Yeni anayasada islamı ölçü!

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Yeni anayasa toplumsal mutabakat metni olmalı Kocaeli'de STK temsilcileriyle bir araya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "İslami hassasiyeti olanlar, bu meseleyi kendine dert edinenler, nasıl bir anayasa istedikleri konusunda seslerini yükseltmelidirler." dedi.

Haberler 21.08.2021 - 04:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sivil toplum ile iletiim ve diyalogu artrmak, ülke sorunlar konusunda fikir alveriinde bulunmak amacyla toplumun deiik kesimlerini temsil eden Kocaelideki STK temsilcileriyle akam yemeinde buluan Yapcolu, önemli mesajlar verdi.

Müminlerin ilerinin kendi aralarnda istiare ile olduuna ve ülkenin her yerinde memleketin meselelerine duyarl kesimlerle görüüp istiare etmeyi vazife bildiklerine vurgu yapan Yapcolu, ölçülerinin slam olduunu belirtti.

Yapcolu, slam bizim için kardeliin de ölçüsüdür. Müminler ancak kardetirler. Müminin mümine nispeti ve müminle ilikisi ancak kardeliktir. Biz de parti, mezhep, merep gözetmeksizin bütün müminleri kardelerimiz olarak biliyoruz. Kardelerimiz ile bir araya gelmeyi kendimize vazife olarak biliyoruz. dedi.

TAMAMEN SVL VE ADL BR ANAYASA YAPILMALI

Yeni anayasa çalmalar hakknda deerlendirmelerde bulunan Yapcolu, Siz sivil toplum kurulularnn temsilcileri ile yaptmz bu istiareyi on binlerle istiare olarak kabul ediyoruz. Memleket meseleleriyle ilgili sizlerin düüncelerini almak, bunlar deerlendirmek, kendimiz için bir zenginlik, bir frsat olarak görüyoruz. Daha önceki bulumamzda demitim ki Biz on yldr diyoruz ki mutlaka yeni, tamamen sivil ve adil bir anayasa yaplmaldr. Bu Türkiyenin ihtiyacdr. Yakn geçmite Cumhurbakannn bir açklamas oldu, yeni bir anayasa için Artk bunun zaman geldi dedi. Naslsa Cumhurbakan, yeni bir anayasa yaplmas gerektiini dillendirdi; artk bu i olur, kendi mecrasnda yürür diye rehavete kaplrsak bu i olmayabilir. Bu yüzden tabandan bir talebin yükselmesi lazm. ifadelerine yer verdi.

YEN ANAYASA LE LGL EN YOUN çABAYI SARF EDEN PARTYZ

Yapcolu, konumasn öyle sürdürdü:

slami hassasiyeti olan, bu meseleyi kendine dert edinen insanlarn nasl bir anayasa istedikleri konusunda biraz ses çkarmas gerekir. Biraz talepkr olmas gerekir. Bu i sadece Ankaraya braklsa, iktidaryla, muhalefetiyle sadece siyasi partilere braklsa çok uzun sürer. 10 yl akn bir süredir neredeyse bütün siyasi partiler yeni bir anayasa olmas gerektii konusunda ittifak ettikleri halde yeni bir anayasa yapamyorlar. çünkü anlaamyorlar. çünkü her birisinin talepleri farkldr. Arada bir gündeme geliyor, bir müddet scakln koruyor sonra rafa kalkyor. Yeni anayasa ile ilgili talep oluturma gezisi olarak isimlendirdiimiz istiare ziyaretlerini çok yaptk. Sadece Kocaeliye gelmedik. Farkl farkl bölgelerde, memleketin farkl köelerinde bu ziyaretlerimizi yaptk. Sivil toplum kurulularyla, sizin gibi deerli kardelerimizle bir araya geldik. Onlara dedik ki Bir talep yükseltin. Basn ile bir araya geldik. Oralarda bunlar dile getirdik. Siyasi partilerle bir araya geldik. Onlarla görülerimizi paylatk. Sayn Cumhurbakann ziyaret ettik, dile getirdiklerimizin yazl halini dosya eklinde takdim ettik. Muhalefet partilerini gezdik. Anayasa ile ilgili farkl farkl taleplerimiz var ama bütün bunlarn konuulabilmesi için öncelikle siyaset kurumunun bir araya gelip anayasay konumas gerekir dedik. Yeni anayasa ile ilgili siyasi partileri, sivil toplumu ziyaret ve basnda gündem etme anlamnda en youn çabay sarf eden bir parti olduk.

