Yazılı mecradan dijital kulvara!

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran "Eğitimi önemsiyoruz, çünkü sektör yazılı mecradan hızlı bir şekilde artık dijital mecraya kayıyor"

Haberler 25.06.2021 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR/MARDN - Mardin ve rnakta Basn letmelerinde Bilgi Güvenlii ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Eitimi kapsamnda 2 günlük eitimi tamamlayan yerel basnda çalan gazetecilere sertifika verildi.

Özel bir otelin toplant salonunda gerçekleen törene; Vali Mahmut Demirtan yan sra, Basn lan Kurumu Genel Müdürü Rdvan Duran, Dicle Kalknma Ajans Genel Sekreteri Ahmet Alanl, Basn lan Kurumu nsan Kaynaklar Müdürü Engin Öztürk, BK Diyarbakr Bölge Müdürü Osman Baemez, BK Mardin Temsilcisi Adnan Günbegi, Uzay-Haber ve Söz Yayn Grubu Yönetim Kurulu Bakanvekili Süheyl Erkan Altnda, Gazetemizin Genel Yayn Yönetmeni Ömer Büyüktimur ile eitmen ve kursiyerler katld.

Vali Mahmut Demirta, Basn lan Kurumu (BK) ve Dicle Kalknma Ajans (DKA) tarafndan düzenlenen eitimin ardndan bir otelde gerçekletirilen sertifika töreninde yapt konumada, kamu adna gerçekleri aratrma ve doru haberlerle kamuoyunu aydnlatma görevini laykyla yerine getiren basn çalanlarnn her türlü takdiri hak ettiini söyledi.

Haberin, bilginin, görüntünün bir noktadan bir noktaya saniyeler içinde transfer edildii, hzn her eyin önüne geçtii zamanlarn yaandn aktaran Demirta, ülkelerin teknolojinin geldii bu noktada devlet kurumlarn dahi daha seri hizmet verebilmek adna dijital mecralara, mobil uygulamalara tadn belirterek, Bunlarn ileride izleyeceimiz filmin fragman olduunu, yakn gelecekte yapay zeka bata olmak üzere pek çok bilimsel ve teknolojik gelimeye tank olacamz ise artk hepimiz biliyoruz. te iç içe giren bilim, teknoloji ve internet labirentinde, doru ve gerçek bilgiye eriim ve eriilen bilginin güvenliinin salanmas da ciddi önem arz ediyor. dedi.

Demirta, bu noktada siber güvenlik ad verilen güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde salanmasnn, bilgi ve veri güvenlii açsndan büyük önem tadn bildirerek, u deerlendirmede bulundu:

Siber dünyann risk, tehdit ve güvenlik açklarna kar sürekli teyakkuzda, hackerler, siber aktivistlere ve yabanc istihbarat kurumlarnn siber saldrlarna kar uyank olmamz icap ediyor. Bilgi çann en önemli güvenlik gereksinimi olan siber güvenlii, kamu ve özel sektör tüm kurumlarmzda olduu gibi, basn iletmelerimizde de mutlak surette salamamz gerekiyor.

Eitim programnn basn sektöründe faaliyet gösteren kurumlara siber güvenlik alannda yetkinliklerinin arttrlmasnda önemli katklar sunacan aktaran Demirta, eitimlerle basn iletmelerinin hizmet kalitesinin artmasna katk salayacan, kurumsal kapasitenin katlanmasn ve bunun doru kullanmna imkan tanyacan anlatt.

- Alg operasyonlarnn yapld bu mecralarda farkl tehlikeler de var

BK Genel Müdürü Rdvan Duran da medeniyetin doduu corafyann artk huzura kavutuunu ve herkesin gönül rahatlyla bölgeyi gelip gezebildiini, bunda medyann da önemli katklar olduunu kaydetti.

Özellikle dijitallemenin gelimesiyle habercilikte hzn önemine dikkati çeken Duran, bunun beraberinde birtakm sorunlar da getirdiini aktard.

