Yeni otogar yapılana dek, çileye devam

Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri (DİŞTİ), olarak bilinen otogarda büyükşehir belediyesinin Kiaları yüzde 100 arttırması ve elektrik, su, ısınma, temizlik ile personel giderlerine kiracıları ortak göstermesi esnafı isyan ettirdi. Öte yandan Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun Diyarbakır’a yeni bir otogar yapılması için ulaşım mastır planını revize ettiği öğrenildi.

Haberler 27.11.2019 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Açld günden buyana bir türlü vatandaa standartlara uygun hizmet veremeyen DTde imdilerde otogar ileten MED A. ve otogar esnaf ile kira ile ortak gider yüzünden kriz yaanyor. 2005 ylnda hizmet vermeye balayan, bir ksm dükkanlarn Örfiolu Vakfna ait olduu DTde Büyükehir Belediyesi Bakan Vekilliine Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolunun getirilmesinin ardndan bir takm düzenlemelere gidildi.

KAYYUMLA BRLKTE MED A.NN YÖNETM DE DET

31 Marttaki yerel seçimlerin ardndan Büyükehir Belediyesi Bakan olan Selçuk Mzrakl döneminde DTnin iletmesi belediyeye ait itiraklerden biri olan MED A. adl kurulua verildi. Ancak çileri Bakanl tarafndan Mzraklnn görevden alnp, yerine Vali Güzelolu bakan vekilliine getirilince DTyi ileten MED A. yönetiminde de deiime gidildi.

DT GR RAHATLATILDI AMA ESNAF RAHATSIZ

MED A. yönetimine Diyarbakr Vali Yardmc Remzi Ouz Ylmaz getirilirken, snma, temizlik ve personel eksiklii gibi sorunlar yumayla birlikte Diyarbakra hizmet vermeye devam eden DTye el atld. MED A.nin giriimleri ve Vali Güzelolunun gayretleriyle ilk olarak trafik kurallarna aykrlk arz eden giri yeniden düzenlenerek, alan rahatlatld.

MED A. yönetimi daha sonra sözleme uyarnca kiralar attrd ve DTnin elektrik, su, temizlik, snma, soutma ve dier giderler için ortak giderler ad altnda kiraclardan para alnmas için tebligat gönderdi.

ESNAF: KRALAR YÜZDE 100 ARTTIRILDI, ORTAK GDERLER çIKTI

Otobüs firmalarnn yan sra büfe, hediyelik eya ve lokanta gibi iletmelerin bulunduu DTde bir ksm dükkanlarn mülkiyeti Örfiolu Vakf aitken, esnaf kiralarn yüzde 100 orannda arttrld ve ortak giderler ad altnda kendilerinden yüksek oranda para talep edildiini ileri sürdü.

smin vermek istemeyen bir otobüs firmas yetkilisi, DTnin Diyarbakr halkna tam anlamyla hizmet edemediini belirterek, Türkiye genelindeki bütün otogarlarda x-ray cihaz olmasna karn DTde bulunmamasna tepki gösterdi.

TEMZL BELEDYE PERSONEL YAPIYOR, KIIN KLMALAR çALIMIYOR

MED A.nin temizlik personelinin olmadn ve temizlik ilerinin belediye personeli tarafndan yapldn ve DTde stma probleminin yaandn savunan ietmeci, DTnin hizmet vermekten uzak sorunlarla boumasn gören Vali Güzelolunun kentin ulam sorununa tam anlamyla çözüm bulmak için harekete geçtiini aktard. letmeci, ald duyumlara göre Vali Güzelolunun Diyarbakra yeni bir otogar yaplmas ulam mastr plann revize ettirdiini ve çalmalar arazi rantnn önüne geçmek için sessizce yürüttüüne dikkati çekti.

Yeni otogarn ulam mastr plan çerçevesinde yerinin belirleneceini ve yeni Diyarbakr vizyonuna hizmet edecek ekilde tasarlandnn duyumunu aldklarn ifade eden iletmeci, dier firmalar arasnda birlik ve beraberliin olmamasndan ötürü otogardaki sorunlarn çözülemediini aktard.

Diyarbakr Söz muhabirine konuan esnalar ise yüzde 100 kira artnn bellerini krdn söylediler. Ömer Cokun isimli büfe iletmecisi, yapt açklamada, kira artlar nedeniyle tedirgin olduklarn ifade etti.

MADUR OLACAINIZ AKAR BR EKLDE ORTADADIR

Cokun, Kiralarmz yüzde 100 arttrld. Burada bin 300 lira kira ödüyorduk, 3 bin 200e çkt. Bu yetmedi birde ortak giderler çkt bide. Ortak giderlerde esnafa yanstlacak. Esnaf olarak tedirginiz. K aylarndayz ve i yok. Madur olacanz aikar bir ekilde ortadadr. Otogarda insan says gördüünüz gibi çok az. Yolcu yok. Burada büfe iletiyorum ve ben bisküvi, su satarak bu kiray çkaramam. Belediye Bakan Vekilimiz ve sayn Valimizin yardmyla kiralarmzn biraz daha düürülmesini ve ortak giderler yükünün esnafn üstünden kaldrlmasn talep ediyoruz dedi.

EVE GDNCE KRAYI KARA KARA DÜÜNÜYORUZ

Mustafa Güler isimli esnaf ise, 30 yldan bu yana otogarda esnalk yapyorum. Daha önce burada kiralarmz makul düzeydeydi. Fakat bu son dönemlerde kiralarmz yüzde 100 orannda yükselince evimizin giderlerini karlayamaz olduk. Üstüne üstük ortak giderlerin yüzde 50si esnafa yanstlnca bizi baya sora soktu. Ortak giderlerin bir defa ne oldu tam olarak belli deil. Ne geleceini bilmiyoruz, net bir rakam yok. bunun içinde güvenlik, temizlik, elektrik, su ve bunun gibi dier kalemler var diyorlar. Kiralarmzn TEFE-TÜFE oranna göre ayarlanmasn istiyoruz. Ödeyebileceimiz bir rakam olmal. Otogar MED A.ye devrettiler onlarda daha sonra ortak karar alarak kiralar yüzde 100 arttrdklarn bize bildirdiler. 30 yldr burada çalyorum. Baka yerde de çalamam, elimde bir meslek yok. 4 çocua bakyorum. Evimize ekmek götürmek istiyoruz. Eve gidince kiray kara kara düünüyoruz. Sayn valimizden bu konuda yardm istiyoruz ve kendisine teekkür ediyoruz diye konutu.

Mehmet Görgüç de, zor durumda olduklarn belirterek, yetkililerden kira zammn ve ortak giderlerin makul düzeye düürülmesi için çalma balatmalarn istedi.

Ana Sayfaya Git