Yeni tehlike

İntihar haberleriyle gündeme gelen Mavi Balina isimli oyunun ardından bu kez de 'Momo' adlı yeni oyun endişeye yol açtı.

Haberler 31.07.2018 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mesajlama platformu Whatsapp üzerinden yaylan bu yüzü giderek daha fazla kii tanmaya balad. Gençler arasnda yaylan ve dünya çapnda çok sayda intihar olayyla badatrlan Mavi Balina isimli oyunla olan benzerlii ise endieye neden oluyor. Özellikle de Latin Amerikada yetkililer bu yüzün telefonunuzun ekrannda belirip kullanclara meydan okumasna kar alarma geçmi durumda.

Meksikada internet üzerinden ilenen suçlar soruturan polis birimi Momonun bir sosyal medya grubu olarak baladn açklyor: Her ey bir Facebook sayfasnda balad. Bir grup insan, yabanc bir numaray aramak konusunda birbirlerine meydan okumaya baladlar. Birçok kullanc Momoya mesaj attklarn ve geriye mesaj olarak iddet içeren fotoraf geldiini söylediler. Bazlar tehdit içeren mesajlar aldklarn ve hatta bazlar da kiisel bilgilerinin açklanaca konusunda tehdit edildiklerini söylüyor.

POLS SOSYAL MEDYADAN UYARDI

Meksika siber suçlar polisi, Twitter üzerinden ülke vatandalarn Momo oyununa katlmama konusunda uyar yaymlad. Ancak oyun Latin Amerika snrlarn çoktan aarak, ABD, Fransa ve Nepale kadar yaylm durumda. spanya polisi de konu ile ilgili devreye girerek, sosyal medya kanallar üzerinden gelecek absürt oyun davetlerini görmezden gelme konusunda uyarda bulundu. Tpk Meksikal meslektalar gibi spanyol polisi de Twitter mesajlar araclyla konu ile ilgili farkndalk yaratmaya çalyor.

Polis, #SaçmalklarGormezdenGelin etiketi altnda, kullanclara Momodan uzak durma ve aptalca trendlerin Whatsapp üzerinden yaylmasn engelleme çarlar yapyor. Ancak tüm bu uyarlara karn Momonun ne olduuna ve nasl ortaya çktna dair halen kesin bir bilgi bulunmuyor.

NASIL ORTAYA çIKTI

nternet, Momo ile ilgili içeriklerle dolu. Sosyal haber sitesi Redditte en çok okunanlar arasnda, Whatsapp kz Momo kim ve nedir? bal bulunuyor. Bu soruya ayn platformda verilen en popüler cevap ise u ekilde:

spanyolca konuulan ülkelerden birinden bir kii, Instagramdan bir fotoraf keserek bununla bir Whatsapp kullancs yaratt. Bu numara yayld ve temasa geçenlere rahatsz edici fotoraflar gelmeye balad. Bazlar Momonun kiisel bilgilerine ulatn da söylüyor.

Momo, Meksika ülke uzantl bir telefon numaras üzerinden atlan mesajlara cevap verebiliyor. Momo ile ilgili kesin olarak bilinen tek ey, Japonya(+81), Kolombiya (+52) ve Meksikada (+57) ülke uzantl üç ayr numarann oyunla ilikilendirilmi olmas. Kullanlan fotoraf ise Japonyada bir sergiden elde edilmi. Artk Momo olarak bilinen bu korkunç yüz, söz konusu sergide yer alan bir ku kadn heykeline aitti.

Vanilla Müzesinde 2016 ylndaki sergide görücüye çkan Momo etkinliin en çok ilgi çeken ilerinden biriydi. Birçok kii onunla çekilen fotoraflarn sosyal medya hesaplarndan paylat ve bu ekilde de Instagramda yayld. Meksika polisi, bu srada bir kiinin Instagramda rastlad fotoraf kestii ve Momo karakterini yaratt görüünde.

Akllardaki kaçnlmaz soru ise Momo oynamann ne gibi tehlikeler barndrd. Meksika siber suçlar polisi, tannmayan bir numara ile mesajlamann tehlikeleri yannda, Momonun olas tehditleri ile ilgili be ayr balk gösteriyor:

TE TEHLKELER

Kiisel bilgileriniz çalnabilir

iddet öven bir dil kullanlyor ve kiiler intihara sürüklenebiliyor

Kullanclar tehdit ve taciz ediliyor

Kiilerden zorla para elde edilebiliyor

Oyuna katlanlar, depresyon ve kayg ataklarna kaplabiliyor

Momo oyunu hali hazrda 2017den bu yana birçok genç intihar ile ilikilendirilen Mavi Balina ile karlatrlmaya baland. Rusyada yaratlmasna karn Mavi Balina oyunu ksa sürede sosyal medya aracl ile dünyaya yayld. Rusya merkezli Mavi Balina oyunu da ksa sürede dünyaya yaylmt. Momo her ne kadar arlkla WhatsApp üzerinden yaylsa da çocuklar arasnda çok popüler olan sanal inaat oyunu Minecraftta da bir oyun karakteri olarak görülmeye balanm durumda. Sanal suç uzmanlar bu tür mesajlama zincirlerinden uzak durmay ve bilinmeyen numaralarla iletiime geçmemeyi tavsiye ediyor.

Ana Sayfaya Git