YEN ANAYASA TOPLUMSAL BR MUTABAKAT METN OLMALI

Yapcolu, Yeni bir anayasa eer toplumsal bir mutabakat metni olacak ise bunun toplumun farkl kesimleri tarafndan tartlmas gerekir. Fakat görünen o ki her parti veya bazen birkaç parti bir araya gelerek kendilerine göre Anayasann nasl deimesi gerekir? konusunda bir fikir, bir metin ortaya koydular ama o metin henüz kamuoyuna da yansm deil. Dolaysyla biz u anda ne muhalefetin ne de iktidarn nasl bir anayasa istediini, anayasada nasl bir deiiklik ön gördüklerini tam olarak bilmiyoruz. Bu defa anayasa deitirilirse, sivil bir anayasa yaplrsa ve bu anayasada slami hassasiyete sahip insanlarn talepleri, beklentileri karlanmazsa çok uzun yllar yeni bir anayasay biz unutalm. çünkü bunu talep ettiimizde muhtemeldir ki bize öyle diyecekler; Yeni anayasa yapldnda siz neredeydiniz? Ya da Biz anayasay daha yeni deitirdik kardeim, bu anayasa bir yönetmenlik deil ki 3-5 ylda bir deitirelim. Böyle bir ey ile karlayacaz. eklinde konutu.

BAZEN SYASETN ANKARADAK GÜNDEMYLE SOKAKTAK GÜNDEM FARKLILAABLYOR

Memleketin konuulmas gereken pek çok meselesinin olduunu aktaran Yapcolu, Siyasetin gündemi çok hzl deiiyor. Bazen siyasetin Ankaradaki gündemiyle sokaktaki gündem farkllaabiliyor. Ama aa yukar memleketin gündemi olan birkaç tane mesele vardr. Bunlarn hal çareleriyle ilgili istedik ki buradaki kardelerimizin önerileri, görüleri veya eletirileri neyse onlar biz dinleyelim. Bir balmz da budur. Siyasetin bir manas da udur; nas ile yani kesin kurallar ile belirlenmi alanlarn dndaki konularda ileri milletin, ümmetin maslahatna göre yürütmektir. Nedir bizim maslahatmz, nerededir? Onu birlikte müzakere edelim istiyoruz. Bizim ölçümüz slamdr. slami hassasiyetimiz vardr. Buradaki bütün kardelerimizin ortak noktas budur. Her birimiz memleketin farkl köesinden gelen, isimleri farkl, farkl ailelere mensup hatta farkl partilere oy veren insanlar olabiliriz ama hepimiz ayn kbleye dönüyoruz. Hepimiz ayn Allaha iman etmiiz. Hepimiz farz oruçlar Ramazan aynda tutuyoruz. Bizim inancmzn bizden istedii veya bizde olmasn istedii baz özellikler var. Mesela bir tanesi müminlerden bahsederken Ayet-i Kerimede Onlarn ileri aralarnda istiare iledir. buyrulur. Bir dier Ayet-i Kerimede lerde onlarla istiare et emri vardr. Bu emirler gerei biz de buradaki kardelerimiz ile istiare edelim istedik. Biz istiaremizi elbette parti içerisinde kardelerimizle ediyoruz. Ama biraz önce söylediim gibi kardeliimizin ölçüsünü slam koymusa biz o ölçüyü deitirme hakkn ve haddini kendimizde görmüyoruz. Bütün müminler bizim kardeimizdir. Biz bütün kardelerimizle istiare etmeyi bir vazife olarak biliyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git