Yeni önlemler geliyor

Türkiye, kadına yönelik şiddetle mücadelede iç hukuka dayalı uygulamaların iyileşmesine odaklanacak

Haberler 22.03.2021 - 08:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve toplum deerlerini yozlatrc politik bir bask arac olarak kullanlmaya balanmas nedeniyle stanbul Sözlemesinden çekilme karar alan Türkiyenin, kadna yönelik iddetle mücadeleyi hiçbir taviz vermeden ayn kararllkla sürdürecei, iç hukuka dayal uygulamalar iyiletirmeye odaklanaca örenildi.

Türkiyede iddetin insanlk suçu olarak kabul edilmesi, bu konuda caydrc yaptrmlarn getirilmesine yönelik 2012de çkarlan 6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanun bata olmak üzere birçok yeni düzenleme yürürlüe konuldu. Ayrca kadnlarn, hayatn her alannda güçlenmesini salayan destek mekanizmalar hayata geçirildi.

Anayasann 10. maddesine, 2004te, Kadnlar ve erkekler eit haklara sahiptir. Devlet bu eitliin yaama geçmesini salamakla yükümlüdür. hükmü eklenirken, 2009da TBMMde Kadn-Erkek Frsat Eitlii Komisyonu kuruldu.

iddet maduru kadnlarn etkili ekilde korunabilmesi adna Elektronik Kelepçe Uygulamas hayata geçirildi, kadnlarn ve çocuklarn maruz kald iddet ile taciz eylemlerini engellemek adna KADES uygulamas tasarland. iddet Önleme ve zleme Merkezlerinin (ÖNM) 81 ilde yaygnlatrlmas saland.

Kadnlarn çocuklar ile birlikte ihtiyaçlarnn da karlanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri kadn konukevleri oluturuldu.

Kadnlarn ekonomik ve sosyal yaama katlmlarnn güçlendirilmesi, hak, frsat ve imkanlardan tam olarak yararlanmalarnn salanmas amacyla 2018-2023 yllarn kapsayan Kadnn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Plan hayata geçirildi. Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl ve ilgili kurumlarn i birliinde ilk defa 75 maddelik geni kapsaml bir plan olan Kadna Yönelik iddetle Mücadele Koordinasyon Plan da yürürlüe konuldu.

6284 SAYILI YASA KORUNACAK, DDETLE MÜCADELE TAVZ VERMEDEN SÜRDÜRÜLECEK

Edinilen bilgiye göre, stanbul Sözlemesini iç hukuka da uyarlayan 6284 sayl Kanun, sözlemenin feshedilmesinin ardndan ayn ekilde uygulanmaya devam edecek.

Ayrca Türkiye tarafndan 1985te onaylanan Kadna Kar Her Türlü Ayrmcln Ortadan Kaldrlmas Sözlemesi (CEDAW) da geçerliliini koruyacak. Baka bir ifadeyle kadna yönelik iddetle mücadele, hiçbir taviz verilmeden ayn kararllkla sürdürülecek.

KADINA YÖNELK DDETLE MÜCADELENN ETKNL ARTIRILACAK

Ayrca Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan 2 Mart 2021de açklanan nsan Haklar Eylem Plan kapsamnda da aile içi iddet ve kadna yönelik iddetle mücadeleyi güçlendirecek admlar uygulamaya alnacak.

Bu kapsamda, ee kar ilenen suçlarla ilgili cezay artran sebeplerin boanm ei de kapsayacak ekilde geniletilmesi, tek tarafl srarl takip fiillerinin ayr bir suç olarak düzenlenmesi, iddet maduru kadnlarn hak arama yollarn etkin ekilde kullanabilmeleri için Ceza Muhakemesi Kanununun 234üncü maddesi uyarnca avukat görevlendirilmesi imkannn getirilmesi gibi pek çok düzenleme hayata geçirilecek.

13 AB ÜLKES, SÖZLEMEY YÜRÜRLÜE SOKMADI VEYA çEKNCE KOYDU

Ksa ad stanbul Sözlemesi olan Kadnlara Yönelik iddet ve Ev çi iddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkndaki Avrupa Konseyi Sözlemesi, 45 Avrupa Konseyi ülkesi tarafndan imzalanrken, 34 üye ülkede farkl tarihlerde onaylanp yürürlüe girdi.

