Yeni bir dönemin kapılarını açıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen yerli Kovid-19 aşısıyla Türkiye'de artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığını belirterek, aşının adının "TURKOVAC" olduğunu açıkladı.

Haberler 23.06.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, yerli Kovid-19 asnn üçüncü faznn ilk doz uygulamasna, video konferans ile katld.

Burada konuan Erdoan, Türkiyede gelitirilen yerli alardan, üçüncü faza geçen bu ilk çalmann hayrl olmasn diledi.

Erciyes Üniversitesi ile Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl tarafndan gelitirilen ann, hali hazrda Türkiyede en ileri düzeye ulam çalma olduunu anlatan Erdoan, ilk yerli ann bu seviyeye gelmesinde emei geçen bilim insanlarna teekkür etti.

Dier a çalmalarn yürüten bilim insanlarnn çalmalarnn da en ksa sürede neticelenmesini dileyen Erdoan, Üçüncü faznn ilk uygulamas gerçekletirilen bu amzla birlikte Türkiye artk bu hususta yeni bir dönemin kaplarn aralamaktadr. dedi.

Salgnla mücadelede dünyada bilinen en etkili ve yaygn aracn alar olduunu hatrlatan Erdoan, Türkiyenin çin ve Almanya bata olmak üzere somut neticeye ulaan tüm alarn tedariki ve uygulamasnda oldukça ileri bir düzeyde olduunun altn çizdi.

nallah birkaç hafta içinde ülkemizdeki 18 ya üzeri nüfusun tamamn alama kapsamna alm olacaz. ifadelerini kullanan Erdoan, salgnla mücadelede ve alamada mesafe kat ettikçe kstlamalar da birer birer kaldrp azalttklarn aktard.

Cumhurbakan Erdoan, haziran ay bayla pek çok alanda millete rahat nefes aldracak açlmlar balattklarn, dün de Kabine Toplantsnn ardndan, temmuz ay ile birlikte sokaa çkma kstlamalar bata olmak üzere pek çok konuya ilikin müjdeleri paylatklarn söyledi.

SON DÖNEMECE GRM BULUNUYORUZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, dardan temin edilen alar önemli bulduunu, ancak asl olann Türkiyenin kendi asn üretmesi olduunu dile getirdi.

Salgnn ne kadar süreceinin, ne kadar mutasyon geçireceinin belirsiz olduunun altn çizen Erdoan, unlar kaydetti:

Ülkemizi salgn cenderesinden bir an önce kurtarmak, milletimizin saln ve refahn güvence altna almak için kendi amza sahip olmamz kritik öneme sahiptir. Üçüncü faza geçilen bu çalmayla artk kendi amza sahip olma konusunda son dönemece girmi bulunuyoruz. Bu aamann da öngörülen sürede tamamlanarak, amzn seri üretimine ve yaygn kullanmna geçilmesini temenni ediyorum. Vatandalarmz bir an önce alarn olarak, kendilerini ve sevdiklerini bu musibetten koruma hususunda sorumluluklarn yerine getirmeye davet ediyorum. Bir kez daha bu çalmann hayrl olmasn diliyor, bilim insanlarmza ve üçüncü faz uygulamalarna katlacak vatandalarmza teekkür ediyorum.

Cumhurbakan Erdoan, yerli Kovid-19 asnn adnn TURKOVAC olduunu açklad.

YAYGIN KULLANIMINA GEçLM OLACAK

Salk Bakan Fahrettin Koca da bugün önemli bir ana tanklk ettiklerine dikkati çekti.

Yerli a çalmalarna, virüsün izole edilmesiyle balandn hatrlatan Koca, Devamnda, Erciyes Üniversitesinden Aykut Özdarendeli hocamzn laboratuvarnda a çalmas balam oldu. Bu a çalmasyla, Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl (TÜSEB) ile birlikte ay gelitiren ve destekleyen bir noktada, bu süreç bugüne geldi. diye konutu.

Koca, Faz-1 ve Faz-2 çalmalarnda yerli ann güvenilirlii ve etkili immün yantnn görüldüüne iaret ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Bugün ise artk Faz-3 safhasna gelen, formülasyon olarak bundan sonra deimeyecek olan, son safhasna gelen bir amz artk var. Bu, milletimizin gururu, bu gurur milletimize ait. Bundan sonraki safhada, Faz-3 döneminde gönüllülere yaplp etkinliini görmü olacaz. Bugün ilk gönüllümüze huzurlarnzda ay yapm olacaz. Faz-3 safhasna gelen ann özellikle etkinliini görmek istiyoruz ve devamnda yaygn kullanma geçilmi olacak.

TÜRKYE Y BR ALTYAPIYA SAHP

Ann Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal da böyle bir ann gelimesine katk sunmaktan gurur duyduklarn ifade ederek, bu ay iyi bir yaynla dünya tbbna kazandracaklarn dile getirdi.

Ay gelitirenlerden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, ann geliiminde, 2013te Türkiyenin yapt yatrmn meyvelerini topladklarn belirterek, Türkiyenin sadece bu dönemde deil, gelecekte ortaya çkabilecek hastalklar açsndan da çok iyi bir deneyim ve altyapya sahip olduunu vurgulad.

TÜSEB Bakan Prof. Dr. Erhan Akdoan da yerli aya gerekli destekleri tam bir e güdüm içerisinde verdiklerinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git