Yazıcıoğlu soruşturmasında üst düzey kamu görevlileri hakkında dava

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, üst düzey kamu görevlileri ile ilgili şikayetlerin arttığını belirterek, "En son buraya gelmeden önce rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin yaşamını yitirdiği kazada ihmali bulunan üst düzey kamu görevlileriyle ilgili kamu davası tarafımızdan açılmıştır" dedi.

Haberler 23.02.2019 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay Bakanl tarafndan Afyonkarahisarda bir termal otelde, 2018 yl deerlendirme toplants düzenlendi. Toplantya, Yargtay Bakan smail Rütü Ciritin yan sra, Adalet Bakan Yardmcs Cengiz Öner, Yargtay Cumhuriyet Basavcs Mehmet Akarca, Hkimler ve Savclar Kurulu (HSK) Bakanvekili Mehmet Ylmaz, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, l Emniyet Müdürü Gürsel Yldz, hakim ve savclar katld.

Yargtayn çalmalarn anlatan sinevizyon gösterisinin ardnda konuan Mehmet Akarca, 2018 ylnda üst düzey kamu görevlileri hakknda açlan soruturma ve davalar hakknda bilgi verdi. Bu dönemde Büyük Birlik Partisinin (BBP) merhum Genel Bakan Muhsin Yazcolu ve beraberindekilerin ölümüne ilikin ihmali bulunan üst düzey kamu görevlileri hakknda da kamu davas açldn kaydeden Akarca, Üst düzey kamu görevlilerinin suç ilemeleri halinde soruturma yapma ve haklarnda kamu davas açma görevi basavclmzca yerine getirilmekte. Maalesef bu dönemlerde özellikle üst düzey kamu görevlileri ile ilgili ikayetlerin arttn müahede etmekteyiz. Bu kapsamda 2018 ylnda basavclmzda derdest bulunan 119 dosyann 114ü karara balanm. Karara balanan 54ü hakknda ileme konulmama, 43ü hakknda düme karar, 11i hakknda görevsizlik karar, 3 dosyaya birletirme karar verilmi. Soruturmas yaplan 3 üst düzey kamu görevlisi hakknda iddianame hazrlanarak ilgili ceza dairesine dava açlmtr. En son buraya gelmeden önce rahmetli Muhsin Yazcolu ve beraberindekilerin yaaman yitirdii kazayla ilgili ihmali bulunan üst düzey kamu görevlileriyle ilgili kamu davas tarafmzdan açlmtr diye konutu.

4 PART LE LGL KAPATMA DAVASI

Yasaya aykr eylem ve ilem içerisinde olan 4 partinin tespit edilerek kapatma davas açldna dikkati çeken Akarca, öyle konutu:

Siyasi partilerin kurulu aamasnda ve faaliyetleri srasnda yasaya aykr eylem ve ilemleri tespiti halinde soruturma yaplmakta, gerek gördüümüz takdirde Anayasa Mahkemesine kapatma davas açmaktayz. u anda anayasa ve kanunlara aykr faaliyetleri olduu tespit edilen ve programlar itibari ile yasaya aykrlk olduunu tespit ettiimiz 4 siyasi parti hakknda Anayasa Mahkemesine kapatma davas açm bulunmaktayz. Bunlar Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi, Kürdistan Sosyalist Partisi, Kürdistan Özgürlük Partisi ve Kürdistan Komünist Partisidir.

YARGIYA OLAN GÜVEN ARTTI

Yargtay Bakan smail Rütü Cirit ise yargya güvenin iyi bir noktada olduunu söyledi. Özverili gayretlerine ramen yargya güvenin tartldn kaydeden Cirit, Yargya güven piyasada veya toplumda ya da kamuoyunda bilindii gibi çok da yerlerde deil. En son Kadir Has üniversitesinin yapt aratrma raporuna göre yargya güven oldukça iyi bir yerde. Dier kurulularla neredeyse denk bir yerde. Bu da tabi ki 2013 ylndan sonra yaplan faaliyetler sonucu ortaya çkt dedi.

Ana Sayfaya Git