kiisel verilerine eriim izni vermeleri için bir çeit bask yapyor. Güncellemeyi kabul eden kullanclar artk iletiim numaras, konumu, sohbetleri ve daha fazlas dahil olmak üzere birçok veriyi Facebook ile paylamay kabul edecek ve eer güncellemeyi kabul etmezlerse hesaplar kendilerinden alnacak. Özetle bu güncelleme ile kullanclar, mesajlama servisini kullanmaya devam etmek istiyorlarsa verilerinin ihlalini kabul etmeye yasa d bir ekilde zorlanyor. eklinde konutu.

Yeni uygulamann birçok açdan üzücü olduunu ifade eden Kalsn, imdiden birçok kullancnn Signal veya Telegram gibi dier iletiim platformlarna geçtiini aktard.

Tesla Üst Yöneticisi Elon Muskn dahi kullanclara hizmetleri deitirmeyi denemelerini önerdiini anlatan Kalsn, Musk ayrca, alayc bir dille yazlm mesajnda, ABDnin bakentinde meydana gelen protestocularn saldrsndan Facebookun sorumlu olduunu iddia ediyor. Bir WhatsApp sözcüsü, Ars Technicaya verdii röportajda, bu deiiklik sayesinde WhatsApp sohbetlerinin Facebookun gelimi kaynaklar kullanlarak kurtarlacan söyledi ve irketlerin WhatsApp sohbetlerine eriim salayacan belirtti. Bununla birlikte güncellenen Hizmet artlar ve Gizlilik Politikasnn ngiltere ve ABdeki kullanclar etkilemeyecei belirtildi. dedi.

DJTAL çADA SÖMÜRÜ, VER ÜZERNDEN YAPILIYOR

Doç. Dr. Berrin Kalsn, Avrupada Facebooka kesilen cezalar ile ilgili u deerlendirmelerde bulundu:

Geçen yllarda AB politikaclar, Brexit müzakereleri srasnda uygulamay kullanarak WhatsApp diplomasisi terimini ortaya çkarmt. Ancak daha sonra nedendir bilinmez Avrupa Komisyonu, rotasn deitirdi ve gizlilik endielerini gerekçe göstererek çalanlarn Signale geçmeye çarmt. Hatta AB, Facebooka daha önce WhatsApptaki kiisel verileri irketleri arasnda paylat gerekçesiyle 110 milyon avro (daha sonra 120 milyon dolar) para cezas vermiti. Tüm bu yaananlara ramen güncellemenin neden AB veya Birleik Krallkta yaayan kullanclar için geçerli olmad sorusu gündeme geliyor.

Verinin günümüzün petrolü olduuna iaret eden Kalsn, geçmi dönemlerde gelimekte olan ülkelere uygulanan sömürü eklinin dijital çada veri üzerinden yapldn söyledi.

Kalsn, Ücretsiz ham madde olarak adlandrlan verilerin birçou makine zekas olarak bilinen gelimi üretim süreçlerinden beslenerek imdi, yakn zamanda ve daha sonra ne yapacanz tahmin eden bir teknoloji çkts olarak kötüye kullanlyor. Son olarak, bu tahmin ürünleri, davransal vadeli piyasalar olarak adlandrlan yeni bir tür pazarda alnp satlyor. Bu irketler, veri ticaret operasyonlarndan ciddi anlamda zengin olmu durumda. ifadelerini kulland.

BÜYÜK TEKNOLOJ RKETLER FARKLI ÜLKELERE FARKLI POLTKALAR UYGULAYARAK çIKAR SALAMA PENDE

bn Haldun Üniversitesi letiim Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Kalsn, büyük teknoloji irketlerinin farkl ülkelere farkl politikalar uygulayarak ekonomik, kültürel ve siyasal anlamda çkar salama peinde olduunu belirterek, Hatrlanaca üzere, geçtiimiz yllarda Türkiye, bu irketlerin uygulamaya çalt yaptrmlarla kar karya kalm ve buna karlk 1 Ekim 2020de sosyal medya düzenlemesi yürürlüe girmiti. Yasaya göre, günlük eriimi 1 milyondan fazla olan yurt d kaynakl sosyal alar, Türkiyeye temsilci atamak zorunda ve u ana kadar temsilci atamayan sosyal alar için 3üncü aamann sonuna gelinmi durumda. Bu gibi yaptrmlara kar ülkelerin salam bir tavr sergilemesi gerekiyor. diye konutu.

KVKK, BRçOK NOKTADA KULLANICIYA YOL GÖSTERECEK çALIMALAR DÜZENLYOR

Doç. Dr. Berrin Kalsn, insanlarn bir uygulamay kullandklarnda neleri paylamay kabul ettiklerini veya bu verileri paylaarak neyi riske attklar konusunda henüz yeterince bilgi sahibi olmadklarn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Bu durum, tüm dünya genelinde ciddi anlamda bir gizlilik ihlali sorunu oluturuyor. Platformlar düzenleyici ve denetleyici kurumlarn oluturulmas ve insanlarn bu konuda daha fazla bilinçlendirilmesi gerekiyor. Gizliliklerimizin kontrolümüz dnda olmadn ve paylamlarmza snrlamalar getirerek bu sorunlar aacamz yönünde iyimser yaklamlara ihtiyacmz var. Özel hayatn gizlilii ile temel hak ve özgürlüklerin korunmas kapsamnda, ülkemizde kiisel verilerin korunmasn salamak ve buna yönelik farkndalk oluturmay amaçlayan Kiisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), bugün birçok noktada kullancya yol gösterecek çalmalar düzenliyor ve özel verilerin korunmasnda kullancya ve veri sorumlusuna yol gösteriyor.

Ana Sayfaya Git