Yeni tehlike mutasyon!

Uzmanlara göre, Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da tespit edilen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), mutasyona uğrayarak İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da ortaya çıkan üç ayrı varyantı, yayılma hızının yüksek oluşu nedeniyle dünyayı tehdit ediyor.

Haberler 04.02.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalklar Dernei (KLMK), Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlk Dernei (KLMUD), Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC) ve Halk Sal Uzmanl Derneinin (HASUDER) ortak çalmasyla küresel Kovid-19 salgnnda gerçekleen mutasyonlarn ortaya çk ve hastalk riskine ilikin deerlendirme yapld.

Mutasyonlu virüslere (varyant virüsler) ilikin balca riskin bulacln artmas olduuna dikkat çekilen deerlendirmede, ortaya ilk çktklar yerlerde hzla baskn hale gelen üç varyantn da ksa süre içinde tüm dünyaya yaylabilecei uyars yapld.

NGLTEREDE ORTAYA çIKAN B.1.1.7 VARYANTI UBAT AYI ORTALARINDA BASKIN OLABLR

Deerlendirmede yer alan bilgiye göre, ngilterede kent bölgesinde 2020 Aralk aynda dikkatleri çeken ve VOC (variant of concern) 202012/01 olarak isimlendirilen bu varyant, 2020 ylnn Eylül aynn ikinci yarsnda ortaya çkt.

Söz konusu varyant, özellikle aralk aynda ngilterenin güneyinde sk kapanma önlemlerine ramen hzla yaylarak baskn hale geldi.

u ana kadar yaplan incelemelerden elde edilen veriler, mutasyonlu virüsün bulama hznn ve ölüm orannn daha yüksek olduunu ortaya koydu. Aratrmalar, tüm ya gruplarn etkiledii, a ve doal enfeksiyonlardan sonra edinilen baklk yantlarnda etkinlik kayb olaslnn da düük olduunu gösterdi.

Bulacln ve yaylma hznn artm olmas nedeniyle yükselen vaka saylar, ar hasta ve ölüm saylarnn artmasna yol açarak salk sistemi üzerinde bask oluturdu.

Pek çok ülkeye yaylan mutasyonlu virüs, özellikle rlanda ve Portekizin yan sra sviçre ve Danimarkada da toplum içi bulamalardaki payn artrd. ubat ay ortalarnda baskn köken haline gelebileceinden endie edilen mutasyonlu virüse, Türkiyede u anda çou yurt d seyahatle ilikili 17 ilde, 114ü ngiltere varyant olmak üzere 128 kiide rastland.

GÜNEY AFRKADA GÖRÜLEN VARYANT 31 ÜLKEDE SAPTANDI

Deerlendirmelere göre, B.1.351 olarak isimlendirilen ikinci varyant, 2020 yl Aralk aynda Güney Afrikada yaz aylarna ramen yaanan ikinci dalga srasnda görüldü.

lk çalmalar, bu varyantn doal enfeksiyon ve alama sonras gelien antikorlar tarafndan nötralizasyona kar dirençli olabileceini gösterdi, bu mutasyonlarn tedavi amaçl kullanlan baz antikorlarn etkinliklerini de azaltt belirlendi.

u anda Güney Afrikada baskn hale gelen bu varyantn bulaclnn artt belirlendi ancak hastaln seyriyle ilgili bir deiiklie yol açp açmad henüz tespit edilemedi.

Birçok ülkede seyahatle ilikili vakalar eklinde görülen bu varyant, u ana kadar 31 ülkede saptand. Bunlarn bazlarnda bata ngiltere, Fransa ve srail olmak üzere seyahat öyküsü olmayan vaka kümelenmelerine neden olduu belirlendi.

BREZLYA VARYANTI, JAPONYA VE GÜNEY KOREDE DE GÖRÜLDÜ

P1 olarak kodlanan Brezilya varyant da Amazon eyaletinde yaygn halde bulunduu örenildi.

Deerlendirmelere göre, bu bölgede daha önce yaygn enfeksiyon nedeniyle Kovid-19 için toplumsal bakla eriilmi olmasnn 2020 ylnn sonunda balayan ani vaka artlarnn ve Kovid-19u atlatan kiinin iyiletikten sonra yeniden hastalanmas olarak tanmlanan re-enfeksiyonlar açsndan ciddi tedirginlie yol açtna deinildi.

Bu varyantn, enfeksiyonu daha önce geçirmi kiiler arasnda yaylabilme olaslndan dolay yüksek riskli göründüü ve dier iki varyant gibi dikkatle izlendii ifade edildi.

Brezilya varyantnn hastaln seyri ve ölüm oranlar üzerindeki etkileri henüz belli olmad, söz konusu varyantn Japonya ve Güney Korede Brezilya seyahatinden dönenlerde de saptand kaydedildi.

Ana Sayfaya Git