Yasin Börü davasının karar yine çıkmadı

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te Kobani bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 41 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması, bazı sanık avukatlarının mazeret bildirerek katılmaması nedeniyle üçüncü kez ertelendi.

Haberler 04.04.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahkeme Bakan Otçu, mesleki mazeretlerin reddine, müdafileri hazr olmayan tüm sanklar için baroya müzekkere yazlarak avukat atanmasnn istenmesine ve tutuklu sanklarn tutukluluk halinin devamna hükmederek durumay 24 Nisana brakt

HABER MERKEZ

Diyarbakrda 6-7 Ekim 2014te Kobani (Ayn el-Arap) bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güne ve Hasan Gökguzun öldürülmesiyle ilgili 41 sann yargland davann karar durumas, baz sank avukatlarnn mazeret bildirerek katlmamas nedeniyle üçüncü kez ertelendi.

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakrdan Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesine alnan davann 14üncü durumasna tutuklu sanklar ile ikayetçi aileler ve taraflarn avukatlar katld.

Sanklardan suça sürüklenen çocuk F.Gnin, avukatnn durumaya katlmamas için kendisine bask yapld yönündeki dilekçesini dosyaya ekleyen Mahkeme Bakan Hüsamettin Otçu, bir önceki celsede gerekli uyarlar yapmasna ramen tutuklu sanklardan 11inin avukatnn durumaya katlmadn belirtti.

Otçu, Gerek F.Gnin yazl dilekçesinden, gerekse gerekçesiz mazeretlerden de anlald üzere dosyann karara çkmasn engellemek için hazr olmayanlarla ilgili bir sonraki celsede gerekirse baro bakanlna müzekkere yazlarak vekilleri veya müdafileri olmasa dahi barodan avukat talep etmeyi düünüyoruz. Bu celse mütalaaya kar son savunmalar alabiliriz. Bir dahaki celse hazr olan avukatlardan gelmeyen olursa duruma balamadan barodan avukat tayinini salayacaz. ifadelerini kulland.

Esas hakkndaki mütalaasn yenileyen Cumhuriyet Savcs Abdurrahman Yalçn, sanklardan 23ü hakknda canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme ve devletin birliini ve ülke bütünlüü bozma suçlarndan 6ar kez arlatrlm müebbet hapis istedi. 15 sank için de beraat talebinde bulunan Yalçn, yarglamann, haklarnda yakalama karar bulunan 3 sann dosyalar ayrlarak devam etmesini istedi.

Baz sank avukatlarnn belgelendirmedikleri mazeretler nedeniyle durumada hazr bulunmamalarnn srf yarglama sürecini sürüncemede brakmak amacna yönelik olduunu belirten Yalçn, mazeretlerin reddine ve durumada hazr bulunmayan müdafiler yerine sanklara müdafi tayini için Ankara Barosuna müzekkere yazlmasna hükmedilmesini talep etti.

Mütalaaya kar beyan sorulan müteki avukatlarndan Murat Sadak, sank avukatlarnn savunma hakkn kötüye kullandklarn söyledi.

Sadak, Bu, avukatlarn sklkla yapt bir Ali Cengiz oyunudur. Biz bu celsede karar verilmesini talep ediyoruz. Karar çkmamas için ellerinden geleni yapyorlar. Biz mazeretlerin kabul edilmemesi ve avukatlar hakknda görevi kötüye kullanma nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasn talep ediyoruz. diye konutu.

Dier müteki avukatlar da sanklarn en üst snrdan ayr ayr cezalandrlmasn talep etti.

Sank avukatlar da mütalaaya kar savunma için ek süre istedi.

Beyanlarn ardndan ara kararn açklayan mahkeme heyeti, hazr olan sank avukatlarna bir sonraki celseye kadar mütalaaya kar savunma için son kez süre verilmesine, mesleki mazeretlerin reddine, müdafileri hazr olmayan tüm sanklar için baroya müzekkere yazlarak avukat atanmasnn istenmesine ve tutuklu sanklarn tutukluluk halinin devamna hükmederek durumay 24 Nisana erteledi.

- Adliye önünde basn açklamas

Durumann ardndan adliye önünde toplanan madur yaknlar, avukatlar ve Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) yöneticileri ile üyeleri basn açklamas yapt.

Duruma hakknda bilgi veren Avukat Sadak, Türkiyenin deiik bölgelerinden karar için gelinmesine ramen maalesef üç durumadr bir türlü karar çkamamaktadr. Sank müdafileri tarafndan, mahkeme alet edilerek karar sürüncemede braklmakta. diye konutu.

Mahkemenin, sank avukatlarna durumada bulunmalar yönünde ihtar gönderdiini hatrlatan Sadak, Maalesef bugün tutuklu 21 sann 11inin avukat mazeret sunmutur. Bundan dolay mahkeme, istemeyerek de olsa durumay erteledi. Sank müdafilerinin yokluunda karar verilmesini talep ettik. Bu talebimizi kabul etmeyen mahkeme, sank müdafilerine son bir süre verdi. Bugün gelmeyen sank müdafileri için Ankara Barosundan müdafi talebinde bulundu. Gelmeyecekler için de yokluklarnda karar verileceini bildiren yaz gönderilecek. Sank avukatlar, bu Ali Cengiz oyunlarn devam ettirecee benziyor. deerlendirmesinde bulundu.

HÜDA PAR Genel Bakan Yardmcs Mehmet Hüseyin Ylmaz da çkacak kararn, Yasin Börü ve arkadalarn sevenlerin acsn bir nebze de olsa dindireceini söyledi.

Ana Sayfaya Git