Teknoloji ve tecrübenin bir araya gelmesinin önemini vurgulayan Duran, bir saat içerisinde internet sitesi kurup haber yaymaya balanabileceini belirterek, öyle dedi:

Sosyal medya mecralarn bu iin içine katmyorum bile. Alg operasyonlarn çok rahat yaplabildii, yalan bilginin doru bilginin önüne geçtii ve maalesef yalan bilginin doru bilgiden daha fazla deer gördüü bir mecra ile kar karyayz. Biz BK olarak istiyoruz ki siz partnerlerimiz kendi internet sitelerini gelitirsinler. Dolaysyla bu konunun gelitirilmesine katk salamak istiyoruz. Özellikle siber güvenlii tercih ettik, çünkü alg operasyonlarnn yapld bu mecralarda farkl tehlikeler de var. ABD veya sveçte yaand. Bir müddet çok büyük önemli gazeteler yayn yapamadlar. Bu unu gösteriyor, dünyann en teknolojisi iyi ülkelerde bile siber güvenlik bir sorun. Bu alanda da kendinizi konumlamay, alg operasyonlarna kapal olmay ama her eyden önce dijital güvenlie kapal olmay sizlere anlatalm istedik.

- Yazl mecradan hzl bir ekilde artk dijital mecraya kayyor

Duran, çok önemsedikleri yerel medya ile 30dan fazla ehirde bir araya geldiklerini, internet üzerinden de baz eitim programlar düzenlediklerini ifade ederek, Eitimi önemsiyoruz, çünkü sektör yazl mecradan hzl bir ekilde artk dijital mecraya kayyor. Reklam paylarna da baktnzda bunlar görüyorsunuz. Bizdeki hzl gerilemenin karsnda internet medyasnda inanlmaz bir reklam portföyünde art var. Bu internet sitesini pekala biz de yapabiliriz. sözlerine yer verdi.

Cumhurbakan Erdoann NATO zirvesinde ABD Bakan Biden ile diyalounu anmsatan Duran, unlar belirtti:

Cumhurbakanmz da malum pandemi selam olan yumruk selamn o elini uzatnca yumruuna dokunuyor ve o arada kalkarken bir görüntü yakalyorlar. Sanki Cumhurbakanmz, Bidenn elini öpüyormu gibi bir görüntü. Bat, daha çok ABD medyas bunu bu ekilde ve çok farkl bir haberde fotoraf kullanyor. Yani fotorafla haberin aslnda bir alakas yok ama ne acdr ki bizde de baz medya kurulular bu haberi bu ekilde kulland. Halbuki ABD lideri Cumhurbakanmzn yanna kadar yürüdü. Cumhurbakanmza deer verdi ve Türkiyeye deer verdii bir alg ve gerçeklik varken tam tersine kendi ülkesinin liderini aalayan bir tarzda balk atan maalesef gazetemiz ve internet medyamz oldu. çok üzücü. Kendi ülkesini, liderini sahiplenmeyen, onu tahkir edecek görüntüler. çeride muhalefettir, farkl birtakm siyasi alglardr bunlar tartlabilir. Tabii yine de bu türde ahlaksz, bu görüntüden bahsetmiyorum ama siyasetin doasnda var bu. Kendi ülkesinin liderini, itibarn darda zedelemeye dönük bir faaliyet yapan kusura bakmasn bu ülkeden deildir.

DKA Genel Sekreteri Ahmet Alanl da özellikle medyann da dijital ortama tand çada eitimin faydasna vurgu yapt. BK Diyarbakr ve bal iller ube Müdürü Osman Baemezin konumasnn ardndan 25 gazeteciye sertifika verildi.

Törenden sonra BK Genel Müdürü Duran, bölgedeki 7 ilin medya temsilcileriyle bir araya gelerek sorun, talep ve görülerini dinledi.

Ana Sayfaya Git