Yerelde halk oylamaları!

YSK'nin Belediye Kanunu'na göre yapılacak halkoylamalarına ilişkin kararı Resmi Gazete'de

Haberler 23.12.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), Belediye Kanununa göre yaplacak halkoylamalarnn genel esaslarn, il ve ilçe seçim kurullarnn görev ve yetkilerini, sandk kurullarnn oluturulmasn, bu kurullarn kararlarna itiraz ve ikayetlerin usul ve esaslarn düzenleyen genelgenin kabulüne ilikin karar Resmi Gazetede yaymland.

Kararda, 16 Mart 2020de yürürlüe giren Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakknda Kanun ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun ve muhtelif tarihlerde seçim kanunlarnda deiiklikler yapld belirtildi.

Belediye Kanununda öngörülen halkoylamasnn salkl ve düzenli yürütmesi, sonuçlandrlmas ve yurt genelinde uygulama birliinin salanmas amacyla düzenlenen ve 5 Nisan 2008de yürürlüe giren Halkoylamasnda (Plebisitte) Seçmenlerin Oylarna Bavurma Usul ve Esaslarna likin Genelgeye bu deiikliklerin ilenmesi gerektii kaydedilen kararda, YSKnn bu dorultuda oluturduu komisyonun çalmasn tamamlad bildirildi.

Kararda, 5 Nisan 2008de yaymlanan genelgenin yürürlükten kaldrld ve komisyonca önerilen genelge taslann kabul edildii belirtildi.

- Yeni genelge

Güncellenen genelge, kararn eki olarak Resmi Gazetede yaymland.

5393 Sayl Kanuna Göre Yaplacak Halkoylamasnda Seçmenlerin Oylarna Bavurma Usul ve Esaslarna likin Genelge, Belediye Kanununun belediyelerin kuruluuna ilikin 4üncü ve belde, köy veya bunlarn baz ksmlarnn bir baka beldeye katlmalarna ilikin 8inci maddesine göre yaplacak birleme ve katlmalarda seçmen oylarna bavurulmasnda uyulacak usul ve esaslar belirliyor.

Buna göre, halkoylamas 4üncü madde uyarnca belediye kurma koullar oluan bir veya birden fazla köyün ihtiyar meclisinin karar, seçmenlerin en az yarsndan bir fazlasnn mahallin en büyük mülki idare amirine yazl bavurusu veya valinin kendiliinden gerek görmesi durumunda; 8inci madde uyarnca da belde veya köyün meskun sahasnn, komu beldenin meskun sahasyla birlemesi veya aralarndaki mesafenin 5 bin metrenin altna dümesi ve buralardaki seçmenlerin yarsndan bir fazlasnn komu beldeye katlmak için bavurmas durumunda yaplacak.

Bu, vali tarafndan ilçe seçim kuruluna bildirilecek. Halkoylamas, söz konusu yerlerin bal bulunduu ilçe seçim kurullarnn denetiminde ve gözetiminde yaplacak.

Valiliin yazl bildirimi üzerine ilçe seçim kurulu 15 gün içinde halkoylamasn gerçekletirecek. Oy verme günü, valinin bildirimini izleyen 15 gün içindeki son pazar günü olacak.

Valinin bildiriminden itibaren katlmn salanmas için halkoylamas yöre halkna mahalli imkanlarla ilan edilecek.

Halkoylamas serbest, eit, gizli, tek dereceli, genel oy, açk saym ve döküm esaslarna göre yaplacak.

Halkoylamasnn yaplmasna karar verilmesinden sonra ilçe seçim kurulu, halkoylamasnn yaplaca yerleim yerlerine ait olan ve seçim bölgesinde en son kullanlan muhtarlk bölgesi ask listelerini, belirleyecei süreler içinde askya çkaracak ve kesinletirecek. Halkoylamas, kesinleen bu listelerle yaplacak.

Muhtarlk bölgesi ask listelerinin güncelletirilmesinden sonra sandk seçmen listeleri her bir sandkta 500 seçmeni amayacak ekilde oluturulacak.

- Sandk kurullarnn oluturulmas

Sandk kurullar, ilçedeki kamu görevlileri arasndan ilçe seçim kurulu bakannca belirlenecek bir bakan, bir asl ve bir yedek memur üye ile ilçede tekilat bulunan ve son milletvekili genel seçiminde en çok oy alm siyasi partilerin bildirecei 5er asl ve yedek üyeden oluacak.

Bu kurullar, halkoylamasnn düzenli yürütülmesi için tedbirleri alacak, oy verme ilemlerini yürütecek, oy pusulalarn sayacak, sonuçlar tutanaa geçirecek ve bunlar ilçe seçim kuruluna teslim edecek.

YSK baka bir süre belirlememi ise saat 08.00den 17.00ye kadar oy kullanlacak.

Halkoylamasnda üzerinde EVET ve HAYIR yazlar bulunan ve renkleri YSK tarafndan belirlenen oy pusulalar ile filigranl kattan üretilmi ve üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu amblemi bulunan oy zarflar kullanlacak.

Genelgede, sandk kurullarnn görev ve yetkileri, toplanma zaman ve yapacaklar iler, sandk çevresinde düzenin salanmas, oylarn saym ve dökümü, geçersiz oylar, sandk sonuç tutanann düzenlenmesi ve ilan, saym torbalarnn ilçe seçim kuruluna teslimi, bu süreçlere ilikin ikayet ve itirazlar, bunlarn karara balanmas, halkoylamasnn yenilenmesi ve genelgede belirtilen ileri yapacaklara ödenecek ücretlere de yer verildi.

Ana Sayfaya Git