Yaşlılık döneminde sürüş yetenekleri neden değişiyor?

Yaşlılıkla birlikte gelen normal değişimlerin yanı sıra ilaç kullanımının, çoklu kronik hastalıkların ve özgüven kaybının sürüş yeteneklerini değiştirdiğine dikkat çeken Gerontolog F. Sıla Ayan, “Yaşlıların şerit değiştirirken, trafiğe girerken, fren- gaz dengesinde, takip mesafesinde ve dikkat düzeyinde problem yaşayabildiği biliniyor. Bu değişikliklerin yaşlıların sürüş yeteneklerini değerlendirmede hayati önem arz ediyor” dedi.

Haberler 10.07.2020 - 01:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YALI DOSTU ULAIM MKNLARIMIZIN GELTRLMES GEREKYOR

Yallarn düük kilometrelerde ve sadece salkla ilgili acil durumlarda araç kullanan acemi oförler olarak alglandn belirten Gerontolog Ör. Gör. F. Sla Ayan, Bununla birlikte herhangi bir kaza durumunda daha krlgan ve daha kolay yaralanabilir konumdalar. Uygun araç kullanma yetenei kaybedildikten sonra ABD verilerine göre erkekler 6 kadnlar 10 yl daha yaadklar düünüldüünde ya trafik kurallarmzn, ya ürettiimiz araçlarn ya da yal dostu ulam imknlarmzn gelitirilmesi gerektiini görüyoruz dedi.

YÜZDE 64 ORANINDA KAVAK OLMAYAN YERLERDE ÖLÜMCÜL KAZALAR GÖRÜLÜYOR

Sürücülüün brakld dönemden sonra yallarda izolasyon görüldüünü ve bu duruma bal patolojiler gelitiini ifade eden Gerontolog F. Sla Ayan unlar söyledi; Araç kullanamayan yallar en çok yürüme yolunu tercih ediyor. Buna karn yürüme yoluyla ulam gerçekletiren bireylerde yüzde 64 orannda kavak olmayan yerlerde ölümcül kazalar görülüyor. Bisiklet kullanmnda genç yalarda gelimeyen alkanlklarn ve buna uygun dizayn edilmeyen toplumlarn yallkta deimesini beklemek gerçekçi deil

DEMANS HASTASI YALILARIN çOU ARAç KULLANIRKEN KAYBOLUYOR

Özel ulam kartlarnn ve yerel uygulamalarn yeterli olmadn ifade eden Ayan, Yallara yönelik yaygnlatrlm farkl hizmet modellerini organize edememek onlar sorunlarn bireysel çapta çözmeye itiyor. ABD verilerine göre Demans hastalar tan aldktan 3-4 yl sonrasna dek araç kullanmna devam ediyor ve bu kitlede kaza riski salkl yallara göre iki kat fazla. Demans hastas yallarn çou araç kullanrken kayboluyor ve bu durum genellikle ölümcül kazalarla sonuçlanyor diye konutu.

Yallarn sürü yeteneklerinin deerlendirilmesi hakknda konuan Ayan, Bu konuyla ilgili ülkemizde herhangi özgün bir düzenleme olmamakla birlikte ABD ve Avrupann birçok ülkesinde kullanlan resmi sürü deerlendirmeleri genellikle 45-60 dakika sürer ve kiilere trafie kapal ve açk ortamlarda yaplan sürü testlerinin sonucunda 5 tür tavsiye verilir:

1. Kstlama olmakszn araç kullanm

2. Baz kstlamalarla (gece-gündüz, hz, süre vs) araç kullanm

3. lerleyici hastalk varlnda düzenli kontrollerle araç kullanm

4. Araç kullanmay brakmak

5. Alternatif seyahat yardmlar almak

Ülkemizde de bu metotlardan yola çkarak ulusal bir sistem gelitirilebilir dedi.

Ana Sayfaya Git