Yatırımlara öncülük etmelisiniz!

Aksoy, "Benim özellikle Diyarbakır kökenli dışarıda iş yapan iş adamlarımızdan beklentim ve talebim, kentteki bu yatırımlara öncülük etmesidir." dedi.

Haberler 23.02.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Valisi Hüseyin Aksoyun daveti üzerine kent dnda yaayan Diyarbakrl 30a yakn i adamlar Diyarbakr Bulumasnda bir araya gelerek, yatrm konularn, Diyarbakrn 6 bölgede yer almasna dair avantajlar ve hükümetin 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Projesini deerlendirdi. Vali Aksoy, Benim özellikle Diyarbakr kökenli darda i yapan i adamlarmzdan beklentim ve talebim, kentteki bu yatrmlara öncülük etmesidir mesajn verdi.

30A YAKIN ADAMI KATILDI

Türkiyenin farkl illerinde yaayan ve yatrmlar olan Diyarbakrl i adamlarnn katlmyla bir otelde düzenlenen Diyarbakr Bulumas adl toplantda bir araya geldi. adamlar arasnda, LMAK Holding Yönetim Kurulu Bakan Nihat Özdemir, Ekinciler naat adna ayn zamanda Türkiye Jokey Kulübü Bakan Yasin Kadri Ekinci ve Altnda irketler grubu adna Yönetim Kurulu Bakan Selahattin Altndan bulunduu 30a yakn iadam yer alrken, toplantya ayrca Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakr Ticaret Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar, Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, DESOB Bakan Alican Ebedinolu katld.

ADAMLARINA VERLEN DESTEK

Toplantda, Diyarbakrn 6 bölgede yer almasna dair avantajlar ve hükümetin 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Projesi kapsamnda yatrm yapacaklara devlet tarafndan salanan imkanlar kapsaml bir ekilde anlatld. Toplantnn açlnda konuan Vali Aksoy, yatrm yapmak isteyen i adamlarna her türlü destei salayacaklarn dile getirerek, Diyarbakrn, Türkiyenin 12nci büyük ehri olduunu söyledi. Aksoy, Diyarbakrn 1 milyon 670 bin nüfusuyla önemli kentlerden birisi olduunu, ildeki istihdam daha üst noktalara tamak ve isizliin giderilmesi için birçok çalmann geçmi dönemden itibaren yürütüldüünü dile getirdi.

CAZBE MERKEZLER PROJES

Babakan Binal Yldrmn 4 Eylül 2016da kente gerçekletirdii ziyaret srasnda yapt açklamayla Dou ve Güneydou Yatrm ve Destek Paketinin kamuoyuyla paylaldn anmsatan Aksoy, süreç içerisinde Cazibe Merkezleri Program ad altnda Diyarbakrn da aralarnda bulunduu 23 ile yaplacak olan yatrmlarda devletin ek birtakm yeni teviklerinin gündeme geldiine iaret etti.

OSBN GENLETLMES çN

Yatrm için son bavuru tarihinin 27 ubat olduunu anmsatan Aksoy, Bu tarihe kadar i dünyamzn yapaca yatrmlar Kalknma Bankasna sunmas büyük önem tayor. Özellikle yatrmclarmzn yatrm yapabilecekleri alanlar kendilerine sunma yönünde de özel gayretlerimiz var. Mevcut OSB yatrmclara tahsisi yaplm ve tahsisi yaplmayan parsel saymz oldukça kstl. Cazibe Merkezleri Program dnda da talep gelmeye devam ediyordu. Biz de OSB yönetimi olarak, OSByi biraz daha geniletebilme adna çalmalar balattk ve yaklak olarak 2 bin dönüm araziyi mevcut OSBye eklemek için bu çalmalarmz sürdürüyoruz. diye konutu.

DYARBAKIRA KNC OSB

Diyarbakra gelecek dönemde yeni yatrmlarn yaplabileceini öngördüklerini ifade eden Hüseyin Aksoy, öyle konutu: Diyarbakr bir tarm ehri ve burada üretilen, yetitirilen tarmsal ürünlerin ilenerek, katma deer katlarak bundan sonraki sürece dahil edilmesi bölgemiz için büyük önem tayor. Bu amaçla biz Diyarbakrda bir baka organize sanayi bölgesinin kurulmasyla ilgili ön çalmalara baladk. anlurfa yolu üzerinde bir mera arazisi üzerinde çalmalarmz belirli bir aamaya kadar getirdik. Yaklak olarak 3 bin dönümlük bir arazi ve bu arazinin de kente ikinci bir OSB oluturmas bakmndan da çalmalarmz var. Yine Diyarbakrn ilçelerinde de OSB yaplabilecek alanlarla ilgili kaymakam arkadalarmza görev verdik ve çalmalarn balattk.

LOJSTK KÖY KURMA çALIMASI

Aksoy, kente bir lojistik köy kurma çalmalarnn da bulunduunu ve gelecek dönemde bunu hayata geçirmenin kendileri için büyük önem tadn belirterek Uluslararas alanda rekabet edebilme ve ihracat gelitirebilme bakmndan lojistik maliyetlerin düürülmesi gerekmekte. Bunun için de lojistik köyler ticaret erbabna da önemli avantajlar salayacak. dedi.

Devlet Su leri Genel Müdürlüünün ilde yürüttüü sulama projelerine de deinen Aksoy, Bunlardan birisi de Silvan Baraj ve bu barajn alt projeleri. Bunlardan bir ksm yapld, bir ksm yaplacak. Bunlar da tamamlandnda Diyarbakrdaki tarmsal üretimde hem verimlilik hem çeitlilik anlamnda yeni bir yapy karmzda göreceiz. ifadelerini kulland.

