Yeni konsept etkisini gösterdi

İçişleri Bakanlığı'nın terörle mücadelede başarıyla sürdürdüğü yeni konsepti, 2 ayda 39 teröristin ikna edilerek teslim olmasını sağladı. Çocukları PKK tarafından kaçırılan ailelerin yardım talebiyle başlayan süreç, polis ve jandarma ekiplerinin özel görüşmeleriyle sürüyor. Aileler çocuklarıyla sürekli temas kurarak teslim olmaları için ikna ediyor. 2017 yılında başlayan ikna çalışmalarında bugüne kadar 612 terörist ikna edilerek, teslim oldu.

Haberler 21.02.2020 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terörle mücadelede yeni konsept, etkisini gösterdi. Bu konsept terör örgütü tarafndan kandrlan teröristlerin aileleri polis ve jandarmayla temas kurarak, çocuklarnn teslim olmas için ikna edilmesini salyor. Yeni konseptle teslim olanlarn says her geçen gün artarken, 2 ayda 39 terör örgütü üyesinin örgütten kaçarak güvenlik güçlerine teslim olduu örenildi.

kna çalmalarnda 2017 ylndan bugüne kadar toplamda 612 teröristin teslim olduu örenildi. Yeni konseptin her yl etkisini artrd teslim olan terörist saylarndan ortaya çkt. 2017 ylnda 135, 2018 ylnda 165, 2019 ylnda 273, 2020 ylnn ilk iki aynda 39 terörist ikna çalmalaryla teslim oldu.

20 YIL ÖNCE ÖRGÜTE KATILAN TERÖRST DE TESLM OLDU

Ailelerinin desteiyle, ikna edilerek dün teslim olan 2 teröristten H.K.nn 20 yl, ç.O.nun ise 16 yl önce örgüte katld belirlendi. Örgütte uzun süre kalan teröristlerin de teslim olanlar arasnda yer almas, terör örgütünün propagandalarnn etkisini kaybettiini ortaya koydu. 20 yl önce terör örgütüne katlan H.K. Jandarmann ikna çalmas ve MTin destek verdii operasyonla anlurfa l Jandarma Komutanlna teslim oldu. H.K. yurt dndan örgüte katldn söyleyerek, Teslim olmak en dorusuydu, kimse gençliini örgüte vermesin dedi. Van istihbarat ve TEM ube müdürlüklerince yaplan ikna çalma sonucu, 2004 ylnda örgüte katlan ç.O., rnak Silopi Habur Kara Hudut Kapsna gelerek güvenlik güçlerine teslim oldu. Teröristlerin teslim olmasnda ayrca çileri Bakan Süleyman Soylunun açklad, dalara atlan, teröristlerin annelerin mektuplar ve teslim olma çarlarn içeren broürlerinin de etkili olduu belirtildi.

ANNELERN NÖBETNE DE KATKI SALADI

Öte yandan yeni konsepteki çalmalar, Diyarbakr Anneleri olarak anlan, çocuklar kandrlarak terör örgütüne katlm ailelerin mücadelesine de katk salad. 3 Eylül 2019 tarihinden bugüne Diyarbakr HDP l binas önünde, çocuklarnn fotoraflar ile oturma eylemi yapan annelerin çarlar sonucu güvenlik güçlerine teslim olan 8 terör örgütü üyesi, aileleriyle buluturuldu. Teslim olan terörist saysndaki art, örgütünün bask ve tehditlerinin de etkisiz kaldn gösterdi.

çOCUKLUUM GENçLM GTT

14 yanda kandrlarak, Irakn kuzeyinde, terör örgütüne katlan bir genç, 4,5 yl sonra teröristlerden kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu. Genç, Ailemi dinlemedim, çocukluum, gençliim gitti dedi.

BUNLAR çN BURADA KALACAIMA ALEM çN ÖLÜRÜM DEDM, KAçTIM

Aileleriyle konumaya, görümeye izin vermediklerini kaydeden genç, Ailemi görmeye, konumaya izin yoktu. Ben de bunlar için burada kalacama ailemin yolunda ölürüm. Gelme karar aldm, kaçtm. ki arkada daha örgütledim. Biri gelemedi, dier arkadamla kaçtm ifadelerini kulland.

GTMESNLER, HAYATLARINI YAKARLAR

Gençlerin, örgüte katldktan sonra pimanlk duyduklarn ifade eden genç, Oraya gidene kadar baka bir psikoloji, orada pimanlk. Gitmesinler, hayatlarn yakarlar. Her ey televizyondan gözüktüü gibi deil. Bilmiyorlarsa aratrsnlar, yalan olduunu anlarlar, gitmezler. Bir ie girip normal bir insan gibi bir hayat yaamak istiyorum, birinin hayatn almak olmadan. Aile kurmak, dükkanm olmasn istiyorum. Döndükten sonra birçok duygu yayorsun. Orada her ey yasak, sadece savayorsun. Buraya geldikten sonra her ey artk özgür. Aileni görüyorsun, dolaabiliyorsun. Gidip gezebiliyorsun. Heyecan, mutluluk, duygusallk var. En çok mutluluk özgürlük diye konutu.

BANA ASLA TERÖRST BABASI GB DAVRANMADILAR

Teslim olan gencin babas ise yaad mutluluu Sanki hayata yeniden gelmiim, olum yeniden domu gibi hissediyorum sözleriyle anlatt. TEM polislerinin verdii destei ve oluna kavutuu ilk anlarda kucaklamalarna izin verilmesini hiç unutamadn söyleyen baba, Bana asla bir terörist babas gibi davranmadlar dedi. Oluna kavutuu için gülümsemesi yüzünden eksilmeyen baba, unlar söyledi:

çocuk küçüktü, 14 yandayd. Örgüte katlacana dair en ufak bir üphem olsayd, kendi önlemimi alrdm. Ama en ufak bir üphem olmaynca, haberim olmad. Aradan birkaç gün geçti. Bulunamaynca kayp ilan verdim. Memur arkadalar dedi ki; bilgi alrsak haber veririz. 3 yl boyunca hiç balant kurmad. Bir gün telefon geldi, yabanc numara olduunu görünce, babalk derler ya, bir de evlat çok tatl. Acaba olum olabilir mi diye telefonu heyecanla açtm. Baba demesi, ben o anda tutuldum. 4 sene sonra ilk kez olumun sesini duydum. Olum; Baba beni affedebilecek misin dedi. Bir babann olunu affetmemesi mümkün mü, tabi affediyorum seni dedim.

Ana Sayfaya Git