Yeni sistemde neler değişti

BEDELLİ askerliği sürekli hale getiren, askerlik süresini 6 ay olarak düzenleyen, uzun dönem askerliği 12 ay olarak öngören yasa teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

Haberler 25.05.2019 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Milli Savunma Komisyonu, AK Parti milletvekillerinin imzas ile sunulan, 65 maddelik 1111 sayl Askeri Kanununda deiiklik öngören teklifi görüerek, kabul etti. Bedelli askerlii kalc hale getiren yasa teklifi ile 20 yan dolduran ve üstünde olanlar, bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen ve bu hakk kullananlar sonradan vazgeçme hakkna sahip olamayacak. Yurt dnda bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti vatanda olanlar, kanunlarda belirtilen artlar tamak kaydyla bedelli hakkn kazanm olacak. Bakaya ve asker kaçaklar olanlar bir kez bedelli askerlikten yararlanma hakkna sahip olacaklar. Vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek.

stekli olanlardan bakanlkça belirlenecek sayda yükümlü, 240 bin gösterge rakamnn memur aylk katsaysyla çarpm sonucu bulunacak bedel miktarn silah altna alnmadan önce Milli Savunma Bakanlnca belirlenecek sürede pein ödemeleri ve 1 aylk temel askerlik eitimini tamamlamalar halinde askerlik hizmetini yerine getirmi saylacak.

ASKERLK SÜRES 6 AY

Teklife göre askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erba ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erba ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Yeni askerlik sisteminde yedek astsubay olacak.

AYNI ANDA ASKERLK SIRASI GELEN KARDELER

Geçici rahatszlklar veya hapiste bulunmalar nedeniyle askere sevki mümkün olmayanlarn iyileinceye veya tahliye oluncaya kadar, kanunla belirlenen yalar ile snrl olmak üzere; eitim öretimine devam edenlerin örenimleri süresince; sanatta yeterlilik, doktora veya ihtisas yapanlar ile çaltklar bilim dallarnda dünya ölçüsünde bir yenilik getiren orijinal çalmalarda bulunanlar, aktif spor hayatna devam edenlerin askerlikleri ertelenebilecek. Düzenleme ile iki kardein ayn anda silah altna alnma sras gelmesi halinde anne veya babann görüüne bavurularak, taleplerine göre kardelerden birinin askere alnmasnn ertelenmesi de öngörülüyor.

TEKNOLOJ VE MEDYA KULLANILACAK

Düzenleme ile tasarruf edilmesi amacyla yoklama, kaçak tespit etme gibi durumlarda kiilere tebligat gönderilmeyecek. Teknoloji ve iletiim imkanlarnn artmas ve yaygnlamas nedeniyle yükümlülere münferit tebligat yaplmayarak, zaman, emek ve para tasarrufu salanacak. Duyurular, ulusal yayn yapan televizyon ve radyo kanallarnca yaynlarn en çok izlendii saat diliminde yaynlanacak. Ayrca e-devlet sisteminden ilan edilerek vatandalarn bilgi sahibi olmas salanacak ve böylece cezal duruma dümesi engellenecek.

15 TEMMUZ EHTLER

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekletirilen darbe teebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devam niteliindeki eylemlere, görevi olmad halde mukavemet ederken, ehit olanlarn erkek çocuklar ile ayn anne ve babadan kardelere tannm bulunan askerlik muafiyet hakk devam edecek.

KKTCDE ASKERLK YAPANLAR, YAPMAYACAK

22 yandan sonra Türk vatandalna alnanlar, dorudan askerlik hizmetinden muaf tutulacak. 22 yandan küçükler ise Türkiyede askerlik hizmeti yapmak mecburiyetinde olacak. Ancak geldii ülkede askerlik hizmeti yapanlar, bu hizmeti yerine getirmi saylacak. Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinde zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren yükümlüler, bu hizmetleri saylarak ayrca Türkiyede mükerrer olarak askerlik yapmayacak.

CUMHURBAKANLIINCA BELRLENECEK

Düzenleme ile seferberlik ve sava halinde ihtiyaca göre terhis tarihi, Cumhurbakannca belirlenecek. Askerlik ça, Cumhurbakannca 5 yla kadar uzatlabilecek veya ksaltlabilecek. Bu uygulama kapsamnda tahsil edilen tutarlar, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlk merkez muhasebe birimi hesabna yatrlacak.

Ana Sayfaya Git