Yerel Medya Konuşuldu!

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Arslan "Yerel medya olmazsa yerel demokrasinin hayata geçişini sağlamak neredeyse mümkün değildir" diye konuştu.

Haberler 26.11.2017 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde bir otelde Müstakil Sanayici ve adamlar Dernei (MÜSAD) Basm, Yayn ve Medya Sektör Kurulunca düzenlenen Yerel Medyada Dönüüm ve Yeni Araylar temal Türkiye stiare Toplantsnn ayn konulu oturumunda sunum yapan

Anadolu Ajans (AA) Genel Müdür Yardmcs ve Genel Yayn Yönetmeni Metin Mutanolu, Gazeteci olmak, yerel medyay canlandrmak isteyen gençlere imkan verilmesi gerektiini düünüyorum. dedi.

Yerel medyann artk dünyann her tarafnda konuulduunu belirten Mutanolu, Geçen ay Kanadada medyay ziyaret ettim. Kanadann en büyük gazetesi Toronto Stara gittiimizde tamamen bunu konuuyorlard. ifadelerini kulland.

Artk dijitalleme döneminde olunduunu vurgulayan Mutanolu, Basl medya yava yava yerini dijital medyaya terk ediyor. Bunun karsnda nasl duracaz? Artk herkesin akll telefonlar, tabletleri var. Odama her sabah gazeteler gelir ama çou zaman açmaya frsat bulamam. çünkü internetten takip ediyorum. Artk bu özellikle büyük medya kurulular için ciddi sknt oluturuyor. diye konutu.

Bunun yan sra küçük, kaliteli, nitelikli bir ekiple, sürdürülebilir bir sermayeyle küresel ölçekte iler çkarlabileceine dikkati çeken Mutanolu, bugün gelinen noktada Amerikann herhangi bir ilinin, ilçesinin, herhangi bir köyünde üç çocuun yapt gazetenin okunabilecei bir iletiim döneminin yaandn anlatt.

Yerel medyaya i adamlarnn kar amac gütmeden destek vermesi gerektiini ifade eden Mutanolu, medyann iyi bir enstrüman olduunu söyledi.

Mutanolu, Mutlaka gençlere, gazeteci olmak, yerel medyay canlandrmak isteyen gençlere imkan verilmesi gerektiini düünüyorum. Mardin gibi çok kültürlülüün yaand bir yerde bence küresel ölçekte de küçük de olsa etkili medya kurulular olabilir. dedi.

Basn lan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan ise dünyann her yerinde medyann kamu tarafndan desteklendiini, Türkiyede de mevzuat çerçevesinde resmi ilanlarn verilmesi eklinde bunun gerçekletiini belirtti.

Yerel medyann, temel görevi habercilik ihtiyacn karladn, olabildiince doru haberin topluma aktarlmasn saladn dile getiren Arslan, Yerel medya olmazsa yerel demokrasinin hayata geçiini salamak neredeyse mümkün deildir. diye konutu.

Arslan, basn özgürlüüne deinerek, Ekonomik özgürlüünüz yoksa basn özgürlüünden bahsetmeniz mümkün deil. çalann karn doymuyorsa, iveren çaltrd insanlara hak ettii ücreti veremiyorsa özgürce yayn yapmasndan bahsetmek mümkün deil. ifadelerini kulland.

- Yerel medyann ulusal medyaya etkisi

Star Gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Nuh Albayrak, medyann dijitallemesinin yerelin küresellemesini saladn, dolaysyla yerelin artk eskisi gibi sadece kendi çevresinde yayn yapan medya mecras gibi görülmesini doru bulmadn belirtti.

Türkiyede son dönemlerde yerel medyann öneminin çok arttna iaret eden Albayrak, yerel medyann habercilik anlamnda gelimesinin, ulusal medyaya çok katks olduunu kaydetti.

Yerel medya ne kadar salkl çalrsa ulusal medya o kadar salkl çalr. diyen Albayrak, yerel medyann kstl bir çevrede ilevini yürüten bir unsur olarak görülmemesi gerektiini, ulusal konularda da çok ciddi katklarnn bulunduunu anlatt.

Albayrak, Yerel medyada yetien arkadalarn ulusal medyaya geçmesi doal bir durumdur. Onlardan çok bizim ihtiyacmz olan bir eydir. ifadelerini kulland.

- Yerli medya desteklenmeli

Anadolu Yaynclar Dernei Bakan Sinan Burhan da yerel ve yerli medya kavramlarnn iç içe geçtiini söyledi.

Yerli medya denildiinde kökü bu topraklara bal, kayna yerli ve milli medyay kastettiklerini dile getiren Burhan, son dönemde ulusal medyann da bu topraklarn deerlerine uygun yaynlar yapmaya baladn vurgulad.

Medyann yerli olmas gerektiini dile getiren Burhan, 15 Temmuz gecesi yaygn ulusal ve yerli medyann hükümetin, milli iradenin ve Cumhurbakanmzn yannda yer almasyla darbe baarsz olmutur. Türkiyede yerli medyann her zaman desteklenmesi gerekir. eklinde konutu.

Toplantya, Mardin Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mustafa Yaman, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Mirolu, MÜSAD Genel Bakan Yardmcs srafil Kuralay, MÜSAD Basm, Yayn ve Medya Sektör Kurulu Bakan Ömer Karatemiz, MÜSAD Mardin ube Bakan Nureddin Kasap, Kuzey Haber Ajans Yönetim Kurulu Bakan Erhan Erken, sektör temsilcileri ve medya mensuplar katld.

Ana Sayfaya Git