Yatırımcılar 8 Aydır Bekliyor

Diyarbakır'a 6.5 milyarlık yatırım yapmak isteyen firmalara 8 aydır yanıt verilmedi.

Haberler 23.11.2017 - 08:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakan Ahmet Sayar, Babakan Binali Yldrmn, geçen yl kentte açklad cazibe merkezi program kapsamnda kentte 375 firmann toplam 6.5 milyarlk yatrm yapmak için 8 ay önce yaptklar bavuruya henüz yant verilmediini söyledi. Sayar, Temmuz aynda TOBBa rapor sunduklarn, Türkiyenin üretecei yerli otomobilin Diyarbakrda üretilmesini istediklerini belirterek, Yerli otomobilin Diyarbakrda üretilmesinin huzura da etkisi olacaktr. nsanlarmz daha fazla mutlu olacak. Burada yaayanlar Marmara Bölgesine göç etmeyecektir. Ayn zamanda bölgeler aras farkn azalmasna neden olacaktr dedi.

Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar, Babakan Binali Yldrm, 4 Eylül 2016 günü geldii Diyarbakrda 23 ili kapsayacak cazibe merkezi projesini açklamasnn ardndan kentte yatrm yapmak için 375 firma bavuruda bulunduunu, bavurularn hala sonuçlanmadn söyledi. Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) iletmelerde 6 bin kiinin istihdam edildii göz önüne alndnda cazibe merkezi programnda faydalanmak isteyen firmalarn istihdam saysnn 37 bin olduuna dikkat çeken Sayar, öyle konutu:

Cazibe merkezi program tantld zaman bir yatrm ortamnn olumasn salanmt. Kamu-özel sektör açsndan önemli bir projeydi. ubat aynda bavurular alnmaya baland. Diyarbakr ile birlikte toplam 23 ili kapsyordu. Diyarbakrda 375 firma 6.5 milyarlk yatrm için bavuruda bulundu. Bu firmalarn toplamda öngördüü istihdam says ise, 37 bin dolayndayd. Fakat, 8 aydr bu bavurular henüz sonuçlanmad. Oluan o olumlu atmosfer, cazibe merkezi programnn açklanmamasyla beraber yatrmlarn önünde bir engel olmaya yan sra yatrcmlarda bir belirsizlik yaatmasna neden oldu. Cazibe merkezi programlarnn ivedi bir ekilde açklanmas gerekiyor. Programda faydalanmak isteyen 375 firmann oluturaca 37 bin istihdam baktmzda, u an Diyarbakr OSBnin toplam istihdam says 6 bin civarnda.

DYARBAKIRDAN MERSN LMANINA UZANAN DEMRYOLU HATTI TAMAMLANDI

Diyarbakr OSBnin lojistiini gelitirmek için Mersindeki limana uzanan demiryolunun tamamlanmasyla, buradaki ihracat yapacak firmalar için önemli bir avantaj salayacan aktaran TSO Bakan Sayar, öyle dedi:

hracat boyutuyla d pazarlara açlmann önündeki en büyük engellerden biri de lojistik maliyetlerdir. OSB her geçen gün geliiyor, yatrm yapan firma says artyor. Yatrm yapmak kolay ama esas olan pazara ulaabilmektir. Bu demir yolu hatt, ana hattan, OSBye ulaan 4 kilometrelik hattr. Bu hatta yük tamak isteyen üreticilerimiz, bu demir yolu ayla beraber Mersin limanna kadar ürününü götürecek. u an tren yoluyla yük taayn firmalar var. Buradaki üreticilerimiz o firmelarla görüüyor. Bu firmalarn kendi ekip ve ekipmanlar olduu için daha uygun fiyata tamacl yapyorlar. Bu durum, yeni pazarlarn bulmasna da yarayacaktr.

IKBYDE YAANANLAR HRACATIMIZI ETKLED

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) 25 Eylül günü yaplan bamszlk referandumu ardndan kaydedilen gelimelerin Diyarbakrdaki ihracat etkilediini ifade eden TSO Bakan Ahmet Sayar, sözlerini öyle sürdürdü:

Diyarbakr OSBdeN arlkl ihracatn yapld ülke Iraktr. Toplam ihracatmzn yüzde 51ini Iraka gerçekletiriyorduk. Bu ihracatlarn tümü Kürt bölgesine yaplyordu. O bölge ana pazarmz olduu için, oradaki daralma, buradaki sanayicilerimizi olumsuz etkilemi durumda. Belirsizlikte oradan gelecek siparileri bizim buradaki yatrmclarmzdan oluan güvensizlikten dolay üretim yapmama durumu var. IKBYdeki gelimeler bata bölge illeri olmak üzere Diyarbakrdaki ihracat da etkilemitir.

DTSO Bakan Sayar, yerli otomobilin üretim merkezi Diyarbakrda kurulursa, kent huzur ortam oluturacan ve ayn zamanda bölgeler aras farkllklar da gidereceini söyledi. Yerli otomobil üretimi planland aamasnda, kamu görevlileri, üniversitelerle bir çok toplantlar yaptklarn anlatan Sayar, konumasn öyle tamamlad:

Otomobilin Türkiyede üretilmesi durumunu deerlendirerek, biz bu projesinin neredesinde yer alabiliriz diye toplantlar yaptk. Bu toplantlarn neticesinde Temmuz aynda TOBBa bir rapor sunduk. Türkiyenin otomobil üretebilime potontansiyeli var. Bir çok markann montaj ilemleri burada yaplyor. Esas yerli markay oluturabilmektir. Diyarbakr olarak biz bu ie talibiz. Diyarbakrdaki organize sanayi bölgelerinde gelimeler var fakat bölgeler arasnda ciddi bir sosyo-ekonomik farkllk da var. Diyarbakr olarak göç veren bir iliz. nsanlar i bulma düüncesiyle göç ediyor. 80 milyonluk bir ülkeyiz. 780 bin kilometre karelik bir geni corafyamz var. Biz eer ekonomik yatrmlar sadece bir bölgeye sktrrsak, yarn farkl sebeplerin yaanmasna neden olacak. Yatrmlar göç durumunu göz önünde bulundurak dengelemek gerekiyor. Örnein Marmara bölgesine bir eko-sistem olumu. Herkes orada oluan sisteme göre yatrm yaparsa, yatrm yaplmayan bölgelerden sürekli o bölgelere göç yaanacak. Bir il içi ararken, dier il bulamyorsa bu sosyal adalete zarar verir. Diyarbakr olarak, bölgeler aras farkllklarn çok fazla açlmamams adna, yerli otomobilin üretiminde yer almak istiyoruz. Bunun için alt yapmz da uygundur. Diyarbakrda 900 bin dolaynda genç yayor. Biz onlara uygun bir gelecek hazrladmz zaman, istihdam oluturamadmz zaman, farkl problemler karmza çkacaktr. Buradaki sosyal refah biz artrdmz zaman ülkenin daha fazla huzur bulma ve fazla mutlu olabilmesini salayacaktr. Yerli otomobilin Diyarbakrda üretilmesi huzura da etkisi olacak, insanlarmz daha fazla mutlu olacaktr. Burada yaayanlar Marmara bölgesine göç etmeyecektir. Ayn zamanda bölgeler aras farkn azalmasna neden olacaktr.

Ana Sayfaya Git