AB üyesi ülkelerden Bulgaristan, Macaristan, çekya, Letonya, Litvanya ve Slovakya sözlemeyi imzalamasna ramen yürürlüe koymad. Polonya, Temmuz 2020de sözlemenin ebeveyn haklarn ihlal ettii, çocuklara cinsiyet eitimini zorunlu klan maddelerin tepki çektiini, LGBT topluluunun kendi cinsiyet anlaylarn stanbul Sözlemesi üzerinden tüm kamuoyuna kabul ettirmeye çaltn öne sürerek, sözlemeden çekilmek için yasal süreci balatt.

Yunanistan, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Hrvatistan, sveç, Fransa ise sözlemeye çekince koydu. AB üyesi olmayan Ermenistan, Azerbaycan, Rusya, Lihtentayn, Moldova, Ukrayna ve ngilterede de stanbul Sözlemesi yürürlüe girmedi. Rusya ve Azerbaycan, stanbul Sözlemesini imzalamayan iki Avrupa Konseyi üyesi ülke oldu.

ALE VE TOPLUM DEERLERN YOZLATIRICI POLTK BASKI ARACI OLARAK KULLANILMAYA BALANDI

Türkiye, stanbul Sözlemesini, 11 Mays 2011de kadn haklarn iyiletirmek ve kadna yönelik iddetle mücadeleye destek olmak amacyla imzalad. TBMM tarafndan 14 Mart 2012 tarihinde onaylanan sözleme, 1 Austos 2014te yürürlüe girdi.

Ancak zaman içerisinde stanbul Sözlemesinin uygulamada baz skntlar oluturduu, aileyi korumak yerine aile yapsna zarar verdii, kadna yönelik iddeti önlemede yetersiz kald gibi eletiriler gündeme gelmeye balad.

Uygulamada yaanan sorunlarn yan sra zaman içerisinde sözlemede yer alan toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelimler gibi kavramlar üzerinden Türkiyenin toplum ve aile deerlerine uygun olmayan eylem ve söylemler gelitirildii görüldü.

AA muhabirinin edindii bilgilere göre, Türkiye, aile ve kadn güçlendirme odakl olduu için imza att stanbul Sözlemesini küresel LGBT lobilerinin ve bu lobilerle e güdümlü hareket eden finans ve teknoloji irketlerinin, bu sözlemeyi düünce ve ifade özgürlüünü basklayc, aile ve toplum deerlerini yozlatrc politik bir bask arac olarak kullanmaya balamas dolaysyla feshetti.

Bata LGBT örgütleri olmak üzere yurtdndan fonlanan, terör örgütleri ve uzantlaryla birlikte hareket eden bir yap ortaya çkarken, bu gruplarn stanbul Sözlemesini arkalarna alarak LGBT ideolojisini toplumun tümüne mal etmek istedikleri belirlendi.

LGBT topluluklarnn, kendi cinsiyet anlayn stanbul Sözlemesi üzerinden bütün topluma kabul ettirmeye çalrken kamuoyunda hassasiyet uyandran milli, dini ve manevi deerlere saldr niteliinde söylem ürettii, bunu eylemlerine yanstt, toplumun nüvesini tekil eden aile yapsn tahrip ederek, telafisi mümkün olmayan zararlar verdii saptand.

Söz konusu eylemlere insan haklar görüntüsü altnda çocuklarn da alet edildii, LGBT örgütlerinin, terör örgütü PKK ile ortak eylemlerde bulunduu görüldü.

SÖZLEMEY FESH SÜREC Üç AYDA TAMAMLANACAK

stanbul Sözlemesini feshetme karar alnmasnn ardndan konuya ilikin bildirimin Avrupa Konseyi Genel Sekreterine ulatrlmas gerekiyor. Fesih, bildirimin ulatrld tarihten itibaren üç aylk sürenin bitimini izleyen ayn birinci gününde tamamlanp yürürlüe girecek.

Ana Sayfaya Git