Yeni bir pik olabilir

Toplumsal bağışıklık için en az 70 milyonun iki doz aşı yapması gerektiğini belirten TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, tedbirlerin kaldırılması sonrası yaşanan rehavetin yeni bir piki tetikleyebileceği uyarısı yaptı.

Haberler 12.07.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn açklad verilere göre, Türkiyede 37 milyon 558 kiiye birinci doz, 16 milyon 931 bin 649 kiiye ise ikinci doz a yapld. Ayn verilere göre en az alama bölge kentlerinde yapld. Ardahan 67 bin 766, Dersim 78 bin, Siirt 78 bin 793, Idr 82 bin ve Bitlis 96 bin 361 a saysyla en az ann yapld kentlerden. stanbul 10 milyon 405 bin 27, Ankara ise 4 milyon 718 bin 523 ayla listenin banda yer alyor. Bölgenin en büyük kentlerinden Diyarbakrda ise bu say 568 bin 776.

BÖLGEDE AI TEREDDÜTÜ

Alamada bölgeler aras eitsizlie dikkati çeken Türk Tabipleri Birlii (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, bölge kentlerinde aya dair tereddüt yaandn kaydetti. Bulut, yaanan tereddütün nedenini öyle açklad: Aya ulaamamaktan ya da anadilde salk hizmetinin olmamasndan kaynaklanyor olabilir. Ama artk mobil üniteler kuruldu. Yurttalar nerede ulaabiliyorsa, ilk ulatklar yerde muhakkak alarn olsunlar. Alama, Türkiyedeki salgn krizini amamz salayacaktr. TTB olarak biz hep tereddütte olma a ol, salkl ol diyoruz.

ANADLDE SALIK HZMET

Anadilde salk hizmetinin önemine deinen Bulut, Salk Bakanl, salgnlarla ilgili ngilizce yapt bir kampanyay neden Kürtçe ya da Arapça yapmasn? Bu ülkede baka diller konuan yurttalar da var. Özellikle Kürt illerinde yaayan yurttalar hikayelerini Türkçe anlatamyor. Hekimliin en önemli ritüellerinden biridir; Önce hastann hikayesini anlar sonra fiziki muayene yapar. Bölge illerinden baka dillerde de broürlerin aslmas gerekiyor. Bu konuda bakanlk yardm isterse TTB olarak yardm yapabiliriz. Bu konuda tüm meslektalarmz yardma hazr diye belirtti.

EN AZ YÜZDE 70 AILANMALI

Ülke genelindeki alama oranna da deinen Bulut, rakamn toplumsal bakln elde edilmesi için gerekli olan yüzde 70i karlamadn ifade etti. Bulut, kinci doz a yapan kii says 16 milyon. Bu 16 milyonun tamam baklk kazanm olmuyor. Alarn koruyuculuklar yüzde 92, 95, 82. Farkl alar var. Salk Bakanl bu verileri effaf paylarsa eer biz de rakamlar hesaplayarak, baklk kazanan kii saysn tespit edebiliriz. En az toplumun 70 milyonu a olmal ki toplumsal bakla erielim diye kaydetti.

YEN PK UYARISI

Temmuz aynda pandemi nedeniyle alnan tedbirlerin kaldrldna dikkati çeken Bulut, Yaz aylarnda olduumuz için turizm ve ekonomik kaygyla yaplan bir açlma dönemi oldu. Bu açlma sonbaharda tekrar yeni bir piki tetikleyebilir. Yurttalarn hala maske, mesafe ve hijyene dikkat etmesi gerekiyor. Ama en önemlisi a tereddütü yaamamal. Alarn yan etkileri abartlan ve özellikle sosyal medyada gezen bilgilere aldrmasnlar. çünkü Kovid-19 öldürücü bir hastalk. çok zarar veriyor. leride Kovid-19u geçirdikten sonra hangi hasarlarn kalacan yllar içerisinde göreceiz. Böbrek, kalp ve dier organlarda hasar brakp brakmad gibi durumlar yllar içerisinde görebileceiz. Bu nedenle böyle bir risk almaktansa a olmalar ve a olduktan sonra da kurumdan ilk 30 dakika ayrlmamalar yeterli olacaktr. Kolda ar olmas ya da biraz atein olmas gibi yan etkiler beklenen yan etkilerdir diye konutu.

KÜRESEL çÖZÜM

Birinci ve ikinci doz SinoVac as yapan kiilerin mutlaka üçüncü doz ay da yaptrmalar gerektiini vurgulayan Bulut, çünkü Delta varyantnda özellikle SinoVac asnn koruyuculuk oran yüzde 20ye kadar düüyor. Dünya Salk Örgütü, a kullanm onay almalar için yüzde 50lik koruyuculuk oran belirledi. Delta varyant yüzde 60 daha bulac ve klinii ar seyrediyor. Bu nedenle de bir doz da yüzde 70in üstünde koruyuculuk salayabilen bir dier ann olmasnda yarar var. Milyonda 616, yani 10 binde 6 kiide yan etki görülüyor. Bunlar da öldürücü yan etkiler deil. Kliniklerde düzeltilebilir ya da önlem alnabilir yan etkiler. Yeter ki salk merkezinde 30 dakika kalsnlar. çünkü bir alerjik durum olduunda ona hemen müdahale etmek kolay. Onun dndaki yan etkiler için de doktorlaryla sk temas içinde bu konuyu aacaklarn, bak olarak hep birlikte maskesiz daha temiz bir dünyaya dou tüm ülkeler olarak gidelim diye belirtti.

Bulut, son olarak 49 ülkeye hiç a ulamadna iaret ederek, Ann tüm dünyaya yaylmasnda yarar var. Dar gelirli ülkelere de a gönderilmesi lazm. Böylece küresel bir sorunu küresel bir çözümle aabiliriz dedi.

Ana Sayfaya Git