Valilik, kendilerine bal birimler ve yerel yönetimlerle birlikte kenti daha iyi bir noktaya getirme gayretlerinin devam edeceini dile getiren Aksoy, Bütün hedefimiz Diyarbakra daha çok yatrm gelmesini salamak ve bölgenin ekonomik, sosyal anlamda gelimesine katk sunabilmek. dünyamzn yapaca çalmalarda biz her zaman kendilerine yardmc olmaya devam edeceiz. eklinde konutu. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann himayesinde bir istihdam seferberlii projesinin balatldn hatrlatan Aksoy, bu kapsamda iverenin ek istihdam salamas durumunda alaca içilerin vergi ve SGK primlerinin devlet tarafndan ödeneceini sözlerine ekledi.

YATIRIMLARA ÖNCÜLÜK ETMENZ

Aksoy, konumasn öyle sürdürdü: Benim özellikle Diyarbakr kökenli darda i yapan i adamlarmzdan beklentim ve talebim, kentteki bu yatrmlara öncülük etmesidir. Sizler araclyla burada olamayan i adamlarmza da çarmz buradan yapmak istiyorum. Sadece Diyarbakr kökenli olanlar deil, herkesi kente yatrm yapmaya davet ediyoruz.

DYARBAKIR AVANTAJLI BÖLGE

adam Nihat Özdemir de toplantda i adamlarnn bölgede yatrm yaptklar zaman ne gibi avantajlar olacann aktarldn ifade ederek, Diyarbakrn önümüzdeki günlerde bu yatrm hamlesinden önemli bir pay alacan ve en büyük sorunlardan biri olan istihdam sorununu da bu ekilde çözülebileceini belirtti. Özdemir, Diyarbakr bütün Dou ve Güneydou Bölgesinin merkezi bir yeridir. ran, Irak ve Suriyeyi de düündüümüz zaman, yine merkez bölgelerden biridir, her yere balants var. Yalnz Diyarbakrl i adamnn burada yatrm yapmas söz konusu deil Bence bütün Türkiyedeki büyük yatrmc gruplarn da bundan sonra eer yatrm yapacaklarsa bu cazibe merkezi projesi içerisinde Diyarbakr düünmelerinin önemli derecede kendilerine büyük fayda getireceine inanyorum. dedi.

SZLN çÖZÜLMES çN

Toplant sonras açklama yapan Altnda irketler Grubunun Yönetim Kurulu Bakan Selahattin Altnda, Diyarbakrn temel sorunlarndan birinin isizlik olduunu ifade ederek, Devletin yatrma dair iadamlarna salad imkanlar, bizler ve bölge açsndan büyük önem tamaktadr. Yeni yatrmlar, yan projeler, istihdam demektir, isizliin giderilmesi demektir. nanyorum ki, bölgemizde, ilimizde önümüzdeki zaman dilimi içerisinde, sosyo-ekonomik anlamda büyük deiimler ve kalknma yaanacaktr. Bizim Diyarbakra dair yeni yatrm anlamnda hazrlanan projelerimiz var. Onlar hayata geçirmek istiyoruz. ehir genç bir nüfusa sahip. stihdamnn salanmas için, üretime dayal iletmelerin varlk göstermesi gerekir. dedi.

Diyarbakrn 6. bölgede yer almas noktasnda i adamlarna, yatrmcya büyük avantajlar saladn da ifade eden Altnda, Cazibe merkezleri projesinin özellikle fabrikalarn kurulmas, üretime amaçl yatrmlarn yaplmas yönünde ciddi imkanlar saladn sözlerine ekledi.

BR MLYAR LRALIK KAYNAK

Cazibe merkezi programnn önemine vurgu yapan ve maddi kaynan artrlmasn isteyen Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, Hükümet Diyarbakra getirdii bu cazibe merkezinde 23 ille beraber bir milyar üzerinde kaynak ayrdn belirtti. Bir milyar TLlik kayna artrmalarn istiyoruz. diye belirtti.

FABRKA AçMA DESTE

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar ise Bu program ile fabrika açmak isteyen, sanayi alannda bir yatrm yapmak isteyen destekleniyor. Alnacak makinalar faizsiz ve 2 yldan sonra geri ödemeleri balyor. Bu ödemelerin 4 yl içerisinde gerçeklemesi gerekiyor. Ham madde almak isteyen iletme kredisi alabilir. Yüzde 50 faizsiz, ancak ilk dönem sonunda taksitle ödeyebileceklerdir. Baktmz zaman bu program dhilinde bir fikri olan, üretim alannda yatrm yapmak isteyenlere iyi bir destek veriliyor. Bu program açld ve ilan edildii zaman gerek ehrimizde gerekse ehir dndaki hemerilerimizle bir toplant yapp bu program hakknda kendilerine bilgi verdik. Bugün de baka illerde yaayan Diyarbakrl i adamlarmzn çou zaten Türkiye kamuoyu tarafndan tannyor. Onlar da bugün bu programmza davetlidirler. Bu program hakknda onlara da bilgi verilecek. Amacmz ehir dndaki i adamlarmz, bu programmz görüp imkn ve projelerini burada deerlendirsinler. dedi.

çKALEY GEZDLER

Toplant sonrasnda l Valisi Hüseyin Aksoy ve Diyarbakrl adamlar, tarihi çkaleye giderek incelemelerde bulundu. Vali Aksoy, çkalenin son aamas hakknda iadamlarna bilgi verirken, bir süre önce start verilen Hazreti Süleyman Cami ve Sur çevresindeki, çevre düzenlemesiyle ilgili olarakta, yetkililerden bilgi ald.

Ana Sayfaya Git