Yeni Yaşam, ‘Bahtiyar Aydın’ı JİTEM vurdu kanası da yakıp eritti' manşetiyle çıktı

PKK ve HDP'ye yakınlığıyla bilinen Yeni Yaşam Gazetesi, 28 yıl önce Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Tüğgeneral Bahtiyar Aydın'a yönelik suikast ve sonrasında çıkan olaylar ve soruşturma süreci ile ilgili çarpıcı iddiaların yer aldığı “Bahtiyar Aydın’ı JİTEM vurdu kanası da yakıp eritti” manşetiyle bir haber yayımladı.

Haberler 31.08.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesinde 22 Ekim 1993te Tugeneral Bahtiyar Aydnn suikast sonucu öldürülmesiyle balayan ve bir subay ile 14 sivilin yaamn yitirdii olaya dair yeni bilgilere ulatn iddia eden Yeni Yaam Gazetesi, Bahtiyar Aydn JTEM vurdu kanas da yakp eritti manetiyle çkt.

Lice davas ve JTEM davalarnn soruturma ekibinde yer alan bir istihbaratçnn anlatmlarndan oluan haberde, olayn üzerindeki sis perdesini datacak yeni bilgiler ileri sürüldü. Gülcan Dereli imzasyla yazlan haber öyle:

Cinayet silah kanas ortadan kaldrld. Duvardaki çekirdek de yok edildi. Kanas silah yaklp eritildi. Lice yaklp ykld. Helikopterle ate edildi, insanlar öldürüldü. JTEM ve TT elemanlar da evleri, dükkanlar yakt.

Mehmet Emin Özkan, 84 yanda hasta bir Kürt tutuklu. Licenin yaklmas ve Bahtiyar Aydn suikasti bahanesiyle müebbet ald. Oysa birçok bilgi Liceyi askerlerin yaktn, Aydn da JTEMin öldürdüünü gösteriyordu. Geçtiimiz günlerde elleri kelepçeli hastaneye götürülürken videosu yaynland. Ar hastalklar olmasna ramen Adli Tp Cezaevinde kalabilir raporu verdi. Adli Tp nasl bu kadar ar hastalklar olan bir tutukluya böyle bir rapor veriyordu? Gazetemiz Adli Tp Kurumundan JTEM davalarna, Özkann müebbet ald Lice davasna yeni bilgilere ve önemli iddialara ulat. Gazetemize ulaan ve ismini vermek istemeyen eski emniyet istihbarat üyesi, Lice davas, Cemal Temizöz ve dier JTEM davalarna dair dikkat çekici iddialarda bulundu. Eski istihbaratç, Lice ve Temizöz gibi JTEM davalarnn soruturma ekibinde bizzat yer aldn, bu soruturmalarda önemli bilgilere ulatklarn kaydetti. Eski istihbaratç, isim, yer ve tarih vererek iddialarn delillendiriyor.

ÖZKANIN ÜZERNE YIKILDI

Ksa bir hatrlatma. 1993 ylnda Diyarbakrn Lice ilçesi yakld, çok sayda sivil yurtta katledildi, Diyarbakr Jandarma Bölge Komutan Bahtiyar Aydn, burada suikast sonucu öldürüldü. Licenin bütün yükü Mehmet Emin Özkann üzerine ykld, müebbet hapis ald. Oysa deliller bambaka eylere, JTEMe, devlet içi güç savalarna iaret ediyordu. Sonraki yllarda bunu kantlayan çok sayda bilgiye ulald. Mesela iki askerin kenti askerlerin yaktna dair ifadelerine. Bahtiyar Aydn JTEMin öldürdüüne dair bilgilere.

JTEM VE BABU

çözüm süreci ve hemen öncesi yllarda JTEM davalar yeniden açlmaya baland. çou olay tam zaman amna urama sürecindeyken dava açld. Eski istihbaratç, ite bu açlan soruturmalarda yer aldn söylüyor. Mehmet Emin Özkann müebbet ald Lice davasna dair çarpc iddialarda bulunan eski istihbaratç, Bahtiyar Aydn cinayeti lker Babua uzanyordu. Savc bunu tespit etti. Önce dosyada sank olan dönemin üstemeni Tunay Yanardan (JTEM, Türk ntikam Tugay (TT) Komutan, sonra Albay oldu...) Bahtiyar Aydna tuzak kurmas istendi. Tuzak kuruldu ve yalandan bir polis arac tarand. Diyarbakr Kolordu Komutan Hasan Isz, yardmcs da lker Babu idi. lker Babu, Bahtiyar Aydna Licede çatma var, hemen oraya git dedi. Helikopterle komando bölüüne iner inmez Bahtiyar Aydn kanasla (keskin nianc silah) vuruldu. Ama kanasç JTEMciydi. Ve tugayn içinden yakn mesafeden tek el ate ederek vurdu onu. Sonra çatma süsü verildi. Dier sank da Diyarbakr Jandarma Alay Komutan Emekli Albay Eref Hatipolu. 30 dakika sonra olay yerine helikopter geldi. Gelen Isz ve lker Babudu diyor. Daha önce de gündeme gelen Babu, iddialar avukatlar araclyla yalanlamt. Ancak yalanlamada Licede PKK saldrs olduunu belirtmesi kukular artryor zira tüm bilgiler Licede bir çatma deil JTEM eliyle çatma süsü verilmi bir katliam ve suikast yaandna iaret ediyor. Babuun iddialarn 3. Dönemin Jandarma Asayi Kolordu Komutan (E) Korg. Hasan Kundakçya dayandrmas da iddialar çürüten deil güçlendiren unsur. Zira Kundakç, bölgede kirli savata rol oynam önemli bir figür.

KANAS SLAH YAKILDI

Eski istihbaratçnn içeriden verdii bir dier kritik bilgi ise Bahtiyar Aydn suikastinde kullanlan kanas silaha dair. Eski istihbaratç, Cinayet silah kanas ortadan kaldrld. Duvardaki çekirdek de yok edildi. Kanas silah yaklp eritildi. Atete, parmak izi vs. otopsi için hiçbir ey kalmad. 3 gün sokaa çkma yasa ve bu bahane ile Lice yaklp ykld. Helikopterle ate edildi, insanlar öldürüldü. JTEM ve TT (Türk ntikam Tugay) elemanlar da evleri, dükkanlar yakt. Bunlarn hepsini tespit ettik o dönem bilgilerini paylayor.

DOSYALAR ENGELLEND

Eski istihbaratç, davalarn nasl boa çkarldn ve Babua ilikin iddialarn isim, yer ve tarih vererek sürdürüyor. Engelleyenlere dair bilgi veren eski istihbaratç, Dönemin Emniyet Amiri ve komiser ifade verdi. Terörist görmedik... Birileri ate ediyordu ama kimdi bilmiyorduk diyordu. Bunlarn ifadesini okudum. Sonra dosyalar geniletilmeye çalld ama engeller balad. Birçok ilde ezamanl 2008-2014 aras faili meçhulleri aratrma birimleri (istihbarat içinde kuruldu). Bu davalar daha sonra engellenmeye çalld. Hem TSK / Ergenekon hem de iktidar içinden; ilk engelleme Albay Cemal Temizözün Cizre davasna geldi. Sonra bu müdahalenin lker Babu üzerinden geldiini örendik. Adalet Bakan Müstear Fahri Kasrga, Genelkurmaya çarld kaç kere. Kasrga, JTEMci Veli Küçükün kankasdr. diyor.

Ana Sayfaya Git